Начало Психология Социална психология Групова динамика Разгадайте моментално човека срещу вас с помощта на един-единствен въпрос

Разгадайте моментално човека срещу вас с помощта на един-единствен въпрос

Разгадайте моментално човека срещу вас с помощта на един-единствен въпрос - изображение

Един-единствен въпрос може да разкрие изключително много за характера на човека срещу вас, показва ново изследване.

"Ако искате да разберете повече за личността на човека, от когото се интересувате, попитайте го какво е мнението му за други хора", съветва водещият автор на проучването д-р Дъстин Ууд. Според него причината този въпрос да е толкова ефективен е, че хората имат склонността да виждат своите собствени качества в другите. Така например егоистът е убеден, че хората около него също са егоисти, а щедрият смята, че и другите са щедри…

"Отрицателните личностни черти предполагат отрицателен поглед към другите", твърди още Ууд. Той допълва, че тенденцията да се гледа негативно на хората, които ни заобикалят, говори за по-голяма вероятност от депресия и различни личностни разстройства.

Тези изводи са потвърдени от серия изследвания, в които участниците е трябвало да оценяват отрицателните и положителните характеристики на други трима доброволци. Колкото по-позитивна била оценката, толкова по-емоционално стабилни и щастливи били самите оценяващи. Човек, който е склонен да вижда по-скоро положителните черти на хората, е много по-доволен от собствения си живот.

От друга страна, хората, които са склонни към негативни оценки, са с много по-високо ниво на нарцисизъм и антисоциално поведение.

Една година по-късно екипът прави същия експеримент със същите участници и крайните резултати се повтарят. Заключенията от повторното изследване потвърждават извода, че това, което казват за личността ни оценките ни за другите, е нещо стабилно и не се променя с времето.

Според авторите на изследването личностните разстройства много често се диагностицират и благодарение на начина, по който хората гледат на другите.

"Има обаче и някои разлики. Например нарцисистите имат склонността да приемат останалите като безполезни и безинтересни, но това може да не отразява начина, по който те виждат себе си. По същия начин хората, които демонстрират черти, характерни за параноидно разстройство на личността, са напълно убедени, че другите имат лоши намерения и не трябва да им се гласува доверие, но те не виждат себе си по този начин", обяснява д-р Ууд.

Обикновено макиавелизмът* се определя, когато хората бъдат попитани за степента, в която виждат отсъствие на честност, искреност и себеотрицание в постъпките на другите, а се приема, че нарцистичното поведение е предизвикано от убеждението, че другите хора са по-безинтересни, по-нисши и не заслужават внимание.

*Според Оксфордския речник на английския език макиавелизмът е "използване на двуличие и лукавство в държавното управление или в управлението като цяло". Тази дума има сходна употреба и в съвременната психология.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org.uk
Снимка: iStock 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноТестовеСнимкиИсторияЗдравни съветиЛичности