Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Психология на жълтия цвят

Психология на жълтия цвят

Психология на жълтия цвят - изображение

Жълтият цвят често е ярък и наситен, поради което има способност да извиква и подобни силни чувства. Той може бързо да грабва вниманието, но и да дразни, когато се използва прекомерно. Топъл е и светъл, но често води до зрителна умора.

Цветовата психология предполага, че някои цветове са способни да предизвикват определени настроения и дори да оказват влияние върху поведението и усещането ни за благополучие.

Цветовите асоциации могат да бъдат повлияни от редица фактори, като минали преживявания и културни разбирания, но някои цветове са способни да предизвикват настроения или чувства.

Ключовите характеристики, които често се свързват с жълтия цвят, са:

Топлина: Той е ярък, ето защо често се описва като весел и топъл.

Труден за четене: Жълтият цвят е най-уморителен за окото, поради голямото количество светлина, което отразява.

Фрустрация: Жълтото може да създаде чувство на неудовлетвореност и гняв. Въпреки че се смята за весел цвят, в жълти стаи хората са по-склонни да избухват, а бебетата да плачат повече.

Енергичен: Твърди се, че той може да забърза метаболизма на наблюдателя.

Грабващ вниманието: Тъй като жълтият е най-набиващият се на очи цвят, той е и най-интересният. Ето защо често се ползва за привличане на вниманието в пътните знаци и рекламите.

Как ви кара да се чувствате жълтото? Свързвате ли го с определени качества или ситуации? Не забравяйте, че асоциациите на хората с цветовете не са непременно универсални.

Както културните различия, така и индивидуалните преживявания могат да оформят начина, по който реагираме на определени цветове.

Жълтото е енергично

Жълтото се възприема като високоенергиен цвят. Често се използва в ситуации и продукти, предназначени да създадат усещане за вълнение или приповдигнатост.

Жълтото може да бъде агресивно

Макар да е енергичен цвят, интензитетът му може да има и негативен ефект. Понякога се възприема като много агресивен и дори приканващ към конфронтация.

Жълтото е комплексно

Разбира се, ефектите от този цвят могат да бъдат много разнообразни и сложни. Някои хора го свързват с топъл летен ден, а други с лоши спомени или асоциации.

Жълтото е весело

От мнозина то се възприема като светъл и весел цвят. Ето защо рекламодателите го използват не само да привличат вниманието, но и за да предизвикват чувство за щастие.

Обобщение

Да, жълтият цвят може да предизвика много различни психологически реакции, важно е да запомните, че те често са уникални за отделните хора. Някои отговори, като тенденцията жълтото да бъде трудно за четене, са по-универсални, а други често са културни и дори специфични за всеки индивид, благодарение на различното му минало и опит.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: bourncreative.com; weheartit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХрани и ястияРецептиФизиологияАлт. медицинаИстория