Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Основи на психологията: 8 факта, които трябва да знаете

Основи на психологията: 8 факта, които трябва да знаете

Основи на психологията: 8 факта, които трябва да знаете - изображение

Психологията е източник на очарование за много хора и то с основателна причина. Научавайки повече за основите на човешкия ум и поведение, ние имаме възможността да придобием по-добро разбиране за себе си и другите. Психолозите играят жизненоважна роля в системата на здравеопазването. Знаете, освен, че оказват помощ на клиенти, които изпитват проблеми с психичното здраве, те извършват психотерапия, изследват различни възможности за лечение и обучават пациентите си ефективно да управляват своите симптоми.

Защо психологията може да представлява интерес за вас? За някои този интерес се подхранва от желанието да развият кариера в психологията. Други може просто да искат да научат повече от любопитство или защото обмислят консултация с психолог, относно някакъв проблем. Без значение каква е причината, по-доброто разбиране на теми като емоциии, мотивация, познание, любов, комуникация и изследователски методи ще ви служи добре в много различни области на живота.

По-долу са само някои от важните неща, които трябва да знаете за психологията. Едва когато разберете добре базови неща, ще бъдете по-добре подготвени да проучите различни начини, по които тя може да спомогне за подобряването на ежедневието, здравето и благополучието ви.

Психологията е изследване на ума и поведението

Първо, нека погледнем какво съдържа психологията в себе си. Тя може да се определи като изследване на умствените процеси и поведението.

Терминът психология идва от гръцката дума психе, която означава "дух, душа, пеперуда" и думата "логия", която означава "изучаване, наука".

Психологията невинаги е съществувала в този си вид, в който можем да я видим днес. Всъщност тя се смята за сравнително млада дисциплина, въпреки че, както казва един изтъкнат психолог, тя притежава кратко минало, но дълга история. Психологията води своите корени от биологията и философията, и е тясно свързана с други дисциплини, като социологията, медицината, лингвистиката и антропологията.

Тя е млад предмет в грандиозната схема на нещата, но играе огромна роля в света днес. Психолозите работят в болници, клиники за психично здраве, училища, колежи и университети, правителствени агенции, частни фирми и на частна практика, изпълняват голямо разнообразие от задачи и роли, вариращи от лечение на психични заболявания до въздействие върху политиката за общественото здраве.

Психологията се основава на научните методи

Един от най-честите митове е, че тя е просто "здрав разум". Проблемът в това е, че психологическите изследвания всъщност спомагат да се разбере ясно, че много от нещата, които смятаме за здрав разум, всъщност са неверни.

В края на краищата, ако здравият разум беше наистина толкова здрав, колкото твърдим, че е, и ни се отдаваше естествено, то ние никога не бихме се ангажирали с поведение, за което знаем, че е вредно за нас, като пушенето или консумацията на нездравословни храни. Изследвайки някои от нашите погрешни схващания за това как и защо хората се държат така, както го правят, психолозите са в състояние да предоставят отговори, които помагат за решаването на действителните проблеми.

За разлика от здравия разум, психологията разчита на научни методи, за да изследва проблеми и да стига до заключения. Чрез използването на емпирични методи изследователите могат да открият взаимовръзки между различните променливи. Психолозите използват набор от техники за изучаване на човешкия ум и поведение, включително натуралистично наблюдение, експерименти, казуси и въпросници.

Психолозите разглеждат проблемите от множество перспективи

Темите и проблемите в психологията могат да се разглеждат по различни начини. Нека да дадем темата за насилието като пример. Някои психолози търсят отговора на това как биологичните влияния допринасят за насилието, а други как фактори като култура, семейни отношения, социален натиск и ситуационни променливи го повлияват.

Някои от основните перспективи в психологията включват:

  • Биологична перспектива
  • Когнитивна перспектива
  • Поведенческа перспектива
  • Еволюционна перспектива
  • Хуманистична перспектива

Всяка от тях допринася за по-високото ниво на разбиране на дадена тема.

Представете си например, че психолозите се опитват да разберат различните фактори, които допринасят за тормоза. Изследователите с биологична перспектива ще търсят как генетиката и мозъкът допринасят за този тип поведение. Други ще го разглеждат от поведенческа гледна точка и ще търсят различните начини, по които подобно поведение се подсилва от околната среда. Трети ще го разгледат от социална гледна точка, анализирайки въздействието, което груповото напрежение може да има върху поведението на тормоз.

Нито една перспектива не е "правилната". Всяка от тях допринася за разбирането на темата и позволява на изследователите да анализират безбройните влияния, които допринасят за определени постъпки; да дават многостранни решения за борба с проблематичните поведения и да насърчават по-добри резултати и по-здравословни начини за действие.

Различните разклонения третират различни проблеми

В допълнение към многото различни гледни точки, съществуват и много разклонения в психологията. Психолозите често предпочитат да се специализират в определена област. Видът психолог, който ще ви е от помощ, зависи от типа на проблема, пред който сте изправени.

Някои от най-големите нейни разклонения са клиничната психология, психологията на личността, когнитивната психология, психологията на развитието и социалната психология. Ако страдате от емоционални или психологически симптоми, може да се наложи да се обърнете към клиничен или консултативен психолог. Ако имате въпрос дали детето ви се развива нормално, то трябва да се обърнете към специалист по психология на развитието.

