Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Каква е най-добрата възрастова разлика в романтичните отношения

Каква е най-добрата възрастова разлика в романтичните отношения

Каква е най-добрата възрастова разлика в романтичните отношения - изображение

Мнозина са привлечени от по-млад партньор, но може ли такава връзка да бъде успешна във времето?

Най-добрата възрастова разлика за пълноценни брачни отношения е ... липсата на такава, разкрива изследване. В дългосрочен план двойките с разлики във възрастта, са склонни да изпитват по-малко удовлетворение от връзката, дори и да не е било така в началото.

Както и мъжете, така и жените са първоначално особено доволни, когато сключат брак с по-млад съпруг или съпруга.

Професор Тера Маккиниш, съавтор на изследването, обяснява:

"Установихме, че мъжете, оженени за по-млади половинки, са най-доволни, а тези за по-възрастни — най-недоволни.

Жените са особено недоволни, когато са омъжени за по-възрастни съпрузи и особено удовлетворени, ако са в брак с по-млади съпрузи."

Въпреки това, след около 6-10 години брак тази разлика изчезва.

"С течение на времето при хората с много по-възрастен или по-млад партньор се наблюдава голям спад в брачното удовлетворение във времето, в сравнение със съпрузите с приблизителна възраст помежду си."

Изследователите смятат, че това може да се дължи отчасти на начина, по който те реагират на финансовите проблеми.

Професор Маккиниш разказва:

"Наблюдавахме как двойките реагират на негативните сътресения и по-специално — сериозните икономически сътресения или проблеми с финансите в домакинството.

Открихме, че когато двойките имат голяма възрастова разлика, те са склонни да изпитват много по-голям спад в брачното удовлетворение в лицето на икономически шок, отколкото тези с пренебрежително малка възрастова разлика."

Колкото по-голяма е разликата във възрастта, толкова по-различими са възгледите им по важни въпроси, като например раждането на деца и управление на финанси. С течение на времето това създава раздори в отношенията.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: spring.org.uk

Снимка: datingadvice.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиЗдравни съветиХранене при...НовиниФизиологияСпортИсторияАнкетиСоциални грижиТестове