Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Киберхондрия — страх или болестно състояние

Киберхондрия — страх или болестно състояние

Киберхондрия — страх или болестно състояние - изображение

Не се чувствате добре?
Може би имате главоболие или мускулно напрежение, от което не успявате да се отървете или гаден обрив, който упорито не изчезва. Звъните на лекаря и се оказва, че има свободни часове след повече от седмица. Междувременно търсите симптомите ви в Google, за да видите дали някой има идеи за това, което ви се случва.

Обикновеният човек след пет минути и някаква обща информация ще потъси възможност за по-скорошен преглед и няма да реагира пресилено. Ще уреди среща с лекар и денят му ще протече съвсем нормално.
Но се оказва, че броя на хората, които ще изчетат десетки страници от диагнози в нарастваща паника, е скочил неимоверно. След кратко интернет търсене може да се открият както леки така и изключително тежки (дори смъртоносни) диагнози за едни и същи симптоми. Паниката расте, както и терминологията за търсене, започва драматично, черногледо мислене и порочен цикъл наречен „киберхондрия“.

Що се отнася до останалата част от деня - забравете я. Тревогата е такава, че не можете да се съсредоточите върху друго, освен върху болестта си. Звучи ли познато?

Киберхондрията е термин, въведен, за да опише уникалния ефект от наличието на огромни количества информация, когато се опасяваме, че може да сме болни. Интернет сега се превръща в място, където хипохондриците имат възможност да търсят колкото се може повече анализи, които са храна за растящата и засилваща се за тревожност, до степен на психическа парализа.
Обърнете внимание, че навлизането в симптомите не ви прави киберхондрик. Но ако състоянието на висока тревожност, постоянно проучване  и повишаваща се впоследствие тревожност ви завладеят за ден или дори седмица, то разрушенията, които нанася са сериозни.

Измислен проблем ли е киберхондрията

В първия миг човек би си помислил, че това е поредното странно, измислено нещо, което се случва рядко. Но се оказва, че специалистите все по-често се срещат с него. Киберхондрията въвежда нежелан страх и безпокойство в живота. Това не е само застрашава здравето, но може да е предпоставка да загубите работата или партньор (заради нетипичното и странно състояние).
Много хора се заблуждават, че подобно поведение се преодолява лесно. Но проблемът е, че голяма част от киберхондриците са склонни да не бързат с лекарската диагноза, докато трупат плашеща информация. А освен това голяма част от тях не вярват на лекарските съждения, продължавайки въртенето в кръга на тревожността. Алтернативно процент от страдащите страдат от ниско самочувствие, което им пречи да се аргументират пред лекаря.

Всичко това не е голям проблем, ако просто се поиска второ медицинско становище, но голям процент от киберхондриците не стигат до там, предпочитайки да продължат гореспоменатото въртене.
Киберхондриците не се разпознават особено лесно, но ако общуването е затруднено, от мисълта за болестното състояние, храненето се е превърнало в проблемна зона, спокойствието и самооценката страдат, появи се страх да напускате къщата, а тревожността нарасне до степен, в която ходенето на работа вече е проблем, тогава определено имате нужда от помощ.
Един от големите проблеми на киберхондрията е, че може да доведе до отказ от наложителна медицинска помощ, защото тя се разминава с диагнозата, която страдащия е самопоставил. Нерядко безпокойството и постоянното ровене в интернет водят до самоволна отмяна на лечението, което е било назначено от специалист. Изследване проведено 2013 г. от Здравноосигурителните служби на Великобритания установява, че четирима от десет души отлагат посещението при лекар, въпреки проблемите си, като един от всеки шест е "извадил късмет", получавайки правилната диагноза.

Невъзможна диагноза

Защо хората развиват киберхондрия

Подобно на много тревожни и панически разстройства, киберхондрията може да е следствие на високи нива тревожност. С други думи, ако нещо друго в живота ни напряга, можем да използваме киберхондрията като някакво нездравословно разсейване.
Пример за това е загубата на любим човек. Вместо да се справяте с безсилие, можете да разсеете себе си, като се притеснявате, че може да наследите болест, подобна на тази, от която е страдал починалият.
Може да е изключително просто — вместо изпадане в депресивен епизод или потъване в работни проблеми, негативните емоции избиват във висока тревожност за нашето собствено здраве. Ако нещо заплаша сигурността ни, то притеснението буквално разглобява стабилността.

Важно е предвид да се вземе начинът, по който се събира онлайн информация за здравето. Сайтовете за друга информация нееднократно се възползват от човешката вяра, предоставяйки неточна и ужасяваща информация за болестните състояния. Сайтовете, предоставящи подобни истории на ужасите, получават приходи заради сензацията — не трябва да забравяме това.
Особено опасен е елементът на прикрити намеци за лекарска небрежност, защото процентът на неправилно диагностициране е много по-малък, отколкото е разпространена в обществото вярата в подобно поведение.

 

Консултант

 

Няколко съвета за страдащите от киберхондрия

1. Не забравяйте, че здравните уеб сайтове не са лекари и не могат да поставят диагноза. За да бъде диагностицирано болестно състояние е необходимо обследване на организма, а то се случва изключително трудно самостоятелно. Дори лекарите ходят на прегледи, какво остава за самостоятелно диагностициране, ако не сме специалисти?!

В крайна сметка ако държите да намерите нещо в интернет е най-разумно да се обърнете с въпрос към наложен здравен портал и неговите специалисти.


2. Ако се оказвате завладени от висока тревожност всеки път, когато търсите здравна информация онлайн, може би най-разумно е да прекратите тази практика. По-щадящо за вас самите би било да посетите лекар, отколкото да се притеснявате излишно.

3. Не забравяйте, че класирането в търсачките не е индикатор за това колко сериозен е вашият симптом. Ако въведете доброкачествен симптом в търсачката и незабавно забележите споменаване на рак или друго хронично заболяване, това не означава нищо друго, освен че симптомът не е характерен само за едно състояние.

4. Не се ужасявайте — не сте „луди“. Комбинацията от култура, технологии и забързанотo темпо, с което живеем сега, носи отговорност за нарастващия темп увеличаване на киберхондрията. Това не е нещо, от което лесно може да се отървем, а чувството, че сами сме си виновни, само ще предизвика по-неприятно усещане.

5. Ако не можете да видите изход от вашите притеснения, говорете със своя лекар или квалифициран специалист. Те могат да ви помогнат да работите с чувствата си и да получите достъп до корена на проблема си. Както споменахме по-горе, тревогите по отношение на здравето много рядко се случват само за физическите заболявания, а консултантът или психотерапевтът може да ви помогне да стигнете до корена на това, което наистина ви безпокои.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: psypost.org; fairfaxstatic.com.au; troyfinancialsolutions.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаПсихологияЛюбопитноИсторияХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниНормативни актовеЛечения