Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Проучванията показват, че лечението с LSD всъщност може да хармонизира мозъка

Проучванията показват, че лечението с LSD всъщност може да хармонизира мозъка

Проучванията показват, че лечението с LSD всъщност може да хармонизира мозъка - изображение

През последните години учените откриха потенциалните терапевтични ползи от психеделичните вещества като псилоцибин и диетиламид на лизергиновата киселина (LSD) — оказва се, че могат да "нулират" настройките на мозъка при хора с психични заболявания.

Ново проучване разкрива точно какво се случва в нашите мозъци, когато приемаме LSD, разкривайки връзка, която може да обясни защо облекчава симптомите на разстройства като посттравматично стресово разстройство и хронична депресия. Изследванията, проведени в „Center for Brain and Cognition“ в университета "Pompeu Fabra" в Барселона, откриват процес на "хармонизиране" в областите на мозъка, които обикновено не работят заедно. Екипът учени предлагат психеделичните вещества (като LSD) да насърчават развитието на определени модели на дейност. Учените смятат, че тези модели са способни да помогнат за компенсирането на необезопасените връзки, причиняващи умствено страдание.

"Направихме нов анализ, който разглежда невронната активност по нов начин, като комбинация от хармонични вълни в мозъка, които наричаме 'свързващи хармонии'." казва неврологът Селен Атасау.
Изследователите са сканирали мозъците на 12 доброволци, разделени на групи, които са получили умерена доза LSD или плацебо (в контролната група). Част от тях получават дозата си психеделик, докато слушат определени музикални произведения.

Но защо са стимулирани точно с музика? Предишни изследвания са показали, че LSD подобрява емоционалните реакции при изслушване на различни инструментални изпълнения, което подтиква екипа да разгледа неврологичните ефекти, предизвикани от мелодията. Учените се интересуват от начина, по който мрежите на дейност се колебаят в моделите — хармонизират се ефективно една с друга и това е сравнимо с моделите на звукови вълни от музикален инструмент. Изглежда, че LSD кара мозъка да разглежда малко по-различна мелодия, която активира негови части, принципно незасегнати при подобни обстоятелства.

"Открихме, че това, което LSD прави на мозъка, доста прилича на джазимпровизация", обяснява Атасау. "Точно както импровизиращите джаз музиканти използват много ноти спонтанно, но и целенасочено, вашият мозък комбинира много повече хармонични вълни спонтанно, но и по структуриран начин". Музикалната аналогия не спира до там — доказано е, че слушането на музика по време на действието на LSD усилва организиращите ефекти на ума.

Това изследване не е първото, което сканира мозъците на субектите, или дори първото, което търси модели. Но е първото, което наблюдава как тези хармониите се променят в отговор на различни количества LSD, описвайки механизмите зад потенциалните терапевтични ефекти.

Лошото психическо здраве нерядко е резултат от анормални контакти в рамките на важните мозъчни мрежи, което води до нерентабилни техни състояния, които пораждат симптоми като анхедония или сетивно объркване. Карайки мозъка да търси нови пътища, е възможно той да изгради нови мрежи, които да помогнат преодоляване на нередностите. Учените са стигнали до извода, че промените в мозъчната активност, произтичащи от LSD, се продължават едва няколко часа, следователно и терапевтичните ефекти се рамкират в това време. Но са забелязани и остатъчни промени, които водят до предположението, че новите мрежи могат да станат постоянни.

Пред науката предстои доста дълъг път, преди да се стигне до медикаменти, произтичащи от тези изследвания. Може би една от причините е, че вече половин век обществото е свидетел на заклеймяване в научните среди на описаните наркотични вещества. Нужно е да се изгради база от доказателства, подкрепящи лечебния потенциал на психеделичните фармацевтични продукти. Добрата новина е, че изследванията се трупат.

Атасау заявява: "Моята надежда за бъдещето е, че можем да получим някои прозрения за нервните механизми, които лежат в основата на терапевтичния ефект на психеделичните средства.“

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com
Снимка: yournewswire.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияЛюбопитноЛеченияНовиниСнимкиЛайфстайлНормативни актовеАнкетиИзследванияЗдравни съветиБотаникаСпортОрганизацииСпециалистиСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиЗаведенияАлт. медицина