Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява хранителното разстройство, наречено пика

Какво представлява хранителното разстройство, наречено пика

Какво представлява хранителното разстройство, наречено пика - изображение

Пика е хранително разстройство, характеризиращо се с желанието да се ядат нехранителни вещества като хартия, пръст или стъкло. Краткотрайните периоди, включващи ядене на неподходящи предмети са естествена част от детството, а в зряла възраст симптомите трябва да присъстват повече от месец и не трябва да бъдат част от човешкото развитие, за да се считат за част от пика. Едногодишнп дете, което яде пясък, например, не отговаря на изискванията за диагностика.

Причини за Пика

Редица фактори могат да доведат до развитие на такова разстройство на храненето. Понякога състоянието се причинява от някакъв базов хранителен дефицит. Дефицитът на желязо може да накара хората да изпитват глад за неядливи обекти и вещества, съдържащи желязо. Бременните жени понякога също живеят със симптомите на пика — хормоналните промени и повишената нужда от определени хранителни вещества могат да накарат дамите да чувстват глад за необичайни предмети, включително нехранителни.

Пика може да бъде симптом на аутизъм, шизофрения или обсесивно-компулсивно разстройство. Въпреки това, диагностичният и статистически наръчник обяснява, че когато пика се появява едновременно с аутизъм или шизофрения, като обикновено не се поставя като самостоятелна диагноза.

Някои култури насърчават периодичните проявления на пика. Пример са религиозните ритуали, в които хора изяждат парче стъкло, „за да прославят вярата си“.

Лечение на Пика

Когато хранителното разстройство се появява съвместно с аутизъм или шизофрения, терапевтите обикновено се фокусират върху лечението на основното състояние, а не на хранителния проблем, като разчитат. Когато поведението, появило се поради влиянието на пика - хранене с опасни вещества като олово, може да се наложи да се започне поведенческа интервенция, с цел да се опази безопасността на индивида и симптоматиката да бъде по-добре контролирана.

Тъй като внезапните пристъпи на пика може да показват дефицит на минерали, лекарите могат да се занимаят с възстановяване на минералния баланс на организма, за да тушират хранителните дефицити. Краткотрайните проявления на пика при деца не изискват лечение, но налагат строг надзор, за да се гарантира безопасността на подрастващите. Устойчива симптоматика на Пика в детска възраст или желанието да се ядат само нехранителни обекти може да наложи диагностициране и лечение.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка:nathanmarxphotos.blogspot.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияЗдравни съветиИсторияХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииБотаникаЗаведенияСпортСнимкиНовиниИнтервютаФизиологияАлт. медицинаТестовеСпециалистиДиети