Начало Психология Социална психология За психологията Психолозите проучват защо астронавтите са завладени от благоговение

Психолозите проучват защо астронавтите са завладени от благоговение

Психолозите проучват защо астронавтите са завладени от благоговение - изображение

По очевидни причини учените са много загрижени за ефекта на космическото пътуване върху човешкото тяло. Покрай радиацията, ускорението и липсата на гравитация, астронавтите могат да очакват някои доста странни физически промени, след като напуснат Земята. Но много астронавти съобщават също, че преживяват духовно и емоционално събуждане в космоса, а учените започват да забелязват всички тези емоционални разлики и да си задават въпроси за тях.

Природни явления като северното сияние, метеорните дъждове и пълнолунията предизвикват учудване и страхопочитание в хората, просто защото са грандиозни. Не е изненадващо, че тези ефекти се увеличават при личностите, ггледащи Земята от космоса. Това духовно пробуждане е толкова нормално, че има свое собствено име: ефект на гледката.

“Космосът е толкова завладяващ, защото е едновременно обект на науката и пространство на безкрайност и величие, това няма допълнително значение.“ казва Дейвид Яден пред пресата. „Мислим си, че подобни преживявания на страхопочитание имат медитиращите или изкачващите планини хора - такива, които са под напрежение и стрес, и те ги имат. Но често не мислим, че учените могат да съобщят за подобни моменти на блажено благоговение.

А те го правят.

Внезапно почувствах, че това е само една малка планета, която се носи из космоса", съобщава един астронавт в изследване на Университета в Централна Флорида. "Добих силно усещане за факта, че просто се реем през огромната вселена…“ „Това ни прави малко по-съзнателни относно факта, че не бива да правим глупости на Земята, като водим воини и се убиваме взаимно.“

Яден и колегите му искат да разберат емоционалните корени на „ефекта на гледката“. Те събират изявления на астронавтите от целия свят и ги анализират, търсейки общи черти. По време на този процес установяват, че преживяванията на пътувалите в космоса са забележително последователни, с повтарящи се теми за единство, свързаност, спокойствие, безкрайност, перспектива и изпълнени с огромни страхопочитание и удивление.

Всеки път, когато отидем на някое красиво място гледаме залеза, за да опитаме вкуса на подобно преживяване. Астронавтите са опитали нещо много по-екстремно“ казва Яден.

Изследователите се надяват, че тяхната работа, подобно на експериментите над астронавтите, ще помогне на космическите програми да разработят и подготвят бъдещи мисии. Следващата ера на космически полети ще включва много дълги пътувания, които наистина биха могли да се възползват от разбирането за психическите състояния на пътешествениците в космическото пространство.

Според учените това може да подобри и качеството на живот на хората, които живеят на Земята. Очаква се бъдещи проучвания да включват системи за реалистична виртуална реалност, за да дадат на участниците усещането, което изпитват и хората в космоса.
Нещото, което ни интересува накрая, е да предизвикаме такива преживявания“ Казва изследователят Йогханес Айхстад. „Това ще подпомогне хората да станат по-адаптивни, да се чувстват по-свързани и да преодоляват неприятностите.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: mentalfloss.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпортНовиниИсторияОрганизации