Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Вашата невротичност може да ви помогне да живеете по-дълго

Вашата невротичност може да ви помогне да живеете по-дълго

Вашата невротичност може да ви помогне да живеете по-дълго - изображение

При някои хора думата "невротичност" може да извика образи на определен тип психотерапия: Уди Алън, разположен на диван, а фройдистки терапевт седи хладнокръвно пред него, задавайки неясни въпроси, свързани с едипови комплекси. Психологията е изминала дълъг път след Фройд, макар, че и днес този сценарий се възприема малко или много като анахронизъм, както и самият термин. През 1994 г. състоянието на "невроза" отпада изцяло от диагностичния и статистически наръчник и психиатричната енциклопедия на психичните разстройства. Оттогава тя до голяма степен е заменена от по-специфични термини, като социално-тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и паническо разстройство.

Но невротизмът присъства в изследванията на личността, където се счита за една от чертите от "Голямата петорка", заедно с откритост, съзнателност, доброжелателност и екстроверсия. И в наши дни невротизмът, който се тества чрез отговорите на дадени твърдения като "лесно раздразним съм", "тревожа се за нещата" и "лесно се стресирам", се радва на известна преоценка: проучванията показват, че той може да е потенциално полезен, водейки до по-голяма креативност, по-бърза когнитивна обработка и повишена мотивация (последната се дължи най-вече на по-силното усещане за негативни резултати при невротичните хора). В проучване, публикувано по-рано тази година в Psychological Science, екип от изследователи отива още по-далеч, твърдейки, че ако обстоятелствата са правилни, невротизмът може да бъде личностната черта, която помага да удължите живота си.

Това все още е претенция, която ясно противоречи на интуицията ни. Освен креативността и мотивацията, проучванията също така показват, че като цяло отрицателното мислене — отличителен белег на силно невротичните хора - влияе отрицателно върху здравето, докато щастието и оптимистичното мислене имат положително влияние. Тъй като невротичните хора по дефиниция имат по-висок психичен дистрес, а психологически претоварените индивиди са склонни да развиват скъсяващи живота здравословни проблеми като депресия, би било логично невротиците да живеят по-малко от останалите хора.

Но този аргумент не е напълно убедителен за Катрин Гален, професор по когнитивна епидемиология в Университета в Саутхемптън и водещ изследовател в изследването "Психологични науки".

"Предишните изследвания са непоследователни", казва Гейл. "Някои от тях установяват, че високите нива на невротизъм увеличават риска от преждевременно раждане; други, че има леко защитни функции."

За да разберат тази несъгласуваност, Гейл и нейните съавтори преглеждат масивен набор от здравни данни (в т. нар. БиБанка), събрани между 2006 и 2010 г. от повече от половин милион жители на Великобритания на възраст между 37 и 73 години. В допълнение към анализа на невротизма на субектите се разглеждат и техните здравни навици (пушене, пиене, диета, спортуване), физически качества (маса, кръвно налягане, сила на захват), когнитивна функция (време за реакция, скорост на обработка на информацията), диагностицирани заболявания (самостоятелно докладвани) и социално-икономически статус (образование, притежания, пощенски код). Средно данните на всяко лице са снети в продължение на шест години и три месеца; близо 5 000 участници почиват по време на периода за събиране на данни, което дава на тяхната информация особено силна статистическа тежест.

Съчетавайки цялата тази информация, изследователите забелязват нещо странно: Хората, оценили собственото си здравословно състояние като недобро, също имат тенденция да развият по-високи нива на невротизъм и по-малка вероятност от преждевременна смърт.

Отначало Гейл смята, че тези по-невротични, по-дълголетни хора може би просто се грижат по-добре за себе си, като по този начин удължават живота си. 

"Първоначално разгледахме очевидните неща, които да обяснят тази понижена смъртност, като здравословно поведение", казва тя. "Дали хората се отнасят по различен начин към навици като пушене, пиене, упражнения и диета, дали имат лоша самооценка за здравето си и висок невротизъм?" Но това не беше така. Всъщност беше обратното: по-невротичните хора по-рядко са имали възможност да се хранят с плодове и зеленчуци, или да извършват физически упражнения, по-вероятно е да пушат и пият алкохол всеки ден или почти всеки ден.

Следващата възможност: Може би, разсъждава Гейл, връзката между по-високия невротизъм и по-ниския риск от смърт се дължи на периода. Може би хората вече са били болни по време на измерването на техните личностни характеристики, засягайки както причините за техния невротизъм, така и вероятността от преждевременна смърт по време на събирането на данните. Но това също не се оказва така.

В крайна сметка тя заключава, че невротичните хора може би си правят прегледи по-често. "Единственото нещо, за което можехме да се сетим е, че те са по-бдителни за здравето си. Вероятно са ходили по-редовно при лекаря си, когато имат симптоми, които ги притесняват, и това може да е довело до по-ранна диагностика на сериозни заболявания, особено в случаите на рак".

В БиБанката няма данни за подкрепа или отхвърляне на тази теория, но Гейл вярва, че за момента това е най-достоверната хипотеза. "Ние не знаем дали това е защитният механизъм, но със сигурност открихме, че един от аспектите на невротизма е, че независимо от това как оценявате здравето си, той е протекционен за здравето", казва тя. 

Други изследвания подкрепят връзката между невротизма и повишеното внимание към здравето. Проучване, публикувано през 2010 г. в списание PLoS One, например, установява, че хората с по-висок невротизъм са склонни да търсят здравни грижи по-често. А изследване от 2000 г., публикувано в сп. Personality изследва концепцията за "здравословен невротизъм" или идеята, че по-невротичните хора са склонни да бъдат по-бдителни в грижата за себе си. 

Иронията в това е, както разкрива изследването на Гейл, че в голяма степен - диета, упражнения, пиене и пушене – по-невротичните хора са склонни да се грижат по-лошо за себе си. Но те вероятно знаят кога е време да отидат на лекар, което би могло да бъде най-важната разлика. И докато идеята на Фройд за невроза може вече да не е приложима към нашето съвременно разбиране за психологията, той изглежда е изпреварил времето си, когато става дума за някои аспекти на тази черта. "Невротиците се оплакват от болестта си" – пише някога той. "Но те се възползват максимално от нея." 

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: thecut.com

Снимка: pulseheadlines.com

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиИсторияХранене при...ЛеченияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаБотаника