Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча за рибарите — каква е тайната на брака

Притча за рибарите — каква е тайната на брака

Притча за рибарите — каква е тайната на брака - изображение

Брачните отношения са като риболовна мрежа. А всеки ден рибарите отиват в морето и използват мрежите си, за да наловят риба, която да продадат на пазара.

Един от тези рибари винаги бързал пръв да пристигне на пазара, за да е сигурен, че ще продаде рибата си, а заради цялото бързане не почиствал и подреждал своите мрежи. Дълго време отломки, боклуци, клони и водорасли се заплитали и трупали в мрежите му, защото той все бързал.

Един ден този рибар спуснал мрежите си в морето, но, когато се опитал да ги извади, те били толкова тежки, че вълнението на водата и многото отломъци му попречили. С часове се мъчил да изтегли мрежите в лодката, докато накрая в пристъп на гняв разрязал въжетата им и ги оставил да потънат в дълбините на морето, след което се прибрал у дома без тях, без риба и без начин на следващия ден да изкара прехраната си.


Друг рибар ежедневно почиствал мрежата си от отломъци, преди да отиде на пазара, за да продаде рибата. Така всеки път, когато я хвърлял в морето тя била готова за риболов. В резултат успявал да хване и продаде достатъчно риба, за да изхранва себе си и семейството си.

В тази притча, рибарите са вашите емоционални потребности, които са част от брачните ви отношения, а отломките са навиците, които могат да ви причинят болка и нещастие.

Лошо протеклият брак е като мрежата на първия рибар. Егоистичните изисквания, неуважението, яростните изблици, демонстрациите на незаинтересуваност и нечестността се натрупват с течение на времето. Тежестта на нещастието, което те носят, разрушава желанието и способността на двойката да посрещне емоционалните си нужди в съюз. В крайна сметка бракът не е благотворен за съпрузите и завършва с развод, или емоционално разделяне.

Добре развилият се брак е като мрежата на втория рибар. Отломъците, завличащи любовта към дъното, се елиминират веднага щом се появят, а това улеснява всеки от съпрузите да отговори на емоционалните нужди на другия.

По материала работи: Станислава Тонева
Източник: marriagebuilders.com
Снимка: pinterest.comОще по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиИсторияНовиниАнкетиТестовеИнтервюта