Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Канабис: Руската рулетка на психичните разстройства

Канабис: Руската рулетка на психичните разстройства

Канабис: Руската рулетка на психичните разстройства - изображение

Канабисът не само е най-употребяваното незаконно наркотично вещество в света. Тя също е и носител на най-многото митове за онова, което прави с ума и тялото ви. Испанската обсерватория за наркотиците и наркоманиите твърди, че средната възраст, на която хората започват да използват марихуана, е между 14 и 15 години.

Последните научни проучвания показват, че честата употреба може да доведе до структурни промени в мозъчната тъкан. Освен всичко останало, те могат да доведат до проблеми с паметта, вниманието, възприятието, координацията и концентрацията.

Тези промени в мозъка ви водят до понижаване на личното, социалното и трудовото ви представяне - от тук и емоционални и физически проблеми. Мнозина употребяват веществото, защото им помага да се отпуснат, да избягат от нещо, да експериментират или да се забавляват. Но има друга страна на тази монета. Марихуаната може да бъде и врата към сериозни психични проблеми като психоза или тревожност.

Лекарство или дрога?

Канабис сатива е растение с повече от 400 химически компонента. От тези, които можем да идентифицираме, най-малко 60 са канабиноиди. Трите най-важни от тях са THC, CBD и CBN. Делта-9-тетрахидроканабинолът (THC) е основната психоактивна съставка на канабиса. Съдържа се в цветовете и в по-малки количества в листата.

Психоактивните ефекти се проявяват само няколко минути след пушенето. Те траят около 1-2 часа, въпреки че THC остава в тялото ви за дълго. Всъщност, то може да се срещне в тялото на редовните пушачи до един месец след употреба.

Днес чрез техники за култивиране и генетична селекция могат да се създадат щамове с по-голяма концентрация на THC. От 2-5% THC до 20% в някои случаи.

Неговите психоактивни ефекти започват само няколко минути след пушенето. Те траят около 1-2 часа, въпреки че THC остава в тялото ви за дълго време. Всъщност, дори можете да го откриете в тялото на обикновените пушачи до един месец по-късно.

Някои нежелани реакции включват отслабване на краткотрайната памет, сухота в устата, червени очи, промени във възприятието, промени в моторните способности и повишен апетит. Хората, които употребяват канабис, могат в крайна сметка да развият пристрастяване. Съществува широк спектър от различни ментални и физически състояния, които те могат да претърпят в резултат на това.

Интоксикация

Съществува още голямо разнообразие от по-интензивните ефекти на канабиса. Те зависят в голяма степен от това колко много поемате и колко THC се съдържа в него (наред с пропорциите THC/CBD). Тези ефекти зависят също от вашата индивидуалност, вашите очаквания и контекста, в който ги приемате.

Употребата на канабис обикновено е двустранна монета. Често всичко започва със стимулираща фаза (еуфория и приятно усещане). След което настъпва успокоителна фаза (релаксация и сънливост). Някои хора обаче, особено тези, които не употребяват веществото често или не приемат високи количества от него, може да изпитат тревожност, дисфория, параноя и/или паника.

Зависимост

Това означава: силен стремеж да приемате повече; загуба на контрол върху употребата на канабис (например да се опитвате да пушите по-малко и да не можете да го постигнете); нуждаете се от веществото, за да извършвате определени дейности (например, да спите) или правите много неща, с цел да се сдобиете с марихуана и да я използвате; започвате да се чувствате неспокойни, ако не сте пушили, заедно с промени в настроението и проблеми със съня. Ако някое от тези неща се е проявило при вас, то вече си имате работа със зависимост.

Отказ

Когато употребявате канабис интензивно или дълго време, особено при редовните потребители, симптомите, които настъпват, когато спрете употребата са: раздразнителност, гняв или агресивност, нервност или тревожност, проблеми със съня, липса на апетит, загуба на тегло, безпокойство, депресивно настроение, болка в корема, спазми, треперене, изпотяване, треска, студени тръпки и главоболия. Тези симптоми се проявяват при повече от 50% от всички интензивни потребители и при 15% от всички обичайни потребители.

Лотарията в това да сте генетично уязвими

Доста често се смята, че всичко това са отделни сценарии. "Това никога няма да се случи, всъщност употребата на марихуана е полезна за мен." Но когато става дума за прием на наркотици, генетичната уязвимост играе голяма роля. Някои хора имат по-голям риск от развитие на пристрастяване и психични заболявания поради техния генетичен произход.

Някои са по-склонни да развият определени психически разстройства, отколкото други. Това може да е нещо в нервната система, невронна мрежа, генетичен грим, житейски опит и типът на личността им. Съществуват и психотични разстройства, които са в "латентно" състояние и се появяват само когато приемате наркотици.

Никой не може да ви каже със сигурност каква ще бъде реакцията ви на следващата цигара марихуана. Приемът на наркотици е лично решение и всеки има лична отговорност за последствията. Можете да гледате на това по друг начин, но истината е, че те променят вашето умствено, емоционално и физическо състояние.

"Смятах, че по някакъв начин съм имунизиран и няма да хлътна по него. Но пристрастяването не води преговори и постепенно се промъкна в мен като мъгла … Беше толкова коварно. То отнемаше живота ми, без наистина да го забелязвам." Ерик Клептън

А какво за онези, които казват, че марихуаната е полезна за вас?

Има много уеб страници, статии и дружества, които защитават употребата на канабис. Те твърдят, че веществото има "терапевтични функции" и "ползи за здравето". Едно от основните неща, за които се говори, е как то може да успокои болката и да ви отпусне.

Съществуват много социални движения в полза на нормализирането и легализирането. Но трябва да помните, че приемането на това растение под всякаква форма не е добра идея. Ако сравните всички предполагаеми положителни ефекти с негативните симптоми, то просто не си заслужава.

Вярно е, че растението съдържа активна съставка, която може да има някакви ползи. Също така е вярно, че клиничните и фармакологичните проучвания показват, че то е добър вариант за някои пациенти. Но те всъщност изолират тази специфична съставка и контролират концентрацията и дозите й. Така че, само защото марихуаната може да бъде полезна по някакъв начин, не означава, че употребата й е изцяло полезна.

Бед трипс (лоши пътувания)

Ефектите от вредната интоксикация са това, което някои хора наричат "лошо пътуване". Тя може да ви накара да изпитате симптоми на тревожност, деперсонализация и дереализация. Други симптоми са интензивна паника, чувство, че ще умрете, промени в двигателната функция, усещане за парализа и сензорно-възприемащи промени като заблуди и временни визуални халюцинации.

Ето някои от следните симптоми:

  • Безпокойство. Обичайно е да имате симптоми на тревожност и/или панически разстройства, след известна употреба.
  • Депресия. Употребата на марихуана увеличава риска от развитие на депресивни разстройства и опити за самоубийство.
  • Биполярно разстройство. Тя може да доведе до психотични симптоми, манийни фази и други пристъпи.
  • Амотивационен синдром. Тя води до загуба на енергия, безразличие, апатия и когнитивни проблеми.
  • Психоза. Има проучвания, показващи, че използването на марихуана удвоява шансовете за отключване на психоза. Тя може също да причини краткосрочни психотични разстройства, заедно с по-дългосрочни, хронични психози. Изследванията са показали, че употребата на канабис е много разпространена при пациенти със сериозни психични разстройства като шизофрения.
  • Ретроспективи. Това означава преживяванията ви да се върнат, но този път в трезво състояние.
  • Делириум. Това е временна реакция. Обикновено се появяват заблуди, треперене, възбуда, страх, дълбок сън, халюцинации и т.н. Делириумът не е особено разпространен, но има силна връзка с големи дози.
  • Ефекти върху съня. THC индуцира съня и променя цикъла сън-събуждане.
  • Ефекти върху диетата. Когато приемате канабис само от време на време, апетитът ви обикновено се повишава. Но при хората, които приемат веществото често, апетитът обикновено се понижава. Употребата на канабис също може да доведе до по-голямо натрупване на мазнини в тялото.

Никой не знае какво го чака всеки път, когато приема наркотици. Психичните разстройства се появяват без предупреждение, а някои лоши пътувания са един от начините да ги поканите. Наркотиците са една от най-големите вреди в живота. Нещата започват, когато не оценявате сами себе си и завършват, когато нараните всички, които някога сте обичали, удряйки дъното.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: dankr.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...НовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЛечения