Начало Психология Социална психология Аз Можем ли да направим живота си по-простичък, по-лесно смилаем? Да, като "ядем" по-малко

Можем ли да направим живота си по-простичък, по-лесно смилаем? Да, като "ядем" по-малко

Можем ли да направим живота си по-простичък, по-лесно смилаем? Да, като "ядем" по-малко - изображение

Повечето хора искат животът им да бъде по-простичък, но са убедени, че това е невъзможно. Животът е твърде сложен, а с времето става все по-сложен.

Не е сложно обаче самото опростяване на живота. Да, предизвикателство е, но не е нито сложно, нито невъзможно.

Основното, което прави живота сложен за хората, е съвременният навик за мултитаскинг. Това означава, че съвременните хора са хронично разсеяни и се опитват да правят твърде много неща едновременно.

Какво си представяте при мисълта за обикновена храна? Няколко хубави неща, наредени в чинията. Полезна и засищаща храна, която ще бъде обработена бързо и няма да ви причини проблеми с храносмилането.

Сложното хранене може да включва дълга подготовка на различни продукти, гурме или изобилие от конкуриращи се вкусове. Много вероятно е такова хранене да ви накара да се почувствате зле – организмът се справя трудно с големите количества и сложните за усвояване продукти.

Точно това е животът на много хора. Сложно хранене с изобилие от конкуриращи се вкусове. Може да има моменти на удоволствие по време на храненето, но често накрая на всеки пир се появява и някакъв хранителен проблем.

Изкушаващо е да се храните по този начин всеки път, но помислете, ако си приготвяте сложно хранене и за закуска, и за обяд, и за вечеря, какво ще причините на здравето си? Неприятности.

И така, как да направим живота по-прост, по-хранителен, по-лесно смилаем?

Опростете това, което е в чинията ви. Яжте по-малко. Яжте неща, които ви дават енергия, здраве и лекота.

Повечето хора са на мнение, че е невъзможно да се опрости живота. Работата им изисква време и себеотдаване, семейството им изисква време и себеотдаване и т.н.

Разбира се, работата и семейството са част от балансираното хранене за много хора. Но какво да кажем за всички допълнителни ястия и вкусове? А за всички цветни разсейвания - постоянната проверка на телефони и компютри, постоянното усвояване на информация? Нещата, които обсебват вниманието ви, могат да бъдат сведени до минимум.

Наистина ли трябва да правите всички неща, които препълват дните ви? Разбира се, ако имате енергия в излишък, няма проблем, отделяйте им толкова време, колкото искате. Но ако сте изтощени и стресирани, може би е време да разгледате внимателно всички неща в чинията си. Разгледайте всеки един детайл от ежедневието си внимателно, представете си, че е хранителен продукт, сложен в чинията ви. Полезен ли е? Ще бъде ли предизвикателство за храносмилането ви?

Друг начин за опростяване на живота е да присъствате в това, което правите.

Ако сте на работа, бъдете на работа.

Ако сте със семейството си, бъдете със семейството си.

Ако приготвяте храна, приготвяйте я.

Фокусирайте се върху това, което правите в момента. Бъдете там. Не позволявайте на ума си да се скита в двадесет различни посоки едновременно. Просто правете това, което правите.

Хората си мислят, че няма да успеят да свършат нищо, ако не изпълняват няколко задачи едновременно. Но в действителност, практикувайки мултитаскинг, рядко постигате зашеметяващи резултати във всичко, което правите, нали?

Фокусирането в настоящия момент, в това, което правите, ще ви помогне да го завършите качествено и за сравнително по-малко време. Докато, ако сте разсеяни, ще се наложи да отделите много време за малък брой задачи, а накрая ще постигнете незадоволителен резултат. Просто защото има твърде много храна в чинията ви. Това следва да покаже, че опростяването на живота е възможно. И изобщо не е сложно.

Да, изисква да се разделите с много пристрастяващи навици, виновни за хроничното ви разсейване, изисква да сложите край на мултитаскинга и прекаленото планиране. Но това не е невъзможно и можете да се справите.

Първата стъпка е да признаете, че хроничното разсейване, мултитаскингът и прекаленото планиране са пристрастяващи, разрушителни навици - не са само нещо, което наричаме съвременен живот. Не са даденост, не са нещо, с което трябва да се примирим и да изградим живота си около него. Те са част от настоящите културни условия.

В миналото културните условия са насърчавали притежанието на роби и дори пушенето заради някои здравословни ползи от цигарите. В съвременния свят робството е немислимо, а за пушенето е известно, че води до опустошителни последствия.

Следователно е разумно да се поставят под въпрос преобладаващите културни условия на времето, в което живеем. Това, което може да изглежда "нормално" за повечето хора сега, ще бъде разглеждано от бъдещите поколения като разрушително и нездравословно.

Прегледайте внимателно какво има в чинията ви и се стремете, колкото се може по-често, в нея да има само питателна, лека и полезна храна.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: wordfromthewell.com
Снимка: oterpic.pw

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитноДиетиИсторияАнкетиСоциални грижиСъставкиЛеченияХранене при...