Начало Психология Социална психология За психологията Каква е истинската ви възраст

Каква е истинската ви възраст

Каква е истинската ви възраст - изображение

Ако искате да знаете истинската си възраст, не гледайте в календара. Той ви показва каква е хронологичната ви възраст, но тази цифра може да е далеч от точното определение на това кои сте вие. Всичко, което знаете от хронологичната си възраст, е колко пъти сте били на Земята, докато тя е обикаляла около Слънцето. Като индекс на стареенето, хронологичната възраст е дълбоко погрешна.

Психолозите, които изучават стареенето, отдавна са се отказали от стойността на хронологичната възраст като променлива, която да се използва в научните изследвания. От една страна, тя не е "независима" променлива, защото не може да бъде експериментално манипулирана. Участниците не могат да бъдат разпределени на случаен принцип. Изследователите не могат да кажат на 30-годишен човек: "Бих искал да сте на 60 години днес за нашия експеримент върху стареенето, и да сте в състояние на средна възраст". Изследванията върху стареенето никога не могат да бъдат експериментални, защото няма начин да се сравни "държанието" с "контролната" група. Без тази способност да се поставят хора в случайни условия, не е възможно да се определи причината и ефекта. 30-годишните могат да се държат различно, защото са по-млади от 60-годишните, но тяхното поведение може да се различава и по други причини, като това, че са родени в различни поколения.

Всичко това е проблем за изследователите, но какво общо има то с вас? Първо, ако научните доказателства за остаряването не са експериментално базирани, как ще знаете кой съвет да следвате, когато се опитвате да живеете здравословно? На по-лично ниво фактът, че не можете да разчитате на хронологичната възраст, означава, че цифрата, която записвате на заявлението за заем в банката, да кажем, е много по-произволна, отколкото сте били подведени да вярвате.

Навършването на 30 не ви прави различен човек от този, който сте били на 29 години и 364 дни. Въпреки че повечето от нас осъзнават произвола на възрастта, ние все още й придаваме голяма тежест, особено когато стигнем до тези скандални десетилетни маркери. А и без това число, с което да определим нашите години на съществуване на планетата, какво можем да използваме на негово място, когато някой попита за нашата възраст?

Скоро ще получите този отговор. Но първо бихме искали да ви покажем защо толкова много от нас се придържат към хронологичната възраст, за да определят кои са. Може би най-голямата причина е, че индустриализираните общества като нашето измерват производителността по отношение на времето. Аграрните общества проследяват времето, като се позовават на маркери в сезонните вариации на слънцето, луната и планетите. С индустриализирането на обществото, хората все повече разчитат на часовници, за да определят темпото на работа. След това възрастта става част от тази индустриализирана система. Атомните часовници, които измерват най-малката част от секундата, не ни дават отдих от стрелката на времето.

Точно както възрастта и времето се преплитат в тъканта на нашето общество, така въздейства и начинът, по който то определя всеки от нас по отношение на тази магическа цифра. Забелязали ли сте някога, че още в началната част на информацията в новинарска статия или дори сватбено известие, непосредствено след името стои възрастта? Ако предпочитате вашите съседи да не знаят точната ви възраст, по-добре не се забърквайте в неприятности. Вашата възраст ще последва името ви и няма никакъв начин да се измъкнете от това. Когато възрастта е толкова важна черта на самоличността на човек, с която маркираме всеки — от младоженците до пострадалите в катастрофа — не е чудно, че се чувствате сякаш сте стъпили на облак, ако не можете да се хванете за тази дефинираща черта на вашето същество.

И все пак, възрастта не е много добра индикация за много от човешките същества. Помислете за 15-годишен зрял индивид, който спокойно може да мине за 22-годишен. Какво ще кажете за по-възрастния съсед, чиято оживена стъпка може спокойно да конкурира тази на някой с 40 години по-млад? Сега помислете за себе си, както някога казва Сатхел Пейдж: "На колко ще бъдете, ако не знаехте на колко сте?"

Време е да отхвърлите тази прекалено тясна и неточна мярка за вашата самоличност. Ако сте готови да се откажете от въздействието, което има възрастта над собственото ви аз, тогава сте готови да преминете към следващата стъпка, която е да изчислите истинската си възраст. Истинската ви възраст няма да бъде просто число, а комбинация от това къде стоите в три измерения. Тези три измерения са вашите функционални възрасти. Трите функционални възрасти представляват вашата биологична възраст, вашата психологическа възраст и социалната ви възраст. Ще ги разгледаме една по една.

Биологична възраст

Вашата функционална биологична възраст е възрастта на системите в тялото ви. Предвид сложността на многото взаимодействащи части на нашата физиологическа структура, това не е просто число, което да бъде изчислено. За начало би било полезно да знаете определени числа, като стойността на кръвното ви налягане, дихателната способност, аеробната сила и нивата на кръвната глюкоза.

Възрастовите промени в сърдечно-съдовата, респираторната и ендокринната система се проявяват с предсказуем процент с възрастта (около 1% годишно след 30-40 годишна възраст), така че ако сте под 1%, то вие побеждавате хронологичната си възраст. Много малко хора наистина знаят всички тези цифри или дори имат способността да получат точни мерки. Например, за да изчислите възрастта на белия дроб, се изисква да използвате спирометър — инструмент, който действително измерва функционирането на вашите бели дробове. Вместо това можете да отговорите на въпроси за начина ви на живот, като например тези към калкулатора Живот до 100, разработен от д-р Томас Пърлс от изследването "Centenarian Study New England". Ако правите физически упражнения редовно, например, можете да намалите загубата на такива ключови биологични функции като аеробния капацитет, мускулната сила и имунната функция с до 50%. Това ще направи биологичната ви възраст на 60 хронологични години по-близо до 50.

Можете също така да изчислите биологичната си възраст с относително прост метод, който, макар и груб, може да ви даде някои идеи за това, което се случва във вас и какво трябва да поправите. Тази проста мярка е вашата височина. Вероятно сте чували, че хората се "свиват" с възрастта. Загубата на височина възниква при много хора поради загуба на костна плътност, което кара прешлените да се компресират. Загубата на височина, дължаща се на костна загуба, става мярка за биологична възраст. Можете да губите по един сантиметър на всеки 10 години след 40-годишна възраст. Въпреки това, упражненията, използващи съпротива, могат да намалят скоростта на костна загуба и следователно да запазите костната ви възраст по-млада, отколкото би била иначе.

Някои от факторите, които допринасят за биологичната възраст, са по-малко очевидни, като способността на бъбреците ви да почистват токсините от тялото. Въпреки това, ако правите упражнения редовно, дори вашите бъбреци ще остареят по-бавно. Редовните упражнения, контролът на диетата и избягването на лошите навици няма да доведе до пълното спиране прогреса на вашия биологичен календар, но тези поведенчески контроли ще го забавят много съществено.

Психологическа възраст

Психологическата ви възраст можем да разбием до когнитивно функциониране — вашите способности за учене и запомняне — и емоционално функциониране — способността ви да управлявате чувствата си. Тъй като с възрастта хората са склонни да имат повече затруднения с някои аспекти на паметта, поддържането на по-млада психологическа възраст изисква да победите тези проблеми с паметта. От друга страна, способностите на хората да се справят с отрицателните емоции се подобряват с възрастта. Да останете по-млади би означавало да имате повече от тези емоционални върхове и спадове, които могат да направят живота ви по-хаотичен. Когато става въпрос за емоционалната ви възраст, увеличаването й действително има много предимства.

Нека започнем с паметта. Психологическата ви възраст е пряка функция на това колко добре можете да използвате мозъка си, за да се справяте с когнитивния товар, който поставяте върху себе си. Може би смятате, че паметта ви вече не е същата, както преди. Отивате в една стая и забравяте какво търсите. В хранителния магазин сте, виждате, че списъкът ви го няма и по никакъв начин не можете да си спомните какво трябва да купите. "У-ха", си казвате вие, "Имам старчески проблем!" За да запазите психологическата си възраст по-млада, изхвърлете този израз от речника си.

Веднъж като започнете да определяте паметта си като влошаваща се, вие увеличавате шансовете да се спуснете по нанадолнището. Вместо да приписвате случаите, в които мозъкът ви замръзва на застаряването, погледнете всички други фактори, които биха могли да ви оказват влияние, като например стрес, тревожност или дори притеснения за възрастта и болестта на Алцхаймер. Ние сме толкова подтикнати от медиите да отдаваме такива малки проблеми с паметта на това страшно заболяване, че ако не сте внимателни, тези случайни лапсуси се превръщат в самоизпълняващи се пророчества.

Веднъж, когато отделите митовете от реалността за паметта и времето, можете да продължите да оценявате обективно този компонент на вашата психологическа възраст. Възможно е да ви отнема повече време да реагирате и обработвате нова информация, отколкото преди, тъй като това е една от най-значителните промени в мисловните функции, свързани с възрастта. Трудно е да се определи колко точно можете да очаквате умствената острота да се забави, особено ако не можете да изпробвате ума си в компютъризирана лаборатория. Вашият мозък обаче изисква кислород, за да функционира и ние знаем, че аеробният капацитет, който отразява колко кислород достига до мозъка ви, намалява с около 1% годишно. Можете да не разберете, че вашите когнитивни способности ще намаляват с подобна скорост, като всички останали, особено ако не се впечатлявате от малките моменти, в които паметта ви предава. Вашата памет на 60 ще бъде 20% по-лоша отколкото на 40, ако приложим това правило.

Тук можете да се намесите и да запазите тази характеристика на психологическата си възраст възможно най-млада и здрава. Точно както физическото упражняване може да тренира тялото ви и да намали степента на физически упадък, то може също така да намали скоростта на когнитивния спад. След като започнете да тренирате, умствените ви способности ще бъдат по-малко склонни да се влошават и дори ще се подобрят. Вашият психологически часовник може да се забави, може би с до 50%, с редовна програма за физическа активност. Обратно, ако сте убедени, че развивате "сенилност" (намаляване на познавателните способности), вие можете да ускорите своето психологическо стареене.

Може би искате да запазите психологическата си възраст по-млада, когато става дума за памет, но когато става въпрос за вашите емоции, всъщност е по-добре да сте по-възрастни. Ние знаем от обширни проучвания в психологията на стареенето, че по-възрастните хора са наистина "по-мъдри", тъй като те могат по-добре да контролират своя нрав, да приемат негативни ситуации, да ги виждат в положителна светлина и да се справят по-лесно с хора, които не харесват особено. С по-голяма емоционална възраст, всъщност ще увеличите шансовете си за поддържане на по-млада психологическа възраст като цяло. С по-малко стрес от неприятни ситуации, ще освободите вашите умствени ресурси, за да се справите по-ефективно с когнитивните си проблеми. Общият резултат е забавяне на психологическия календар, наподобяващо мрежа.

Социална възраст

Вашата социална възраст отразява позицията ви в т. нар. "социален часовник" на живота. Социалният часовник се основава на набор от очаквания, които хората в дадената култура имат, за това кога трябва да настъпят "важните събития" в живота. Можем да разделим социалния часовник в двете основни области на живота: семейство и работа. Семейният часовник на нашата култура очаква хората да станат родители в някакъв момент в края на 20-те или началото на 30-те години, в който момент те също да са женени или в сериозна връзка. Ние ставаме баби и дядовци, според този часовник, през 60-те си години, отразявайки факта, че нашите деца следват този социален часовник. В областта на работата социалният часовник казва, че ние трябва да завършим средното си образование в края на пубертета, а след това университет няколко години по-късно, като в този момент трябва да започнем и кариерата си. Пенсионираме се през 60-те си години и в този момент социалният часовник, свързан с работата, спира.

Сега, когато познавате възрастовите маркери на социалния часовник, можете да изчислите собствената си социална възраст. Ако сте достигнали всички тези основни точки в очакваното време, тогава социалната ви възраст ще е равна на възрастта, на която са изпълнени тези точки. Според социалния часовник вие сте на 65 години, когато се пенсионирате. Въпреки това, в зависимост от начина, по който се развива вашият живот, социалната ви възраст може да е много по-малка или по-голяма от нормата. Можете да станете родител за пръв път в края на 30-те или началото на 40-те години (или по-късно), което значи да извадите поне 10 години от социалната си възраст. Можете да се пенсионирате на 25-годишна възраст, ако извадите късмет с лотарията или имате работа, от която обикновено хората се пенсионират на ранна възраст, като спорт с висока интензивност. Тогава социалната ви възраст става 65 години.

Хората могат да ускорят или забавят социалния си часовник със зашеметяваща скорост. В някои случаи той се определя от биологията, тъй като за повечето жени е невъзможно да имат дете след определена възраст. Биологията също принуждава някои атлети да напуснат професията си в сравнително млада хронологична възраст. С тази мисъл наум вие имате голяма свобода да определите собствената си социална възраст. Ако сте по-възрастен родител, младата ви социална възраст може да повлияе и на психологическата ви възраст. Да бъдеш родител на тийнейджъри може автоматично да ви държи по-млади, само по силата на вашето излагане на младежката култура. Ако емоционалната ви възраст е по-голяма, това може да ви помогне да се справите със стреса от отглеждането на тийнейджър. Променящите се кариерни пътеки на работното място могат също да поддържат вашата социална възраст млада. Имайки предвид, че се очаква да сме в началните етапи на нашата кариера през 20-те си години, сменяйки посоките в 40-те години, вие изваждате 20 години от социалната си възраст, основана на работа.

Когато знаете, че не определяте себе си спрямо социалния часовник, може да се почувствате по-добре от това, че нарушавате очакванията, които той налага. Не е нужно да се притеснявате, че сте най-възрастният човек в класа си, защото това значи, че сте готови да рестартирате работната си траектория.

Накрая — възрастта, която наистина има значение

Как оценихте тези три измерения на функционалната възраст? Колко те са в съгласие и по какъв начин са свързани с хронологичната ви възраст? Сега можете да направите още един тест на вашата възраст — тест, който може да е най-добрият от всички. Запитайте се този много прост въпрос: на колко години се чувствате? Забравете календара и дори забравете какво е работното ви време. Възрастта, която чувствате, може да бъде най-важният фактор, определящ вашето здраве, щастие и дълголетие. В изследванията си върху физическите промени и идентичността учените са установили, че хората, които са най-щастливи и най-добре коригирани в средата и по-късните години, са тези, които не се съсредоточават върху ограниченията си, се тревожат за спомените си, или да се занимавате с това дали другите ги виждат като стари. Да можеш да извадиш няколко години от тази субективна възраст или възрастта, на която се чувстваш, може всъщност да ти купи още няколко обективни години на здравословен и продуктивен живот.

В изследванията си върху физическите промени и идентичността Сюзън Краус Уитбърн, професор в областта на психологическите и науките за мозъка, установява, че най-щастливите и най-добре приспособените в средната възраст и в по-късните години хора са тези, които не се съсредоточават върху ограниченията си, не се тревожат за спомените си, или не се интересуват от това дали другите ги виждат като стари. Способността да извадите няколко години от тази субективна възраст или възрастта, на която се чувствате, може всъщност да ви спечели още няколко обективни години на здравословен и продуктивен живот.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: bodyhacks.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноНовиниПсихологияФизиологияСпортИстория