Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Наръчник за начинаещи: Как да заместваме негативните мисли с реалистични твърдения

Наръчник за начинаещи: Как да заместваме негативните мисли с реалистични твърдения

Наръчник за начинаещи: Как да заместваме негативните мисли с реалистични твърдения - изображение

Песимизмът, този толкова зловещ поглед върху живота, може да ни повлияе по много повече начини, отколкото предполагаме. Изследванията постоянно свързват негативното мислене с повишения риск от проблеми с психичното и физическото здраве, от влошаване на взаимоотношенията и финансовата стабилност.

Но добрата новина е, че всеки може да се научи как да спечели борбата с отрицателното мислене.

„Видях какво в действителност се случва, когато хората се научат да променят мисловните си модели – не само се чувстват по-добре, но и променят напълно поведението си. По време на работата си като психотерапевт научих един прост, но ефективен начин да науча децата как да преосмислят своите когнитивни изкривявания”, споделя когнитивно-поведенческия терапевт Ейми Морийн. Тя допълва, че упражнението ни помага да превръщаме своите BLUE мисли в истински мисли, а пренасочването на мисленето е първата стъпка в изграждането на умствена сила.

BLUE е акроним, който означава: да се обвинявам, да търся лошите новини и негативен подтекст на всичко, което се случва с мен и около мен. BLUE са мислите, които са твърде негативни, за да бъдат верни.

Как да разпознаете BLUE-мислите

- Обвинявате себе си - макар че е важно да поемате отговорност, навикът да съдите себе си твърде строго не е плодотворен и повишава риска от депресия и други психични проблеми.

- Търсите лоши новини - ако в един ден ви се случат девет добри неща и едно лошо, лесно е да се съсредоточите върху лошото. Важно е са научите да премествате фокуса от негативизма към по-балансирана и реалистична перспектива.

- Вярвате, че ще се провалите, още преди да сте опитали – убедени сте, че ще се изложите на важна среща, че няма да се справите със задачите си… Създайте си навик да не започвате каквото и да било в живота си с негативна нагласа, защото тя може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

- Търсите негативен смисъл във всичко, но е добре да знаете, че колкото по-негативни са мислите ви, толкова по-лошо ще се чувствате. А колкото по-лошо се чувствате, толкова по-малко вероятно е да предприемете положителни действия.

Замяна на BLUE-мисли с истински мисли

След като идентифицирате BLUE-мисълта, един от най-добрите начини да я замените с истинска, е като се запитате: "Какво бих казал на приятел, който има този проблем?"

Така че, когато се замислите например, че никога няма да спестите достатъчно пари за пенсиониране", може да си отговорите така: "Мога да създам ясен план за спестяване на повече пари, за да си позволя да се пенсионирам".

Заместването на твърде негативните ви мисли с по-реалистични твърдения може да ви вдъхнови да предприемете положителни действия - което е ключът към създаването на вида живот, който искате да живеете.

Проучванията показват, че промяната на мислите ви физически променя мозъка ви с течение на времето. Това означава, че реалистичното мислене постепенно се превръща във ваша втора природа и мозъкът ви ще започне да ви вижда – личността и способностите ви, в по-реалистична светлина.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: FreeImages.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлИсторияТестовеСнимкиАлт. медицина