Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: един мил жест може да промени света на човек

Дзен притча: един мил жест може да промени света на човек

Дзен притча: един мил жест може да промени света на човек - изображение

През един късен следобед дзен учителят Рьокан вървял по брега, наслаждавайки се на шума на вълните и красивия син цвят на морето. По небето все още се забелязвали няколко облака от бушувалата само до преди час буря. Сцената, която само до преди малко представлявала опасна комбинация от високи вълни, силен вятър и прорязващи небосклона светкавици, сега изглеждала като райско място.

Изведнъж възрастният мъж забелязал, че хиляди морски звезди са изхвърлени на брега от мощните вълни. Бавно и мъчително животните умирали под силните лъчи на обедното слънце. Изведнъж идиличният плаж се превърнал в място на страдание. Без да се замисля, Рьокан започнал бързо да взима в ръце всяка една морска звезда и да я хвърля обратно във водата.

Местен рибар видял колко неуморно дзен учителят работел, за да върне животните в естествената им среда и да им даде шанс за оцеляване.

"Защо правиш това? Всеки път, когато се развихря буря, се случва едно и също – стотици морски звезди са изхвърлени на брега и умират. Не можеш да спасиш всички тях, така че каква разлика прави твоят опит сега?" – попитал недоумяващият рибар, който през годините е наблюдавал тази сцена стотици пъти.

"Има значение за ето тази морска звезда" – отвърнал Рьокан и хвърлил морската твар обратно във водата. И така пред очите на учудения рибар мъдрият дзен учител продължил своята неуморна задача да спасява морските звезди една след друга.

***

За някои хора действията на дзен учителя от притчата са безсмислени. Сигурно те биха казали: "Толкова много животни и хора страдат всеки ден. Страданието не може да бъде спряно, не може да бъде изтръгнато от ежедневието ни."

Може би те са прави – страданието, както и щастието, обичта и грижата са неизменна част от живота. Само че нашите действия могат да окажат огромно влияние. Помощта, състраданието и нежността могат да наклонят везните към един по-добър свят.

Дали ще става въпрос за спасяването на една морска звезда или казването на една мила дума, подаряването на нежна прегръдка или поднасянето на красиво цвете на близък, всеки един от нас може да се превърне в слънчев лъч на надежда за някого в нужда. Притчата ни учи, че дори най-малкият жест на добрина е важен и може коренно да промени света на другия. Както в случая с морските звезди и Рьокан, ние не трябва да се отчайваме, когато сме изправени пред колосално страдание и нещастие. От нас се очаква да помогнем, да направим усилие да облекчим болката и да подадем ръка на страдащите.

Дали ще се проявите като дзен учителя Рьокан или като недоумяващия рибар от притчата, зависи единствено и само от вас!

Редактор: Нора Маркова
Източник: blog.buddhagroove.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки