Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Вашите очаквания могат да доведат до щастлив или токсичен брак

Вашите очаквания могат да доведат до щастлив или токсичен брак

Вашите очаквания могат да доведат до щастлив или токсичен брак - изображение

Хората днес очакват повече от своите взаимоотношения от всеки друг период от историята. Но наистина ли високите очаквания водят до повече щастие?

Поглеждайки назад, по времето на Джейн Остин бракът е по-често финансова сделка за постигане на социален статус, икономическа стабилност и безопасност. Но съвременният брак еволюира в това, което някои изследователи на психологията наричат "ера на себеизраза" - време, когато очакваме нашите партньори не само да отговорят на основните ни нужди за вечната любов и чувство за принадлежност, но също така да ни помогнат по пътя към личното ни търсене и удовлетворение.

Добрата новина е, че научните изследвания показват нарастваща връзка между качеството на връзките и личното благосъстояние, което означава, че хората днес очакват повече отвсякога от своите взаимоотношения. В някои случаи високите стандарти могат да доведат до по-щастлив и здравословен брак, но ако тези очаквания са почти невъзможни поради разминаващи се работни графици, време, прекарано в родителски грижи или стрес от ежедневието, тези нереалистични стандарти могат да причинят страдание.

Тази динамика на връзката се нарича "модел за задушаване на брака", в който двойките искат повече от своите взаимоотношения, но също така имат по-малко време и енергия за подхранване и отговор на тези очаквания. "Удовлетворението от брака намалява, когато очакванията не съвпадат с действителността", обяснява Джеймс Макнълти, доктор, изследовател и психолог в Държавния университет във Флорида. "За някои двойки, това означава намаляване на очакванията, а за други, повишаването им."

В скорошно проучване, проведено от Макнълти, той проследява връзките на 135 младоженци от Тенеси в продължение на четири години. Всяка двойка участва в проучване, което измерва брачните им очаквания и степента им на удовлетворение. Двойките, които съобщават за по-малко сериозни проблеми и по-ниски нива на разрушително поведение със съпрузите си, са по-склонни да изпълнят очакванията за брачно блаженство във времето, в сравнение с двойките, които съобщават за по-тежки проблеми и по-високи нива на разрушително поведение от страна на съпрузите си.

Друг ключов фактор за посрещането на тези високи очаквания е как двойките спорят помежду си. Съпрузите, които посрещат директно брачните си проблеми и си обясняват един на друг как да решат въпроса, са по-щастливи и по-склонни да чувстват, че бракът им отговаря на техните очаквания. Двойките, които прибягват до саркастични забележки или враждебно поведение в конфликтната ситуация, имат по-малка вероятност да се чувстват добре в брака си.

Изводът тук е, че високите стандарти могат да подобрят взаимоотношенията ви, но само ако вие и вашият партньор успешно можете да ги посрещнете и да комуникирате ефективно относно проблемите си. Ако ли пък не, може би е време да направите крачка назад и да преоцените нереалистичните си изисквания към вашия брак.

Макнълти предлага отворена комуникация или брачен консултант, което може да помогне да намерите решение на проблемите си. Ако такова не може да бъде намерено, "можете да разберете, осъзнаете и приемете, че няма да можете да постигнете всички изгоди, които сте искали от брака си". Други специалисти препоръчват да се опирате на близки извън романтичните отношения, за да отговорите на нуждата си от самореализация, като например помолите приятел да прочете мотивационното ви писмо за вашата мечтана работа, вместо вашия съпруг. Тази тактика ще отнеме известно напрежение от партньора ви и ще доведе до по-приятна връзка помежду ви.

"Да издигате партньора си на пиедестал и да мислите, че той е съвършен е добре, ако той успее да го постигне. Но повечето не могат, и това води до разочарование", казва Макнълти. "Наистина всичко се свежда до това да забелязвате влиянието, което външните неща оказват върху поведението на вашия съпруг/а, разбирането на възходите и паденията на живота - и до известна степен, способността да ги предсказвате."

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: rd.com

Снимка:thisgrandmaisfun.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАнкетиСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиТестовеЗдравни съвети