Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча за верните ориентири по житейския път

Притча за верните ориентири по житейския път

Притча за верните ориентири по житейския път - изображение

Един индийски цар  обикалял столицата си често и всеки път спирал каретата, когато някой от поданиците му искал да се обърне към него с въпрос или молба. Веднъж един просяк протегнал към него ръка за милостиня с думите: „Само царят може да ми даде щастие!”.

Недалеч от него седял друг просяк и викал с цяло гърло:

- Само Бог може да даде на човека щастие!

Царят се върнал в двореца, наредил да изпекат един хляб и после мушнал в него едно голямо парче злато. На следващия ден дал хляба на просяка, който разчитал на неговата помощ. След известно време, минавайки отново по тази улица, видял същия просяк да протяга към него ръце.

Царят учудено го попитал:

- Защо си пак тук, нали ти дадох хляба със златото в него?

- Аз не знам за никакво злато. Хлябът, който ми даде, беше много тежък и реших, че е лошо изпечен. Затова го продадох на съседния просяк за няколко монети.

Втория просяк го нямало там. Царят изпратил слугите си да разберат какво е станало с него. Слугите се върнали и му казали, че той си е купил дом и си е уредил живота. Царят се върнал при първия просяк и го посъветвал да се уповава единствено на милостта на Бога, а не на царя.

Верните ориентири, правилно подредените ни приоритети в живота винаги ни довеждат до успех, изобилие и вътрешен мир. Нужно е толкова малко – само да преподредим ценностите си… И имаме цял един живот да направим това… 

Редактор: Ина Фенерова
Източник: "Приказки и притчи за малки и големи", Жанет Орфану
Снимка: deviantart.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки