Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча: Светът е само отражение, той е едно огромно огледало

Притча: Светът е само отражение, той е едно огромно огледало

Притча: Светът е само отражение, той е едно огромно огледало - изображение

Живял някога един крал. Той си построил огромен дворец - с милиони огледала. Абсолютно всичко -  стените, подът и таваните били покрити с огледала.

Веднъж в двореца влязло едно куче. Огледало се и видяло около себе си безброй кучета, които били навсякъде. И понеже било достатъчно умно, то се озъбило, за да се защити за всеки случай от тези милиони кучета наоколо и да ги изплаши.

В отговор обаче всички кучета му се озъбили. Кучето почнало да ръмжи - срещу него всички кучета му отговорили със същото. Когато вече било напълно сигурно, че животът му е в опасност, започнало да лае. То започнало да лае с всички сили, много отчаяно. Но щом залаяло и онези милиони кучета също започнали да лаят. И колкото повече то лаяло, толкова по-силно те му отговаряли.

На сутринта намерили нещастното куче мъртво. А то било там само, в двореца нямало никой, там имало само тези милиони огледала. Никой не се беше борил с него, защото не е имало кой да го направи, но то видяло себе си в огледалата и се изплашило. И когато започнало да се сражава, отраженията в огледалата също влезли в бой. То загинало в борбата с милионите собствени отражения, които го заобикаляли от всички страни.

Ако няма никакви препятствия вътре в нас, то не може да има и никакви препятствия извън нас. Нищо не може да застане на нашия път. Такъв е законът. Светът е само отражение, той е едно огромно огледало.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: "Приказки и притчи за малки и големи", Жанет Орфану
Снимка: riseearth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки