Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво е хипохондрията

Какво е хипохондрията

Какво е хипохондрията - изображение

Всеки се тревожи за здравето си понякога, но за част от хората страховете от възникване на заболяване са толкова силни, че трудно се справят с ежедневието си. Те дотолкова се безпокоят от евентуални нарушения на здравето си, че добиват тревожно разстройство.

Тези хора са в ужас от сериозни заболявания, въпреки медицинските тестове, които не откриват нищо нередно. Те може да имат и соматично разстройство, известно като хипохондрично разстройство, или както става все по-популярно по света — тревожно разстройство, предизвикано от страха от болести.

Основният симптом на хипохондрията е прекомерното притеснение за здравето, придружено от силна загриженост за възможностите да се окаже, че страдащият има едно или повече прогресиращи разстройства. Причините могат да варират и да бъдат свързани с други легитимни здравни условия. За повечето хора това е временно преживяване. Състоянието се характеризира с трайни соматични оплаквания или проява на безпокойство за тяхното възникване. Според МКБ10 (световният класификатор на болестните състояния) вниманието на страдащия най-често е фокусирано само върху един орган или система на организма, като човек възприема нормални усещания за неестествени и предизвикват повишаване на тревожността.

В хипохондричното разстройство влизат:

- соматично дисморфофобно разстройство;

- дисморфофобия (не налудна);

- хипохондрична невроза;

- хипохондрия;

- нозофобия;

Какво представлява хипохондрията

Най-честият симптом на хипохондрия е прекомерното притеснение за здравето. Постоянен страх или убеждение, че човек има сериозна, недиагностицирана медицинска болест. Състоянието засяга до 5% от пациентите, посещаващи медицински амбулатории. Накратко, разстройството е състояние, при което човек се притеснява прекомерно, че е болен, до точката, в която самата тревожност се превръща в проблем. Състоянието може да зависи от възрастта, от склонността на човека да се тревожи и колко стрес понася в ежедневието си.

Симптомите на хипохондрията

При хората с хипохондрия дори нормалните телесни функции като изпотяване и движение на червата могат да изглеждат като сериозни, макар и загадъчни, симптоми на сериозно заболяване. Страхът от незначителни аномалии като хрема, подути лимфни възли или слаба болка може да се преживее като сериозен проблем.

Страдащите редовно проверяват телата си за признаци на заболявания.

Фокусът на хипохондрията зависи от индивида. Някои хора могат да се съсредоточат върху един конкретен орган, като белите дробове. Или над вид заболяване като рак. Или бързо да сменят болестните състояния, като че са сезонни дрехи.

Те често посещават лекаря си.

Прекарват доста време в интернет в търсене на симптоми за различни болести.

Дори да им бъдат извършени някакви изследвания и те да се окажат отрицателни, хипохондриците не намират облекчение. Всъщност това може да влоши нещата — страховете на пациента растат, а никой не му вярва и проблемът му сякаш никога няма да бъде успешно диагностициран и лекуван.

Част от хората с това разстройство избягват здравно и медицинско обслужване от страх да установят, че имат сериозно заболяване. Понякога избягватхличности, места и дейности, които според тях могат да влошат „болестното им състояние“.

Подобен, огромен страх от болести, който продължава повече от 6 месеца, може да е признак за нарушение на соматичните симптоми.

Какво я причинява 

Психологическите разстройства, като ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство) или депресия увеличават риска от поява на хипохондрия. Точните причини не са известни, но вероятно са включени някои фактори:

Вяра — неразбиране на физическите усещания, свързани и с неразбиране на начина, по който тялото действа;

Семейство — хората, които имат близък роднина с хипохондрия, са по-склонни да я развият;

Лична история — хората, които са имали тежки здравословни проблеми в миналото, може да са по-склонни да развият непропорционален страх от разболяване отново;

Връзки с други състояния — висок процент пациенти с хипохондрия имат също тежка депресия, паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство или генерализирано тревожно разстройство.

Поведението, целящо да провери дали случайно човек не е болен, има за цел да възстанови чувството за благополучие и сигурност за бъдещето. Но за съжаление може да доведе до влошаване на проблемите, които трябва да бъдат решени или намалени.

Чрез поддържане на високо ниво на тревожност и невъзможност за туширане на страховете подобно поведение задържа вниманието на индивида съсредоточено върху някакъв потенциално опасен развой. Тъй като повечето пациенти са склонни да се обърнат към техния личен лекар по отношение на притесненията си, вместо да видят със специалист по психично здраве, никога не могат да получат диагноза за психичното си състояние.

Колко дълго продължава хипохондрията

Лице с хипохондрия може да прекара месеци или години, тревожейки се за това, че е болно, но също може да има дълги периоди между пиковете тревожност, без да мисли за това. Пациентите, чието нарушение е преходно, имат по-малка вероятност да добият психични проблеми или тежко тревожно разстройство, като е по-вероятно да имат истински медицински проблеми.

Възстановяването от това отклонение е по-често срещано сред хората с по-високо социално-икономическо положение. Ако пациентът има депресия или тревожност, е необходимо да бъдат предприти мерки за другото разстройство, като се очаква това силно да повлияе и хипохондрията.

Кога започва хипохондрията

Тя обикновено започва в ранна възраст. Може да се появи по време на възстановяване от сериозно заболяване или след като близък или приятел се разболее, или почине. Основното медицинско състояние може да предизвика смущение в соматичните симптоми (т. е. да предизвика хипохондрични състояния). Пациент, който има сърдечно-съдови заболявания например, може всеки път, когато изпита нещо, което е евентуално свързано със сърдечни заболявания, да приема, че се случва най-лошото възможно.
Други фактори включват увеличени нива на стрес или твърде много шум на скандална информация за някое заболяване в медиите.

Понякога човек започва да се притеснява прекомерно за здравето си, когато наближава възрастта, в която е починал един от родителите му, особено ако смъртта на родителя е преждевременна. Психолозите отбелязват, че хората в това състояние често са самокритични или перфекционисти, или и двете. Те могат да възприемат "здравето" като пълна липса на болка или дискомфорт, докато някои болки и неудобства са нормални за повечето хора. Предполага се, че страдащите от хипохондрия могат да имат нисък праг за болка и че те могат да забележат вътрешни усещания по-рано от другите. 

Има ли лечение за хипохондрията

Проучвания показват, че когнитивната поведенческа терапия и използването на медикаменти могат да бъдат полезни при лечението на хипохондрия. Когнитивната терапия може да помогне на пациента да рационализира страховете си, а медикаментите могат да намалят нивото на тревожност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: medicalnewstoday.com; britannica.com
Снимка: wisegeek.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияХранене при...Психология