Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Оранжево в психологията на цветовете

Оранжево в психологията на цветовете

Оранжево в психологията на цветовете - изображение

Как ви кара да се чувствате оранжевият цвят? То може да носи усещане за огромна сила и енергия, подобно на жълтото и червеното, интензивно може да привлича вниманието и често се използва в рекламни кампании.
Хората го описват като светло, жизнено, възвисяващо и носещо щастие. Но се оказва, че има случаи, когато то е прекалено ярко и натрапчиво. Подобно на лилавото, оранжевото може да се определи като спорен цвят.
Хората са склонни да го харесват много силно или да го мразят.

Скали оранжеви

Психология на оранжевото

Оранжевото е смес между привличащото червено и веселото жълто, като се счита, че е най-енергичният цвят. То поражда чувства за вълнение, ентусиазъм и топлина, често се използва за привличане на внимание за пътни знаци и реклами. То е енергичен цвят, което може би е причината, поради която спортните отбори често го включват в униформите, талисманите и емблемата си. Това е цветът на ярките залези и свежите цитрусови плодове, които човек свързва с лятото и слънцето. В западния свят често се свързва с умиращите листа и узрелите тикви, което му носи карикатурни асоциации с празника на Вси Светии.


Как ви кара да се чувствате оранжевото? Свързвате ли го с определени качества на хора и обекти, или с определени ситуации? Важно е да се помни, че символизмът и асоциациите, които този цвят носи, не са универсални. Културните различия често играят силна роля в начина, по който хората се отнасят към определени цветове. В Америка може този цвят да се свързва със затворнически униформи, в Северна Европа с благородство и духовност, а в родината ни с радост и детски смях.

Начинът, по който човешките същества виждат, че се използва оранжевото в обществото има важна роля в отношението към самия цвят. Ако свързвате цветът с приятните есенни вечери, прекарани със семейството и приятелите, вероятно ще имате силни положителни асоциации с него.

Психолозите са избрали типични цитати, обрисуващи най-често срещаните емоционални приливи, които този цвят носи.

Оранжевото е духовно

"Оранжевият цвят носи мисли за духовност и състрадание. Медитацията е много по-лесна, когато човек е обграден от оранжеви предмети.“

Оранжевото е енергично

"Не е най-любимото ми, но ето до какво прозрение съм достигнал за оранжевото, то е много енергично, привлича вниманието, блестящо и поп-артистично е, ентусиазирано топло и малко детинско, то напомня за есента, котките, лалетата и морковите… всъщност за безкраен списък прекрасни неща.“

Оранжевото привлича вниманието

„Това е цветът на любящото съществуване и жизненост, предизвикващи ентусиазирани отговори и енергични вътрешни емоции. Мисля, че ако оранжевото е един от любимите ти цветове, то просто обичаш хората, социален си и успяваш да се радваш на най-хубавото от живота. Оранжевото събужда чувство на щастие и енергия.“

„Това е цвят, който човек носи, когато се стреми да е социален и положителен катличност, озаряваща деня на другите.“

Оранжевото е щастие

„Любимият ми цвят е оранжево, защото предизвиква усещане за топли, слънчеви дни, светъл и весел е и ме кара да мисля за обичта във всичките й форми. Навява ми мисли за Далай Лама и неговите ярки оранжеви роби, излъчващи доброта и мир."

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com
Снимка: 10thmagnitude.com; nathanselikoff.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлХранене при...Здравни съветиЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаРецептиФизиологияИстория