Начало Психология Поведенческа психология Патология Как да познаем пиромана: симптоми и дефиниция

Как да познаем пиромана: симптоми и дефиниция

Как да познаем пиромана: симптоми и дефиниция - изображение

При всяка новина за пожар се чува поне едно предположение, че случилото се е дело на пироман, но дали обществото познава добре профила и признаците на разстройството пиромания. За да добиете по-ясна представа за хората, живеещи с това състояние, ще ви разкажем повече за него.

Дефиниция на пироманията

Пиромания е рядко патологично разстройство, характеризиращо се с умишлено и повтарящо се поведение, предизвикващо пожари. Хората с пиромания са дълбоко очаровани от огъня и свързаните с него принадлежности. Те не могат да спрат своя импулс да палят пожари и да участват в други дейности, свързани с огъня, изпитат чувство на удовлетворение или емоционално освобождаване от тревогата, когато запалят огън.

Симптоми на разстройството

Пироманията може да засегне както юноши, така и възрастни, и е по-честа при мъжете, отколкото при жените, макар че може да се появи и при двата пола, особено при хора с умствени увреждания, или без социални умения.

Симптомите включват:

- силно усещане за привличане към огъня;

- целенасочено палене на огън повече от веднъж;

- усещане за раздразнение или напрежение, точно преди да се запали нещо;

- усещане за облекчение или удоволствие вследствие на огъня.

Признаците, видими за страничен наблюдател, включват притежание и постоянно използване на запалителни материали, прогаряне на дупки в тъкани и килими, остатъци от изгорени парчета хартия, или обгорени петна на нелогични места из дома. Част от пироманите изглеждат завладени от мисълта за палежи и пожари, посещавайки пожарни команди и подавайки сигнали за фалшиви пожари.

Подрастващите, страдащи от пиромания, попадат в пет основни категории:

- такива, които палят пожар, за да спечелят одобрение на антисоциални възрастни, които считат за авторитети;

- такива, които показват и друго престъпно, агресивно поведение;

- такива, живеещи с когнитивно увреждане (често при неврологично или медицинско състояние);

- такива, със сериозно психично отклонение, като параноично разстройство, психотични или дори самоубийствени прояви;

- такива, които несъзнателно използват пироманското поведение като вик за помощ.

Какви са причините за разстройството

Въпреки че точната причина за поява на отклонението е неизвестна, пироманията често се свързва с други психиатрични състояния, като разстройство в емоционалната сфера, проблеми с контрола на импулсите или злоупотреба с вещества.

Хората с пиромания палят огън, за да се освободят от натрупалото се вътрешно напрежение, като намеренията им не са да извършат престъпление, за да търсят отмъщение или да добият печалба.

Тъй като състоянието е изключително рядко по него не са извършени голям брой проучвания. Някой от малкото изследвания предполагат, че пироманията, също както нарушенията в контрола на импулсите, има генетична предусловеност.

Лечение на пироманията

Поради високите рискове от увреждане на имущество, нараняване на себе си или другиго,и дори смъртни случаи, е наложително да се потърси специализирано лечение веднага след поставяне на диагнозата. Пироманията често започва в детството и придружава зрелия индивид без възможност за овладяване, независимо от наложените санкции.

За истинско повлияване на разстройството, може да е полезна когнитивната поведенческа терапия. С нейна помощ засегнатото лице може да се научи да обръща внимание на чувството за напрежение, натрупващо се в него и да открие причината за настойчивото желание да изгаря обекти. Терапията може да доведе до откриване на нови начини напрежението да се освободи, без да се предизвикват пожари.

Преподаването на по-добри умения за решаване на проблеми и използването на графика, която да визуализира какви събития водят до проблемни чувства у пациента и следователно до опасното поведение, може да е изключително полезна.

Част от хората, страдащи от пиромания, могат да се възползват от уроци по пожарна безопасност и да проведат беседи с хора, претърпели изгаряния при пожар. Семейното консултиране може да е полезно на близките на страдащия да разберат по-добре състоянието му и да се научат да поддържат по-безопасна домашна среда.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: undepress.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииЛеченияБотаникаЗаведенияНовиниСпортИнтервютаСнимки