Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дневна доза мъдрост: Защо е добре да знаем колко малко знаем

Дневна доза мъдрост: Защо е добре да знаем колко малко знаем

Дневна доза мъдрост: Защо е добре да знаем колко малко знаем - изображение

Едно от най-мъдрите неща, които всеки човек може да направи, е да приеме, че не знае и не може да знае всичко. Това приемане е началото на истинската интелигентност.

Ако прекарвате време с деца, може би сте забелязали, че те говорят така, сякаш знаят неща, за които няма как дори да са чували. Така например 6-годишно дете може убедено да описва начина, по който работи света. За възрастните подобни истории са много забавни или разочароващи, в зависимост от ситуацията.

Но това, което възрастните не разбират, е, че те в действителност не се различават от децата в това отношение. Ние често влизаме в безкрайни спорове за неща, за които всъщност знаем малко или нищо. Правим го с такава лекота, че можем дори да убедим събеседника си, че сме специалисти по темата или обратното – да го развеселим или ядосаме с липсата си на компетентност.

Децата много трудно признават, че не знаят нещо. За възрастните това е още по-трудно.

През последните сто години учените започнаха да свикват с мисълта, че живеем в толкова огромна и необятна вселена, че за човешкия ум е напълно невъзможно да си даде сметка за нейния мащаб.

Физиците са приели, че законите, стоящи в основата на тази вселена, също са извън границите на човешкия ум.

Въпреки че човечеството не спира да разширява представата си за природата на реалността, аспектите й ще останат напълно загадъчни и отвъд мащаба на човешкото разбиране.

Така че просто се примирете с това.

Седнете за момент в необятността на Вселената, обградени от безбройните звезди в небето и безбройните неоткрити светове.

Наистина ли мислите, че можете да знаете всичко за тази необятна вселена?

Всичките ви мнения, за които сте толкова прави. Всички тези идеи, за които трябва да се борите, за да защитите, всички тези проблеми и въпроси, заради които атакувате околните.

Наистина ли си толкова сигурни, че сте прави за всичко?

Шестгодишните деца вярват, че са прави за всичко. Те са напълно убедени, че знаят как работи светът.

При 12-годишните тази увереност е също непоклатима.
Следователно да си сигурен, че знаеш всичко не е знак за зрялост. Това е ясен знак за детинство.

Когато срещнете някой, който открито признава колко малко знае той, искрено се зарадвайте. Срещнали сте мъдър човек, такъв, който знае границите си.

Опознайте границите на възприятията си, на интелигентността си. Може да ви звучи парадоксално, но точно това ще увеличи възприятията и интелигентността ви.

Важно е също да познавате границите на физическото си тяло. Вие не сте нито машина, нито свръхчовек. Вие се нуждаете от почивка и сън.

Децата обичат да мислят, че не им е нужно да си лягат в разумен час и да спят изобщо.

Възрастните смятат, че не е нужно да си лягат в разумен час. Те мислят, че могат да свършат още задачи и да запазят продуктивността си непокътната.

Вие сте човек, с човешко тяло и човешки ум. Това само по себе си е красиво и чудотворно. А когато осъзнаете колко малко знаете, ще ви бъде много по-лесно да получите достъп до силата, която притежавате.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: wordfromthewell.com
Снимка: wyrdwend.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно