Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как женското ухание привлича или отблъсква силния пол

Как женското ухание привлича или отблъсква силния пол

Как женското ухание привлича или отблъсква силния пол - изображение

Според проучвания преди външния вид и размера на банковата сметка дамите, слагат на стълбицата това как мъжът мирише. Ароматът се оказва определящ фактор за това дали жената ще бъде привлечена от евентуален партньор. Освен това, мъжете, в които дамата открива „секси миризма“, се различават значително и са пряко свързани с генетиката и имунната система. Всеки (с изключение на еднояйчните близнаци) има генетично уникална карта и неин специфичен отпечатък е миризмата на тялото.

Изследвания показват, че естественият етап на овулация влияе на нежния пол и в този смисъл (прави дамите по-заинтересувани), а също и че те търсят мъже с относително различни гени (и миризма) от собствените си. Този феномен за привличане към биологични противоположности служи на еволюционни цели, тъй като е адаптивен към плодовитостта на нежния пол, оцеляването на децата и репродуктивния успех.

Що се отнася до силния пол - по време на проучването мъжете масово търсят „фигура на пясъчен часовник“, плътни устни, лъскава коса и блестящи очи (поне според проучванията). Това не е сексистко и повърхностно, защото е подплатено с еволюционен смисъл. Тези физически качества всъщност са сигнал за младост, добро здраве и висока вероятност за плодовитост.

Въпреки че господата не споменават аромата като мотив, сериозни изследвания показват, че те считат естествената женска миризма за най-приятна по време на овулация. Изследването, което открива, че овулационният период довежда до по-привлекателна миризма при дамите е проведено във Florida State University от Саул Милър и Джон Манър.

Те събират представители на силния пол от колежите и им дават да подушат тениски от три различни вида. Такива, с които жени в овулация са преспали, такива, носени от момичета, които не са в овулация и тениски, които не са носени от никого. На всички господа е казано, че дрехите са носени от жена и от тях се иска да са под влияние на аромата им в продължение на 15 минути. Тестостероновите им нива, обикновено повлияващи се при наличие на сексуалното привличане, се измерват преди и след 15-минутната сесия с тениската.

Проучването на Милър и Манър разкрива, че мъжете, които са под влияние на тениските, носени по време на овулация, имат по-високи нива на тестостерон, отколкото останалите в проучването. Интеренсо е, че нивата след сесия не се покачват, колкото в моментите, когато са изложени на други видове сексуално насочени стимули и че останалите господа, са получили спад в нивата на тестостерон след сесиите . Възможни са различни обяснения на това откритие. Предположенията са, че подсъзнанието е повлияно от чисто биологичния отговор, които тялото създава.

Еволюционната теория предполага, че ако кажете на млад мъж, че ще помирише тениска на млада жена, то той ще се поинтересува както физически така и психически от нейната евентуална идентификация и може би по-интимни отношения. Ако актът на подушване действително е сигнал за присъствието на жена и е с неподправена репродуктивна стойност, то е нормално тези, които са получили тениски, носени от дами извън овулационния период, да получат спад в тестостерона.

За разлика от това, задържащото се високо ниво на тестостерон при мъжете, подушили тениските на жени в овулация, може да се окаже плод на съвпадение с подсъзнателните очаквания. За да проверят дали това обяснение е достатъчно адекватно, учените ще трябва да измерят какво е нивото на тестостерон преди на господата да бъде съобщено за тениските. Разумно е също да се проведе проучване, в което мъжете получават различни видове репродуктивна информация (истинска и фалшива) за жените, чиито тениски могат да получат. Също така е добре да се знае има ли някакви промени в нивата на мъжкия полов хормон, когато хетеросексуалните мъже душат носени от други мъже тениски (при предоставена различна информация). Вариантите са много. Достатъчно е да се каже, че тази област е обект бъдещи изследвания.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: vix.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлРецептиФизиологияАлт. медицинаИсторияБотаника