Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 7 съвета за влиянието на цветовете, които трябва да знаем

7 съвета за влиянието на цветовете, които трябва да знаем

7 съвета за влиянието на цветовете, които трябва да знаем - изображение

Специалистът по цветовете Леатрис Ейзман разказва как те влияят на поведението ни. Ейзман е проучила мнението на хиляди хора, относно това какво мислят за специфични цветове и е намерила много сходни отговори, които можем да счетем за модел. Тя обяснява: "Имаме база данни относно цветовете. Например синьото почти винаги се свързва с небето и поради детския ни опит от игрите навън, се счита за нещо положително и приятно. Еволюционната предпоставка е, че няма бури, които идват и помрачават небето. Ето защо синьото ни напомня за стабилност и спокойствие.“

Леатрис Ейзман предупреждава, че няма универсални истини за цветовете, но има общи примери, които са получени след десетки години изследвания върху човешките модели на мислене за всеки цвят. Ето как тя извежда препоръки, за това как да изберем перфектния цвят за всяка ситуация. На вниманието ви представяме нейните съвети за цветовете.

Какъв цвят трябва да направите работния плот на компютъра: Зелен

Цветът на работния плот или на сайта, с които работим, може да се окажат изключително важни за производителността ни. Зеленото е успокояващо за очите, най-слабо дразни нервната система и е добър избор за компютъра ни, ако прекарваме дълго време, взирайки се в екрана.

Кой цвят да носите на работа: Оранжево

Това е цветът на поощрението и ентусиазма. То е приятна комбинация на страстното червено и радостното жълто. Според изследванията този цвят увеличава усвояването на кислород от мозъка и предизвиква енергизиращ ефект, стимулиращ нервната активност.

Какъв цвят да носите на среща (ако сте жена): Червено

Червеното е цветът на страстта - проучванията сочат, че води до сериозна стимулация на нервната система. Ако искаме да причиним сърцебиене, това е нашият цвят.

Какъв цвят да носите на среща (ако сте мъж): Синьо

Синьото е най-стабилният цвят. Той създава усещане за балансираност, а това е едно от нещата, които жените подсъзнателно търсят. Освен това фактът, че и ние го виждаме ще повлияе благотворно за безпокойството, което може да изпитваме преди срещата.

Ако искате да изглеждате волеви и агресивни: Черно

Статистиката от 52 000 хокейни игри в професионалната лига на САЩ, говорят, че отборите, наказани по-често за агресивни действия са тези, носейщи черни екипи. След смяна на правилника за хокейните екипи от 2003 г. авторите на проучването сравняват сбора от данни и се оказва, че същите отбори (със същия състав) получават много повече наказания, докато са с черни екипи.

Какви са цветовете, подходящи за офиса: Синьо и зелено

През 1999 г. изследователите в Университета "Крейтън" установяват, че цветовете влияят значително върху емоциите и ефикасността на служителите. Работниците в сини офиси са дали резултати, че са най-съсредоточени и спокойни, докато вършат работата си. Тъй като синьото може да понижи сърдечната честота и зеленото, намалява тревожността, комбинацията от синьо и зелено е най-подходяща за работното място.

Какъв цвят никога не трябва да носим на работа: Сив

Сивото вдъхновява хората да бъдат пасивни, незаинтересовани и сякаш изпива енергията им. Ако все пак обичате да носите сиво, комбинирането с по-активен цвят ще помогне да компенсирате ефекта.

Изборът на цвета на офиса, дрехите ви или работния плот на компютъра не трябва да се приема лековато — цветовете оказват влияние върху настроението и производителността ни като личности. За радост не са единственото нещо, което ни влияе — човек все пак може да бъде ефективен в сив костюм или да спортува в черно облекло. Но, когато се даде избор за цвят трябва да помним, че съществува вариант той да ни помага и такъв да ни пречи.

По статията работи: Станисалва Тонева

Източник:scienceofpeople.com

Снимка: mobilmusic.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...ПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиРецептиФизиологияАлт. медицинаИстория