Начало Психология Поведенческа психология Патология Ново масово изследване на близнаците установи, че шизофренията е 80% генетично обусловена

Ново масово изследване на близнаците установи, че шизофренията е 80% генетично обусловена

Ново масово изследване на близнаците установи, че шизофренията е 80% генетично обусловена - изображение

Според ново проучване до 4 от всеки 5 случая на шизофрения могат да бъдат проследени до гените, наследени от родителите на страдащия.
Чрез прилагането на нов статистически подход към данните, събрани от повече от 30 000 двойки близнаци, изследователите са получили най-точните цифри до момента, отнасящи се до рисковите фактори потенциално увеличаващи шанса за шизофрения, като това ги подпомага да идентифицират гените, отговорни за появата на симптомите.

Изследователи от Университета в Копенхаген,се занимават с голям набор от информация, събрана от Датския национален регистър и ги комбинират данните от Датския централен психиатричен изследователски регистър, за да излязат с огромна извадка от 31,524 двойки близнаци, които са родени между 1951 г. и 2000 г.


Двойките близнаци са доста солиден начин да се определи дали едно предразположение е наследено при зачеването или е резултат от други фактори на околната среда. Така наречените идентични близнаци (или монозиготни двойки близнаци) наследяват едни и същи гени от родителите си. Сравняването на характеристиките, открити сред тях с тези в неидентичните близнаци, може да даде силна индикация за това дали определена склонност е причинена от гени или нещо друго в околната среда. На теория това звучи логично, но биологията не е никак проста и са и необходими огромни количества данни, за да стигне до достоверно заключение. Това може да е предизвикателство за намиране на достатъчно близнаци, попаднали в проучваното състояние, които да бъдат включени в проучването.

При шизофрения неврологичното състояние засяга малко над 5 от всеки 1000 индивида, като симптомите не са обострени постоянно, като това затруднява изключително много събирането на достатъчно данни за близнаците, които се използват за проучването. Това налага и превръща използванеот на големият Национален регистър на Дания и острите статистически инструменти  и ги превръща в отличен начин учените да се докопат до търсените резултати.

Подобно проучване на близнаците е проведено във Финландия през 1998 г. с помощта на малка извадка от финландския Национален Регистър на населението, в търсене на наследствеността на шизофрения.
Друг анализ, направен в Швеция през 2007 г., разглежда риска при различните полове и намира гените като причина за шизофрения при 67% от жените и 41% при мъжете.

Тези цифри изобщо не са подпомогнати от факта, че самата шизофрения е оспорвано състояние. Подобно на аутизма в миналото, думата се опитва да обхване широк спектър от причини и симптоми, които трябва да бъдат по-добре етикетирани или разграничени внимателно. В опита си да се справят по-добре със статистическите данни, изследователите в последното проучване изчисляват две оценки, едната по тясно определение и друга по отношение на широкото виждане за шизофренния "спектър".

При определението, което са счели за по-тясно и конкретно, те изчисляват, че гените, определящи тази диагноза са намесени в около 79% от случаите. А щом се включи определението за разстройство в спектъра на шизофренията, процентът спада на 73.


"Това изследване е най-изчерпателната и задълбочена оценка за наследствеността на шизофренията и нейното диагностично разнообразие", казва изследователят Рики Хилкер от Университета в Копенхаген.
Проучването също е се отнася до средната възраст (28,9 години), при която симптомите на шизофрения стават достатъчно значими за диагноза. Проучванията на близнаците са полезен инструмент, поради факта, че се основават на справедливото предположение, че близнаците имат едни и същи наследствени модели.

Съществува и въпросът колко всяка национална база данни може да бъде обобщена в други части на света.
Наследствеността на гена може да бъде усложнена от ефекта на редактиране на епигенетиката или т. нар. постзиготни мозаечни мутации, които се случват след зачеването. Отделни гени се свързват с шизофрения в миналото и въз основа на резултатите от това изследване почти сигурно ще се потвърждават и в бъдеще.
Границите и определенията за това сериозно психическо състояние могат да се променят, но независимо от начина, по които го наричаме тези, които страдат от инвалидизиращите ефекти на шизофренията, ще се възползват от това да научат повече за основните й причинители.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: neurosciencenews.com
Снимка: verywell.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияСнимкиИсторияХранене при...ЛайфстайлЛеченияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиБотаникаРецептиДиетиЗдравни съветиИзследванияКлинични пътекиСпортСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации