Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво е макиавелизъм в психологията

Какво е макиавелизъм в психологията

Какво е макиавелизъм в психологията - изображение

Макиавелизмът в психологията се отнася до личностната черта при човек, който е толкова фокусиран върху собствените си интереси, че манипулира, мами и експлоатира други, за да постигне целите си.
Макиавелизмът е една от особеностите в т.нар. "тъмна триада", а другите две са нарцисизъм и психопатия.

Самият термин произтича от позоваването на Николо Макиавели, дипломат и философ от ренесанса, в чиято най-известна творба се превръща "Владетелят". Тази прословута книга застъпва възгледите, че силните владетели трябва да бъдат сурови със своите подчинени и врагове като задържането на властта и оцеляването на политическата сцена оправдава всякакви средства, дори и тези, които се считат за неморални и брутални.

Макиавели


До края на 16-и век "макиавелизмът" се превръща в популярна дума, която описва изкуството на манипулацията и политическата измама.
Но е и термин от 70-те години наложен от двама социални психолози, Ричард Кристи и Флорънс Л. Гейс, разработили „Макиавелистка скала“. Макиавелизмът е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Подобно развитие обаче може да се случи във всекиго — дори при деца.

Признаци на макиавелизма

Някой с особеностите на макиавелизма се характеризират със следните тенденции:

Насоченост и грижа само към собствените си амбиции и интереси;
• Даване на приоритет на парите и властта в отношенията;
• Старание за очарователност и уверен външен вид;
• Експлоатация и манипулиране на другите с цел прогрес;
Лъжа и измама при необходимост;
• Често използване на ласкателства;
Липса на принципи и ценности;
• Изолиране на околните, когато става дума за истинско опознаване на личността;
• Цинизъм относно моралните устои;
• Способност да накарат другите да навредят, за да постигнат своите лични цели;
Ниски нива на емпатия;
• Често избягване на ангажираност и емоционална привързаност;
• Способност за грандиозно търпение, ако става дума за облаги;
• Рядко разкриване истинските намерения;
• Склонност към случайни сексуални контакти;
• Умение за разпознаване на социални ситуации;
• Липса на топлина в социалните взаимодействия;
• Липса на желание за яснота с последствията от личните действия;
• Понякога се появява боязън от определяне на личите емоции.

Макиавелистка скала

Маската на макиавелизма е точкуване с максимален резултат равняващ се на 100. Точкуването се основава на тест, в който хората отговарят на въпроси. Тези с над 60 точки се считат за притежаващи високи нива на макиавелизъм, а останалите — с резултат под 60 са с ниски нива.
Притежаващите високи нива на макиавелизъм са съсредоточени в собственото си благополучие. Те мислят, че за да напредва, човек трябва да бъде измамник. Не вярват на човешката доброта и мислят, че зависимите от другите са наивни. Определяйки приоритет на властта над любовта във връзката, те не вярват, че човешките същества са по природа добри. Склонни са да маниполират и мамят, докато получат желаното.

Манипулативен като змия


Притежаващите ниски нива на макиавелизъм, от друга страна, имат тенденция да показват съчувствие към другите и се опитват да са честни и добронамерени. Те вярват в човешката доброта и че ако спазвате добрите нрави, ще се справите добре в живота. Твърде малък резултат често говори за наивност и мекосърдечие.

Психическо състояние и макиавелизъм

Макиавелизмът се счита за част от "тъмната триада", като е една от трите личностни черти, които включват също нарцисизъм и социопатия/психопатия. Всяка от тези особености може да направи човека изключително труден за общуване, но събирането им в една личност може да направи индивида доста опасен за психическото и физическо благополучие на околните.
Въпреки очевидната връзка между трите черти от триадата, различаването им една от друга понякога е затруднено и се прилагат изследвания, за да се докаже конкретното сред тях.
Личностните разстройства, при които човек може да има повишени нива на макиавелизъм, включват антисоциално разстройство на личността и нарцистично личностно разстройство.
А скорошно проучване установява и високо разпространение на депресията при имащите макиавелистична черта.

Какви са разликите между частите на тъмната триада

Макиавелизмът се отнася най-вече за манипулация за лична изгода, но използва лъскателството.
Нарцисизмът се характеризира с нужда да бъде възхваляван и не може да разбере причините да се възхищава на другиго.
Социопатията е най-вече студено и нечувствително отношение към чуждите потребности.

Макиавелизъм и лечение

Проблемът с личностните черти като тези, които се намират в тъмната триада е, че хората, които имат такива, едва ли ще потърсят терапия или ще искат да се променят. Обикновено те посещават терапия единствено ако са помолени от членове на семейството, или защото са извършили престъпление и им е било наложено да посещават терапията чрез съдебно разпореждане.
За да бъде психотерапията ефективна, клиентът трябва да бъде честен и да позволи изграждането на доверие между себе си и терапевта. Макиавелизмът е черта, при която човек е нечестен и не вярва на другите.
И все пак с познат психотерапевт може да се постигне напредък. Един добър терапевт с опит при чертите в тъмната триада ще види всеки клиент като индивид и ще вземе предвид уникалната му история. Това ще включва състоянието, което е преживял и уникалната му житейска ситуация. Един обучен терапевт може също да идентифицира и помогне за лечение на други свързани с това въпроси, като например депресия и тревожност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: mdzol.com; javiernavarromarin.blogspot.bg;blog.xfree.hu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеЛюбопитно