Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Лилавото и психология на цветовете

Лилавото и психология на цветовете

Лилавото и психология на цветовете - изображение

Психологията на цветовете предполага, че те могат да окажат силно влияние върху настроенията ни и дори върху поведението ни. Всеки цвят има свой собствен ефект, но чувството, което ни носи може да варира на базата на опита и културата, в която сме израснали. Лилавото е един цвят, който може да доведе до различни чувства, емоции и асоциации.

Лилави макарони

Какви емоции може да донесе виолетовото

Често хората казват, че навява загадъчност и усещане за духовност и въображение.

Пурпурното обикновено се среща рядко в природата, така че се възприема като рядък и интригуващ цвят. Докато виолетовите нюанси се срещат естествено във видимия спектър, то лилавото е всъщност комбинация от синьо и червено.

Цветовата психология на лилавото

И така, какви са някои от най-често срещаните асоциации, които хората имат с този цвят? Подобно на много други цветове, чувствата, които лилавият цвят предизвиква, често се дължат на културни асоциации.

Кралски цвят

Лилавото е символ на благородна кръв и богатство. В древни времена създаването на бои за оцветяване на тъкани често изисквало много усилия и разходи, особено за определени цветове. Тъй като лилавото е по-рядко срещано в природата, ресурсите, необходими за създаване на този вид боя, са много по-трудно достъпни и много по-скъпи. Поради тази причина цветът се свързва с богатство и благороден произход, защото много често богатите са били единствените, които биха могли да си позволят такива скъпи платове.

През 15-ти век в град Тир по крайбрежието на древна Финикия се отварят “фабрики“ за пурпурно боядисване, чрез раздробяването на черупките на дребен морски охлюв. Полученият цвят станал известен като „Tyrian violet“ и бил толкова известен, че е споменат в "Илиада" на Омир. Александър Велики и египетските царе също са носили дрехи, от известната тъкан.

Връзката между лилавото и богатството не се ограничава до древни времена. Последната кралска коронация в Англия (през 1953 г.) също е дизайнерски издържана в лилавата гама.

Пурпура носи символика за мъдрост и духовност. Неговата рядка и загадъчна природа може би го кара да изглежда свързан с непознатото, свръхестествено и божествено.

Лилави цветя

Лилавото и усещането за екзотика

Поради това, че цветът не е много често срещан в природата човешките същества са склонни да го свързват с екзотика и неестественост. Оказва се, че цветът е сред тези, предизвикващи крайна емоция — хората или много го харесват, или го ненавиждат.

Лилавото носи някои уникални визуални характеристики

Визуално то е един от най-трудните за разграничаване цветове. Той има най-силната електромагнитна дължина на вълната и е съвсем близо до рентгеновите и гама лъчите. По тази причина често се използва при създаване на визуални илюзии, като например Pac-Man илюзията.

Нека обобщим:

- Лилавото е царствено, то носи усещане, че някой е специален и важен;

- лилавото е чувствено, внушава идея за богатство, съприкосновение, аромат;

- лилавото е мъдро, то сякаш успокоява ума и създава усещане за повече знания и концентрация;

- лилавото е успокояващо, има свойството да накара ума да забави темпото и да се отдаде на по-задълбочено изследване на темата, която е подхванал;

- лилавото е мистериозно, ефектът на концентрация и успокоение, които доставя на ума, може да подпомогне обмислянето на вселенските загадки и да вдъхнови творческата личност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com
Снимки: youtube.com; gramunion.com; s966.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлХранене при...Здравни съветиЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаРецептиФизиологияИстория