Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Невротичните хора се справят много по-трудно с тестовете за интелигентност

Невротичните хора се справят много по-трудно с тестовете за интелигентност

Невротичните хора се справят много по-трудно с тестовете за интелигентност - изображение

Невротичните хора се справят много по-трудно с тестовете за интелигентност от останалите участници, е установило ново изследване по проблемите на интелигентността и неврологията.

Според някои психолози е възможно истинските причини за лошите резултати да се дължат по-скоро на нервността, предизвикана от самия тест. По време на проучването е установена връзка между по-силния вид невротизъм и ниска обща интелигентност, както и ниска вербална интелигентност.

Невротизмът е характеристика, която се свързва с психически и емоционални разстройства като тревожност, тъга, повишена раздразнителност. Според авторите на изследването тази личностна характеристика е свързана и с коефициента на интелигентност. Предишни изследвания в областта са установили, че невротизмът показва тенденция да се изразяват отрицателни емоции като тревожност и депресия. Сред подвидовете на невротизма са тревожността, депресията, импулсивността, ранимостта.

Обобщени данни на тестове с участие на невротични хора показват, че те са много чувствителни, емоционални, тревожещи се, с чести промени в настроението, нерядко имат проблеми със съня и са с висок риск от различни психосоматични разстройства.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: bekiapadres.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноСпортСнимкиБотаникаТестовеЛечения