Някои психолози работят в областта на психичното здраве за лечение на пациенти, страдащи от психични разстройства. Полета като клиничната психология, консултативната и здравната психология са насочени към подпомагане на хората с психически и физически проблеми.

Други психолози работят в приложни полета като тези на съдебната, индустриалната и организационната психология за решаване на практически проблеми.

Трети фокусират усилията си върху изследванията, за да допринесат за разбирането на човешкия ум и поведение. Те могат да се специализират в определена област като развитие, социално поведение, познание или личност.

Психологията е повече от психично здраве

Когато мислите за психологията, представяте ли с терапевт с бележник, в който записва идеи, докато клиент разказва за детството си? Терапията определено е голяма част от психологията, но тя не е единственото нещо, с което се занимават психолозите. Всъщност много от тях изобщо не работят в областта на психичното здраве. Психологията обхваща и други области, включително преподаване, изследване и консултиране.

Психолозите работят в голямо разнообразие от учреждения, включително:

  • Колежи и университети
  • Частни корпорации
  • Училища
  • Болници
  • Държавни служби

Психичното здраве със сигурност е основна област на интерес в психологията, но психолозите също така подпомагат атлетите да усъвършенстват мотивацията и менталния си фокус, спомагат проектирането на безопасни и полезни продукти, спомагат бизнеса в разбирането как да се оказва влияние върху потребителите.

Психологията е навсякъде около нас

Психологията не е само академичен предмет, който съществува единствено в класните стаи, научните лаборатории и кабинетите за психично здраве. Принципите й могат да се видят навсякъде около нас в ежедневните ситуации.

Телевизионните и печатни реклами, които виждаме всеки ден, разчитат на психологията, за да разработят маркетингови стратегии за влияние и убеждаване на потребителите да купуват рекламираните продукти. Уебсайтовете, които посещаваме редовно, използват психологията, за да разберат как хората четат, използват и интерпретират онлайн информация.

Психологията също може да играе роля в подобряването на нашето здраве и благополучие. Например, разбирането на някои от основните принципи на психологията на поведението може да се окаже полезно, ако се опитвате да се откажете от лош навик и да изградите друг. Знанието за някои от нещата, които мотивират поведението, може да бъде полезно, ако се опитвате да се придържате към режим за отслабване или физически упражнения. Преодоляването на фобиите, управлението на стреса, подобряването на комуникационните умения и вземането на по-добри решения са само някои от нещата, за които психологията може да помогне.

Ако имате проблем, вероятно има психолог, който може да помогне

Има много различни видове психолози; всеки от тях се фокусира върху решаването на различни видове проблеми в света. Например, ако детето ви изпитва затруднения в училище, можете да потърсите съвет от училищен психолог, специализиран в подпомагането на децата в справянето с академични, социални, емоционални и други проблеми. Ако сте загрижени за възрастен родител, баба или дядо, е подходящо да се консултирате със специалист по психология на развитието, който е специално обучен и запознат с проблемите, свързани с процеса на стареене.

За да определим кой професионалист е подходящ за нашите нужди, ще ни е от помощ да разберем някои от различните изисквания за обучение и лицензиране в различните специалности. Ако се опитваме да изберем психотерапевт, ще ни е от полза да научим повече за това кои специалисти са в състояние да предоставят терапевтични услуги.

Психолозите се фокусират върху подобряването на човешкия живот

Сред основните цели на психологията са да опише, обясни, прогнозира и подобри човешкото поведение. Работата на психолозите може да е наистина разнообразна, но те всички споделят една първостепенна цел: да ни помогнат да живеем по-добър живот. Някои постигат това, като допринасят за основното ни разбиране за начина, по който хората мислят, чувстват и се държат. Други работят в приложни условия, за да решават реални проблеми, които оказват влияние върху ежедневието ни.

Много психолози посвещават живота си на това да са в помощ на хората с психически проблеми. Можем да ги открием в болници, клиники за психично здраве, в кабинети за частни практики и други, да диагностицират психически заболявания и да осигуряват психотерапия на хора от всички сфери на живота.

Както можем да видим, психологията е богат и очарователен предмет, който има практически приложения в много области на живота. Ако някога сте искали да научите повече за това защо хората мислят и действат по начина, по който го правят, то изучаването й е чудесен начин да получите по-голяма представа за човешкия опит.

Психологията има силно въздействие върху света днес, поради което е наистина важно да разберем ролята, която тази дисциплина играе в академичните среди, научните изследвания и психичното здраве. Нашият ежедневен живот е дълбоко повлиян от взаимодействието на нашата биология, нашите взаимоотношения и нашите умствени процеси. Психолозите са обучени да разбират ролята на факторите, които влияят върху здравето, щастието и цялостното ни благосъстояние. Научавайки повече за основите й, можем да придобием по-добро разбиране на многото начини, по които тя може да повлияе на собствения ни живот.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпециалистиПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИсторияСнимкиЗаведенияЛеченияИнтервютаЛайфстайлЗдравни съветиСпортТестовеАлт. медицина