Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: Вкопчването в нещата е една от основните причини за нашето страдание

Дзен притча: Вкопчването в нещата е една от основните причини за нашето страдание

Дзен притча: Вкопчването в нещата е една от основните причини за нашето страдание - изображение

"Сузуки Роши, слушам лекциите ви от години", казва студент във времето за въпроси след лекцията, "но просто не разбирам. Можете ли да обясните накратко? Можете ли обясните будизма с една фраза?”

Всички в залата избухват в смях, включително Сузуки.

- Всичко се променя - казва той.

Обяснение:

Едно от най-важните учения в будизма е, че всичко в живота е непостоянно. Сузуки Роши има предвид именно това, казвайки "всичко се променя". Всъщност, може да размишлявате часове наред и да не осъзнаете пълния смисъл на принципа на преходността. Вие сте преходни, вашите близки са преходни, вашият дом и дори нашата планета е преходна.

Защо това е важно? Защото ни учи, че вкопчването в нещата е една от основните причини за нашето страдание. Трябва да живеем с ясното съзнание за преходната природа на реалността и да ценим сегашния момент. Не бъдете алчни, осъзнайте преходността на всичко, което ви заобикаля, това е единственият начин, по който можем да намерим мир в ежедневието.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: buddhaimonia.com
Снимка: thearthunters.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки