Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Не нужно да вярвате на всяка мисъл, която минава през главата ви: 10 урока от Даниъл Еймън

Не нужно да вярвате на всяка мисъл, която минава през главата ви: 10 урока от Даниъл Еймън

Не нужно да вярвате на всяка мисъл, която минава през главата ви: 10 урока от Даниъл Еймън - изображение
Наричат д-р Даниъл Еймън най-популярния психиатър в Америка и най-влиятелния експерт в областта на психичното здраве. Той е специалист по клинична неврология, детска и младежка психиатрия и директор на Клиника по поведенческа медицина „Еймън“ в Калифорния. Става световноизвестен с книгата си „Промени своя мозък – промени живота си”, в която описва работата и резултатите от дългогодишните си изследвания на мозъка, споделя и доказва теорията си, че много от проблемите, асоциирани с депресията, тревожността, гнева и разсеяността, са свързани с пет конкретни мозъчни системи.

1. Вашият мозък е въвлечен във всичко, което правите. Вашият мозък контролира всичко, което правите, чувствате и мислите. Когато погледнете в огледалото, можете да благодарите на мозъка си за това, което виждате. В края на краищата вашият мозък определя дали коремът ви изпъква над катарамата на колана… Вашият мозък играе централна роля в това дали кожата ви изглежда свежа или гравирана с бръчки. Когато се отправите към кухнята, за да си направите закуска, вашият мозък определя дали да си вземете останалата от вечерта пица, или нискомаслено кисело мляко и плодове. Вашият мозък контролира дали да отидете на фитнес, или да седнете на компютъра, за да проверите Facebook. Ако чувствате необходимостта да запалите цигара, това също е избор на мозъка ви.

2. Правило на щастието "18/40/60":

На 18-годишна възраст хората много се интересуват от това какво мислят другите за тях.
До 40-годишна възраст те се учат да не се притесняват какво мислят другите.
До 60-годишна възраст осъзнавате, че никой не мисли за вас така или иначе!

3. Естрогенът ви помага да мислите ясно. Прогестеронът ви помага да се отпуснете.

4. Храната е мощен наркотик. Можете да я използвате, за да подпомогнете настроението и когнитивните способности, или несъзнателно да влошите нещата.

5. Интересно е да се отбележи, че хората, които са имали добри взаимоотношения с починалия, често изцеляват мъката си много по-лесно от тези, чиято връзка с починалия е изпълнена със смут, горчивина или разочарование. Причината е, че положителната връзка е свързана с добри спомени, а преработването на тези спомени помага в лечебния процес.

6. Хората, които са близо до вас, влияят на вашите виждания, вашите ценности, как прекарвате времето си и как се отнасяте към другите хора. Ако сте постоянно в компанията на някой, който клюкарства, например, вероятно и вие ще клюкарствате. Ако живеете с някой, който е депресиран, вие вероятно също ще сте депресирани. Прекарването на време с положителни, вдъхновяващи хора ще ви накара да погледнете с надежда и позитивизъм към бъдещето. Ако искате да подобрите отношението и поведението си, прекарвайте време с някой, на чието поведение и ценности се възхищавате. Ще забележите, че избягвате действия и изявления, които биха могли да предизвикат неговото неодобрение. Така, съвсем естествено, поведението ви ще се промени в положителен смисъл.

7. Често казвам на моите пациенти, че "негативният поглед, който им отправя някой друг, не може да означава нищо друго, освен че може би има запек”. Няма как да знаете каква е причината за негативизма на другите, не можете да четете мисли. Имам зад гърба си 25 години изследване на човешкото поведение, но и аз все още не мога да чета мисли.

8. Не е нужно да вярвате на всяка мисъл, която минава през главата ви. Важно е да си дадете сметка дали тя ви помага или ви наранява. За съжаление, повечето хора никога не оспорват мислите си, а просто им "вярват", сякаш те наистина са верни. Необходимо е да им противодействате – разработете си собствен механизъм, с който да преследвате и неутрализирате негативните мисли, които унищожават живота ви.

9. Вашият мозък е като мускул. Колкото повече го използвате, толкова по-добре работи за вас. Всеки път, когато научите нещо ново, мозъкът ви създава нова връзка. Ученето повишава притока на кръв и активността в мозъка. Ако дълги периоди не научавате нищо ново, започвате да губите някои от връзките в мозъка, ще зачестят и проблемите с паметта и ученето.

10. Изберете си ясен център, около който да градите живота и развитието си. Напишете на лист следните отправни точки:

• взаимоотношения;

• работа/училище;

• пари;

• физическо здраве;

• емоционално здраве;

• духовно здраве.

Срещу всяка от тези точки отбележете какво искате да постигнете във всяка област. Например срещу взаимоотношения може да запишете "Искам да имам мили, грижовни взаимоотношения с децата и съпруга си"…

Това упражнение ще ви помогне да насочите вниманието си към нещата, които са най-важни в живота ви.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: goodreads.com, creativityatwork.com, danielamenmd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСпортЗдравни съветиНовиниИсторияДиетиАнкетиСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...ФизиологияПатологияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника