Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Оптимизъм и песимизъм са полезни в различни ситуации

Оптимизъм и песимизъм са полезни в различни ситуации

Оптимизъм и песимизъм са полезни в различни ситуации - изображение

Прието е, че има три вида хора – оптимисти, песимисти и реалисти. Кое е по-добре, да се обръщаме към живота с огромни надежди или с усещане за обреченост? Реализмът пък изключва очаквания, а те са крайно трудни за отбягване.

Всички сме склонни да гледаме света от своята камбанария, но все пак имаме власт над евентуални промени на гледната точка. Тъй като не можем да премахнем очакванията с лека ръка, а те и нагласата влияят както на емоционалното ни състояние, така и на цялостното благополучие, са се превърнали в обект на психологически изследвания.

Учените от университета във Флорида са направили разкрития, които могат да ни насочат, кои видове очаквания са най-полезни за психиката ни в различните ситуации, така че крайният резултат за личността да е оптимален.

Образование

Изпитите се характеризират с голямо напрежение, дори след края си. Когато се окаже, че трябва да чакаме седмици резултатите от тях, се чувстваме онеправдани. Психолозите ни препоръчват да се подготвим за тях възможно най-добре и да очакваме възможно най-лошия резултат.

Намаляването на очакванията, докато излезе резултат от изпита, може да намали разочарованията при пристигане на оценката за знанията ни. Ще намали огорчението при неприятни новини, а ако резултатът е добър ще подпомогне отделянето на ендорфини и радостта. Подготовката за лоши новини подпомага миговете, в които получаваме истина, като например изслушване на учебни резултати.

Семейни отношения

Научаваме, че приятелите на детето ни са хванати от родителите си да употребяват алкохол и се чудим дали то е прекрачило забраната като е последвало примера им.

Трябва да сме оптимисти. Ако си представяме тийнейджърите гушнали по бутилка водка, създаваме предсказание, което рано или късно ще се изпълни. Според изследователи от Айова майките, очакващи най-лошото от децата си, дори да крият нагласите, изпращат сигнали и подсъзнателно подтикват децата към нежеланото поведение. А децата, чиито родители вярват, че ще бъдат умерени тийнейджъри, избягват алкохола. Родителите могат да предават очакванията си изрично или чрез модели на поведение, като поставят стриктен вечерен час и основни семейни правила.

Романтика

Седмица след като сме се венчали, се оказваме въвлечени в грандиозен скандал с половинката и възниква въпросът дали семейството ни ще оцелее дълго.
Бъдете оптимисти. Резултатите от проучване на „Journal of Personality and Social Psychology ” казват, че това е най-разумното очакване. Дългосрочната любов процъфтява благодарение и на розовите очила. Оптимистичните партньори приемат стратегии за решаването на проблеми, като си сътрудничат много по-лесно, повече се въздържат от конфронтации и рядко заемат „избягваща позиция“ (усложняваща доста взаимоотношенията).

Кариера

Тъкмо сте завършили образованието си и търсите работа. Най-разумно е да сте положително настроен реалист. Работодателите предпочитат кандидати с оптимистична нагласа, която е в рамките на разумното, защото това показва трезви очаквания и положителна емоционалност. Ако запазим представянето си положително настроено и разумно, ще покажем себе си в най-добрата светлина. Пълният, мечтателен оптимизъм отблъсква работодателите, защото показва ирационални нагласи в нас. А песимистични изказвания и действия отблъскват, говорят за ниска мотивация и намаляват шанса за успешност на трудовата ни дейност.

Спорт

Искаме да пожънем неоспорим успех на състезание. Първо трябва да очакваме най-лошото, а после най-доброто. Докато тренираме за въпросното съревнование, трябва да си представяме, че сме изправен пред най-силния и умел противник. Когато добием увереност, започваме да визуализираме миговете на победата, а в деня на събитието оставяме нагласата, че ще победим драматично, да расте свободно. Това ще даде на ума ни сили и увереност за усилията, нужни за победата.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка:vitalitist.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория