Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво трябва да знаем за халюцинациите

Какво трябва да знаем за халюцинациите

Какво трябва да знаем за халюцинациите - изображение

Когато нервната система и умът се претоварят, започват да дават накъсо — появяват се сензитивни усещания, които фактически липсват.

Важно е да правим ясна разлика между илюзиите и халюцинациите. Те са плод на различни механизми и имат различно значение. 

Илюзия — когато фактически има причинител на усещането, но умът е възприел сигнала погрешно и му е приписал несъществуващи характеристики. Пример за това са фокусите - реално случващи се стимули, на които нашият ум не открива логично обяснение и придава други качества. Зрителни илюзии и миражите също водят мозъка до подобно объркване.

Халюцинацията има пряка връзка с приемането на наркотични вещества, алкохол, с циклите на сън и бодърстване, с психичното страдание/патологични състояния и с неврологичното състояние на личността.

Съществува техен подвид, който също трябва да се спомене, защото е често срещан и основен при характеризирането им. Псевдохалюцинация – когато халюцинацията дава на ума усещане за сетивна стимулация, но сме наясно, че усещането е неистинско.

Слухови халюцинации

Най-често описвани в обществото са слуховите халюцинации — чуването на звуци, почуквания, гласове. Те са често съобщаван симптом при повечето психози. Обикновено са през нощта или когато сензорно не сме залети от информация.

Развитието на слуховите халюцинации при шизофрения най-често протича от единични, хаотични звуци към постепенно появяване на все по-богата гама от „чути неща“. За да са сигурни, че халюцинацията не е свързана с нервно заболяване специалистите винаги препоръчват изследване на слуха. При постепенното развитие звукът бавно се превръща в гласове. Може да са един или няколко, може дори да са на познат от миналото.

Най-обезпокоителните слухови халюцинации са тези, които инструктират страдащия. Често се случва да подтикват личността към насилствени действия над себе си и останалите.

Както във всеки вид и при този съществува вариант да са псевдохалюцинации и лицето да знае, че гласовете не са истински. Но има случаи, в които до такава степен обсебват ежедневието, че не е възможно да бъдат отличени от естествено протичащата мисловна дейност, а това е изключително угнетяващо, защото мисленето става все по-мрачно, отрицателно и подозрително.

Зрителни халюцинации: 

Ниските нива на осветеност, недостатъчно сън и други неблагоприятни фактори могат да създадат усещане, че получаваме халюцинация, но всъщност са илюзии. По-голямата част от сложните визуални халюцинации са плод на наркотични вещества, алкохол или интоксикация с опасни химически съединения. Метамфетамините и LSD могат да причинят изключително сериозни зрителни заблуди на мозъка ни. Характерно е за тях, че карат зрителния нерв да работи усилено, дори при затворени очи (халюцинацията продължава да се развива и при спуснати клепачи). Алкохолният делириум също понякога включва зрителни халюцинации. Те често за изключително неприятни, дори ужасяващи, могат да се нарекат едно от най-неприятните неща, причинени от алкохола.

Тактилни халюцинации 

Състоят се в усещания по кожата на тялото. Най-често са причинени от медикаменти.

Характерно за алкохолиците е да съобщават за змии, пълзящи по краката им. Зависимите от кокаин също имат различни усещания от този тип. Този тип халюцинации не са типични за психичните заболявания.

Обонятелни халюцинации 

Усещанията, че подушваме нещо, което всъщност не съществува, най-често са неприятни. Повечето случаи са свързани с миризма на разложение и ужасяващи асоциации, а не с теменужки. Свръхчувствителността към миризми и обонятелните халюцинации много рядко са плод на психическо заболяване, най-често имат връзка с физическа или неврологична причина.

Вкусови халюцинации 

При наличие на такива, трябва първо да се обърнем към медик и едва след това да се тревожим дали е халюцинация. Усещането за метален вкус или отрова в устата може да е медицински проблем, страничен ефект от медикамент, или заблуда за отравяне. Разумно е първо да сме сигурни за физическото здраве на лицето, изпитващо усещането, едва след това да анализираме наличието на евентуална халюцинация.

Хипногенни халюцинации 

Изразяват се в усещане, че летим или се парализираме, докато сме в полусънно състояние. Усещането, че се реем, плуваме или излизаме от тялото най-често се случва, когато заспиваме. Хората го преживяват ясно, докато са под въздействието на анестетици. При исторически преглед се свързва с някои билки и гъби, използвани при религиозни ритуали. 

Халюцинациите са чест симптом на патологични състояния. Те са един от признаците, които най-ярко сигнализират възможен проблем, повод за намесата на специалист.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: webmd.com
Снимка: awakenfromthedream.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИсторияПсихологияБотаникаНовиниЛайфстайлСнимкиНормативни актовеИзследванияАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииСпорт