Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как марихуаната се отразява на тялото и мозъка – част 1

Как марихуаната се отразява на тялото и мозъка – част 1

Как марихуаната се отразява на тялото и мозъка – част 1 - изображение

През 2010 година д-р Франческа Филби и екипа й от Тексаския университет провеждат изследване, фокусирано върху негативните последствия върху мозъчните тъкани от употребата на марихуана.

Резултатите от проучването (с участието на 110 доброволци, 48 от които употребяващи марихуана 4 пъти седмично, а останалите - изобщо) недвусмислено показват, че редовното пушене на леката дрога води до намален обем на сивото вещество в много важна област на мозъка – орбитофронталната кора, където се намират центровете, свързани със зависимостите и контрола на импулсивността.

Ефектът се изразява в това, че мозъкът привиква с приятното еуфорично въздействие от употребата на марихуана и отказването на този навик става наистина трудно.

По време на изследването обаче учените откриват и нещо неочаквано.

Магнитно-резонансната томография показала, че при пушачите на марихуана функционалните връзки между невроните в мозъка са повече и по-сложни, което означава по-надеждно и по-стабилно предаване на информация – най-вече в засегнатата орбитофронтална зона. Но това далеч не е всичко. По време на изследването е установено и че канабисът подобрява значително комуникацията между дясното и лявото полукълбо, но също така се увеличава и обемът на бялото вещество в мозъка. Авторите на изследването посочват, че ефектът от алкохола и кокаина е точно обратният.

Но все пак, на какво се дължи този ефект от пушенето на канабис?

Според учените сивото вещество е много чувствително към активната съставка на канабиса – делта-9-тетрахидроканабинол. Ако си взаимодейства често с нея, сивото вещество започва да прилага процес, наричан „невронно оплевяване“, при който мозъкът се освобождава от невроните, които се използват рядко (оттам и намаленият обем), но в същото време подобрява връзките между тези, от които има най-голяма нужда. А това прави мозъкът по-ефективен и му помага много по-лесно и бързо да се адаптира към промени в околната среда. Между другото този процесът е съвсем естествен и е най-активен по време на пубертета и ранната зрелост. След 25-годишна възраст той става значително по-бавен, освен (според това изследване) за потребителите на марихуана. При тях положителният ефект от пушенето на канабис се запазва през първите от 5 до 7 години, след което започва да намалява.

Екипът на д-р Филби смята, че това откритие може да послужи като основа за разработване на нови терапии за пациенти, страдащи от заболявания, свързани с нарушения в мозъчните връзки. Добър пример за това е деменцията, която е комплексно дегенеративно състояние на мозъка, причиняващо трайни нарушения на паметта и други важни когнитивни функции. Малко известен факт е обаче, че влошената комуникация между невроните в мозъка се свързва с най-разпространеното психическо заболяване в света – депресията.

Дългосрочната депресия (LTD) се характеризира с понижаване ефикасността на невронните синаптични връзки. Това от своя страна понижава способността на невроните да комуникират помежду си, вследствие на което и така понижава способността да учим и запомняме. Засегнатите от заболяването споделят, че се чувстват изтощени, непълноценни, лишени от надежда и перспектива.

Важно е да се отбележи, че дългосрочната депресия не се среща при всички, които страдат от обикновена депресия. Според учени от Цюрих LTD играе главна роля в превръщането на обикновената депресия в хронична, но в същото време я прави много по-трудна за лечение.

Симптомите, които ще развиете, зависят от това кой мозъчен дял е засегнат от LTD и точно тук идва интересната част! Тежките симптоми се появяват при нарушения в челните дялове – именно тези, които се влияят от канабиса. Там се зараждат и проблеми като натрапчиви мисли, обсесивно-компулсивно разстройство, нарушенията в либидото.

Това откритие дава надежда, че скоро може ще бъде разработено максимално ефективен и безвреден лек за подобни заболявания. В момента съществуващите лекарства, които подобряват връзката между невроните, не действат при всички и имат редица странични ефекти. Няколко независими проучвания потвърждават връзката между канабиса и лечението на тежки депресивни състояния.

Още за това как марихуаната се отразява на тялото и мозъка ТУК >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Business Insider
Снимка: thaimlmnews.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛеченияНовиниСпортХрани и ястияБотаникаСнимкиНормативни актовеАнкетиИзследванияЗдравни съветиОрганизации