Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Диетата – триумф на волята

Диетата – триумф на волята

Диетата – триумф на волята - изображение

"Оставих диетата", "просто нямам воля да отслабна", "ще си седя цял живот дебела" - чували сте го, нали? Може би дори сте го казвали?

Диетата, спортът и работата са дейности, изискващи от вас воля. Всъщност почти всичко изисква от вас целенасоченост, но нека да кажем, че нещата, които не носят мигновено удоволствие са по-изискващи в сферата на самоконтрола. А волята, за съжаление, не е безконечен запас за личността.

Основните грешки, които хората допускат в спазването на режим, са свързани с това, че всъщност, не зачитат собствените си волеви процеси.

За всеки е важно да постига целите си. И е нормално личността да поставя нови и нови, като се стреми да ги постигне, с минимални усилие и максимална успеваемост. Няма как да кажем, че свалянето на килограми и постигането на добър физически тонус са подчинени на същата логика. Всъщност, човекът пазил диета и причинявал на тялото си тренировки, знае, че усилията на волята са единственият път към сполуката.

За да има по-малко разочарования и повече успехи, сме подготвили няколко съвета, как да ползвате волевите процеси в своя полза:

Погрижете се за подреждане на приоритетите

Най-лесният начин човек да си изясни къде в класацията на важни неща е грижата за собственото му тегло, е да седне и да попише. Списъкът трябва да съдържа приоритетите в живота ви, помислете добре и ги подредете, вижте какво може да отложите и кое изпъква на фона на останалите. Представете си, че разпределяте 100% от наличното ви търпение по приоритети, които вече сте изписали, така ще се изясни пропорцията, която вътрешно сте склонни да следвате относно самоконтрола си.

Когато сте на ясно къде стои вашия хранителен и спортен режим в класацията и знаете какъв процент търпение сте склонни да отделите, може да се ориентирате какъв режим би ви подхождал. Ако процентът е голям, е логично, че режимът може да е по-интензивен, ако ли не — ще е разумно да предприемем по-умерени (и най-вероятно дългосрочно) мерки.

Реалистични цели и срокове

Направили сте списък, за да се ориентирате какъв режим да изберете. Може би ще ви се стори досадно, но да изпишете на лист очакванията си за промяната във физическото ви състояние ще е доста отрезвяващо. Така нереалистичните представи, че ще се вталите съвсем скоро, ще бъдат избутани встрани от прагматичната ви страна, за си спестите разочарования. А едновременно с това ще сътворите постоянно, видимо и лесно за напомняне (и самонапомняне) доказателство, че сте се захванали със сериозната работа.

Не оставяйте шанса да ви прецака 

По-ефективно е да си носите храна, отговаряща на режима ви, отколкото да вярвате (и да си останете само с вярата), че волята ви ще издържи, на външните изкушения. Както, когато сте гладни не трябва да пазарувате, така не трябва да избирате храната си, малко преди да се храните. Причината е, че нагоните ви имат повече власт над вас, отколкото очаквате.

Тази власт се изразява ясно в мига, щом очите ни съзрат любимия десерт на някоя витрина. Но ние сме тръгнали на разходка, дори не сме били гладни, не сме мислили за храна... И ето тук се оказва, че волята трябва да влезе в действие, защото тялото ви се приготвя да получи този десерт. То е склонно да протестира, да развява фалшиви доводи, дори да  изпита глад (сваляйки кръвната ви захар), за да получи желаното. В тези мигове шансът бива оставен, само и единствено, на волята ви. Това не е разумно. Дори и да ви се струва приемливо, имайте предвид, че самоконтролът за деня, е определено количество и да хабите, този ценен ресурс, когато не е наложително, не е никак полезно.

Определянето и набавянето на количество, и вид храна предварително, ще ограничи избора ви, и ще намали шансовете за шикалкавене.

Вземете предвид, че се влияете от другите

Храненето с компания е един от ритуалите скрепящи социума и рушащи личния режим, изключително ефективно. Човекът е социално животно и се влияе! Следователно, ако се храните или пийвате с компания, има висока вероятност да приемете техните начини на консумиране.

За да не се случи, имате три варианта:

  •  да съобразявате компанията с избрания режим (не е невъзможна идея, поради факта, че голям    процент от жените, вече спазват стриктни диети);
  •  да избирате предварително консумираните продукти (което не е възможно, ако сте в заведение, и е  много трудоемко за самоконтрола ви);
  •  да избягвате събирания, на които може да се подведете, ако до вас няма приятел, който ви подкрепя в  диетичното начинание.

Научете се да отлагате вредните, а не полезните неща

Забелязали ли сте как работата оставена „за после“, доста често, не се свършва въобще? Психолозите наблюдават зависимост, гласяща „отлагането = демотивиране“. Това бързо води до извода, че полезното за нас трябва да се върши възможно най-скоро (докато мотивацията е висока), а вредното да се отлага (така няма да се усеща толкова необходимо.)

Награждавайте се

Принципно подобни съвети не са сериозни, но високата мотивация изисква грижи. Така че, без угризения всеки път, когато изпълните някоя от целите, предвидени в гореописания списък, се награждавайте с нещо красиво или нужно, което да ви достави удоволствие, и дори да е свързано с новото ви физическо състояние.

Вземайте предвид кризисните периоди

Най-често зарязваме диетата вечер или нощем. Подобни нарушения на реда се случват, защото вечерта вече сте изхабили по-голямата част от запасите воля, които имате, и не е останала енергия за самоконтрол. Погрижете се периодите, в които самоконтролът ви пада, да не сте засипани със стимули. Не си причинявайте дразнения сами, и се постарайте, да замествате удоволствието от храната с някое по-приемливо.

Случва се човешките успехи да са въпрос на късмет. Рядко са основани на талант. Но истинските победи са плод на упоритостта. Бъдете добри със себе си и съобразете режима на тялото с този на психичните процеси, така шансът за успеваемост ще се повиши.

Автор: Станислава Тонева
Снимка: st-listas.20minutos.es

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...ДиетиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСпортТестовеАлт. медицинаРецептиБотаникаЛеченияКалкулаториСнимкиВидеоАнкетиНормативни актовеНовиниИнтервютаЗаведенияОрганизацииПроизводители