Начало Психология Социална психология Аз Причината някои хора да не се учат от грешките си

Причината някои хора да не се учат от грешките си

Причината някои хора да не се учат от грешките си - изображение

Зрелите хора, които са имали травмиращо детство, трудно разпознават рисковите ситуации, което е предпоставка за сериозни здравословни или финансови проблеми, установи ново изследване.

"Това не се дължи на неосъзнатото поемане на големи рискове или неразумно поведение", категоричен е водещият на изследването проф. Сет Полак.

"Причината се дължи на това, че техният мозък не обработва информацията, която да ги предупреди, че не се движат в правилната посока или не вземат правилните решения за справяне с трудните ситуации", допълва проф. Полак.

В рамките на изследването са анализирани данни за млади хора, част от които са имали травмиращо детство. Резултатите от тестовете са показали, че участниците, преживели стресиращи събития около осмата си година, не умеят да извличат поука от грешките си или да предвиждат приближаващи трудности.

В моментите на вземане на решения или осъществяване на избор мозъчните сканирания са показали слаба активност в областите, които обработват информацията, свързана със загуби.

"В същото време измерихме повишена активност в областите от мозъка, отговарящи за наградния механизъм, но ние очаквахме този резултат", коментира Полак и допълва, че при подобни обстоятелства е нормално някои хора да бъдат шокирани от загубата, тъй като не са в състояние да разпознаят предупредителните сигнали.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияСпортЛюбопитноЛайфстайлНовиниИсторияСоциални грижиЗдравни съветиДиетиАнкетиСъставкиЛеченияХранене при...