Начало Психология Поведенческа психология Патология 10 различни типа личностови разстройства – Част 1

10 различни типа личностови разстройства – Част 1

10 различни типа личностови разстройства – Част 1 - изображение

Личностовите разстройства се класифицират съгласно Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 на Американската психиатрична асоциация като разстройства и имат ясно дефинирана симптоматика. Хората с разстройства на личността изпитват трудности при справянето с нормалните нива на стрес и при сформирането на връзки с роднините, приятелите и колегите. Често тези мъже и жени не намират удоволствие в посещаването на социални събития и може да не осъзнават, че със своето държание допринасят за собствените си проблеми. Въпреки че всяко едно личностово разстройство притежава специфични характеристики, този тип разстройства все пак имат и някои сходни признаци.

Личността представлява начин на мислене и модели на поведение, които разграничават един човек от друг. Личността на един индивид зависи от преживяванията, средата и наследените характеристики. По принцип личността на човек остава сравнително стабилна с течение на времето. Личностовото разстройство от своя страна представлява начин на мислене и модели на поведение, които се различават значително от културните очаквания, причинява дистрес или проблеми в нормалното функциониране и има голяма продължителност.

Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 има 10 различни типа личностови разстройства. В същността си те представляват дългосрочни модели на поведение и вътрешни преживявания, които значително се различават от очакваното. Специфичното държание често се проявява в късното юношество или в ранната зряла възраст. Без подходящото лечение симптоматиката на разстройства на личността може да се задълбочи и влоши.

Личностовите разстройства засягат поне два от следните аспекта:

  • Начина на мислене за себе си и другите
  • Начина, по който реагираме емоционално
  • Начина ни на общуване с други хора
  • Начина, по който контролираме поведението си

Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 личностовите разстройства се разделят на три основни категории:

  • Клъстер А: Странно или ексцентрично поведение
  • Клъстер Б: Драматично, емоционално или хаотично поведение
  • Клъстер В: Тревожно, плашливо поведение

Въпреки че личностовите разстройства се повлияват от различни видове лечение, предизвикателството обикновено се намира в признаването на проблема от страна на пациента.

"Мъжете и жените с един от 10-те типа разстройства често страдат от придружаващи състояния като зависимост, тревожност и депресия. Хората с личностово разстройство наистина страдат. И въпреки че тяхната ситуация може да се овладее или контролира чрез прилагането на терапия, самото елиминиране на разстройството може в най-добрия случай да бъде много трудно начинания и дори невъзможно" – споделя д-р Шона Нюман (Shawna Newman), психиатър в нюйоркската болница Ленокс Хил.

"Въпреки че имате умерен риск от развиването на личностово разстройство, ако някой ваш роднина има диагноза, това не даденост. Ако обаче при вас се наблюдават рискови фактори, е възможно да развиете личностово разстройство само в случай че не сте получили стабилност в ранните си години и е имало прекъсване или дерайлиране в процесите на привързване" – разяснява д-р Джон Олдъм (John M. Oldham), Емеритус професор в катедрата по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския колеж Бейлор в Тексас.

Представяме ви 10-те разстройства на личността, посочени в последната версия на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства.

1. Граничното личностово разстройство се дефинира като модел на нестабилност в междуличностните отношения, представата за себе си, емоционалните реакции и наличието на подчертана импулсивност. Не само че тези хора нямат стабилно чувство за идентичност, те срещат трудности при създаването и поддържането на връзки с другите. Подходящ вариант за тях е диалектическата поведенческа терапия, която представлява когнитивно-поведенческа терапия, комбинираща индивидуалната терапия с класове за групово обучение. Целта на диалектическата поведенческа терапия е да помогне на индивидите с гранично личностово разстройство да усвоят нови умения и стратегии за справяне с емоциите си и редуциране на конфликтните моменти в ежедневието си.

Д-р Олдъм обяснява, че медикаментите могат да допринесат за успокояването на индивида, но не са толкова ефективни, колкото е психотерапията. Професорът по психиатрия добавя, че намирането на правилния специалист по психично здраве е от изключително значение и увеличава шанса от бързо подобряване на състоянието на клиента.

Според д-р Олдъм хората с гранично личностово разстройство силно се тревожат, че останалите не ги харесват. Страдащите понякога си представят как другите ги ненавиждат с такава яснота и яркост, че могат да започнат да спорят с някого, който дори не си е мислил за тях. Това превръща отношенията с останалите в изключително нестабилни, защото хората с гранично личностово разстройство се чувстват много несигурни. Тези личности имат склонността да бъдат враждебни и антисоциални, като е възможно да практикуват умишлено самонараняване като форма на емоционална регулация.

2. Параноидно личностово разстройство – Индивидите с това разстройство проявяват недоверие към другите, което обикновено се забелязва още в ранна зряла възраст. Освен непрестанните подозрения към останалите, страдащите търсят скрити значения в безобидни коментари. Често хората с диагноза подозират, че другите ги мамят. Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 параноидното личностово разстройство се определя като модел на поведение, коренящ се в недоверие и подозрителност, така че мотивите на другите се тълкуват като злонамерени.

Хората с диагноза изпитват силно подозрение, без обаче да имат обективни доказателства за това. Мъжете и жените могат да намерят негативното значение дори в добронамерените или неутрални забележки на другите.

3. Шизоидно личностово разстройство – Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 това разстройство представлява модел на поведение, включващ дистанциране от междуличностните отношения и ограничен диапазон на емоционално изразяване. Страдащите обикновено създават впечатление на самотници и често избягват социалните дейности. Въпреки че групите за изграждане на социални умения са подходящ вариант за хората с диагноза, те рядко се решават да потърсят специализирана помощ.

Разберете кои са останалите 6 типа във втора част на статията.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net; psychiatry.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...ИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияОрганизацииБотаникаЗаведенияСнимкиТестовеЛичности