Начало Психология Социална психология Аз Как да продължим напред, когато изгубим хората, които обичаме

Как да продължим напред, когато изгубим хората, които обичаме

Как да продължим напред, когато изгубим хората, които обичаме - изображение

През 1938 г. Харвардският университет стартира амбициозен проект, чиято основна мисия е да открие факторите, които най-силно допринасят за човешкото щастие и благополучие. В проекта, наречен „Изследването на Грант", в продължение на близо 80 години са наблюдавани 268 студенти и техните преки потомци.

Ръководителят на изследването Джордж Вайлънт обобщава резултатите кратко и красноречиво: "75 години и 20 милиона долара доведоха до извод, който може да се побере в 3 думи: "Щастието е любов. Точка".

„Изследването на Грант" доказва по неоспорим начин, че всичко, от което имаме нужда, за да бъдем щастливи, е да прекарваме качествено време с хората, които обичаме, и които ни обичат. Пълноценните, пълни с обич и уважение, взаимоотношения с нашите родители, братя и сестри са най-важната предпоставка за щастието и благополучието ни.

Какво обаче се случва, когато важните за нас хора, вече не присъстват физически в живота ни? Как да продължим напред? Как да се научим да живеем със следите, които оставя в нас загубата на любим човек?

Съчувствие и доброта

Най-важното нещо, което трябва да направите за себе си, е да се отнесете към болката си със съчувствие и доброта. Позволете си да страдате, позволете си да плачете и да се чувствате напълно отчаяни. Загубата ви е съвсем реална и вие имате право на време, в което да скърбите. Изстрадайте мъката и в крайна сметка тя неизбежно ще се разсее.

Въпреки че болката от смъртта на скъп човек винаги ще пулсира в сърцето ни, утехата и съчувствието, с което се отнасяме към нея, постепенно ще намалява остротата й.

Приемане на емоциите 

Скръбта не е признак на слабост. Тя е признак на дълбоките взаимоотношения, които сме имали с нашите близки, и обяснява напълно силните емоции, които предизвиква в нас тяхната смърт. Всеки път, когато чуете любимите им песни, гледате любимите им филми, или правите нещо друго, което ви напомня за тях, образът им ще оживява в съзнанието ви. Понякога ще се усмихвате на тези спомени, а друг път ще ви разплакват, но всичко това е част от изцелението.

Погрижете се за спомените

Подредете всички налични снимки в албум, в общ файл в компютъра си или в рамки, които да поставите в дома си. Подобни занимания са изключително полезни, защото създават успокояващото чувство, че се грижите за това скъпите ви хора да не бъдат забравени. Освен това, дори само поглед към тях в труден момент, може да ви даде силата, от която имате нужда.

Споделяне на истории

Припомнянето на различни истории и споделянето им с други хора е важна част от изцелението. Разказаните спомени за близостта и щастието, което сте изпитвали с човека, когото сте изгубили, ще ви припомни колко обичани и ценни сте били за него.

Приспособяване към новата реалност

Част от приспособяването към новата реалност включва инвестиране в други взаимоотношения. Въпреки че след загубата може да е много трудно да подновите социалните си контакти, постепенно трябва да се върнете към тях. Времето, споделено с други хора, може да подобри настроението ви и да ви утеши. Не забравяйте, че в тези толкова трудни моменти, имате нужда да знаете, че не сте сами.

Опитайте се да приемете загубата и като житейски урок

Нищо в живота не е завинаги. Приемете този факт и се научете да живеете за момента. Животът е постоянно пътуване, чиято цел е да ни научи как да го живеем по-пълноценно, как да му се радваме от цялото си сърце, как да обичаме хората сега, в този момент, да ги обичаме така, че да не съжаляваме за нито един пропуснат миг с тях.

Пътят към възстановяването

Новата ви роля ще е болезнена. Не се заблуждавайте, че някога ще успеете да излекувате мъката от загубата на любим човек. Болката никога няма да отшуми напълно, просто с времето ще стане по-малко остра. Това, което можете да направите за себе си, е често да си припомняте колко големи щастливци сте - въпреки тежката загуба.

Да загубиш някого все пак означава, че си го имал – че си имал точно тази майка или точно този баща, точно този брат или точно тази сестра... и те по някакъв начин винаги ще са до теб...

В мига, в който погледнете на нещата по този начин, ще ви залее вълна от щастие. А щастието е любов. Точка.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychologytoday.com
Снимка: oprah.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниЗдравни съветиЛеченияИзследванияСпорт