Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Страданието е калта, в която разцъфва лотосът на щастието: Уроци по щастие от Тик Нят Хан – част 2

Страданието е калта, в която разцъфва лотосът на щастието: Уроци по щастие от Тик Нят Хан – част 2

Страданието е калта, в която разцъфва лотосът на щастието: Уроци по щастие от Тик Нят Хан – част 2 - изображение

„Повечето хора се страхуват от страданието. То обаче е калта, в която разцъфва лотосът на щастието. Без кал няма лотоси”, пише Тик Нят Хан, един от най-големите съвременни авторитети в областта на будизма, който ни учи как да трансформираме страданието в мир, радост и освобождение.

Виетнамският будистки монах, поет и миротворец е автор на повече от 40 книги, в които съчетава будистките ценности и източните медитативни практики с постиженията на съвременната психология. С много състрадание и мъдрост, Тик Нят Хан учи как да преминем през лабиринта от болка, стрес и егоцентризъм и да постигнем по-зряло и освобождаващо отношение към себе си и живота.

Вижте някои от най-мъдрите и вдъхновяващи уроци от Тик Нят Хан.

17. Дишайки, аз успокоявам тялото и ума. Дишайки, аз се усмихвам. Живея в момента, в който знам, че това е единственият момент. 

18. Трябва да осъзнаваме страданието, но да запазим своята яснота, спокойствие и сила, за да можем да помогнем за преобразуването на ситуацията.

19. Ние трябва да продължим да се учим. Но трябва и да сме готови да се освободим от нашите знания, за да постигнем по-добро разбиране на реалността.

20. В нашето съзнание има хиляди канали; от нас зависи кой ще изберем.

21. Способността да присъстваме в настоящия момент и да се радваме на живота ни освобождава от всички заробващи импулси. Тогава ни спохожда истинското щастие.

22. Упражнявайте се да спирате, докато ходите. Ако се научите да го правите, ще можете да спирате и сред другите си ежедневни занимания, независимо дали чистите кухнята, поливате градината или закусвате. Ако страдате от депресия, тя няма да си иде, докато не се научите да спирате. Живели сте по начин, който е подпомогнал депресията. Бягали сте, не сте си давали време за почивка, за да се отпуснете и да изживеете дълбоко ежедневието си.

23. Когато някое животно в гората бъде ранено, то знае какво да прави. Спира да търси храна и партньор. Трупаното поколения наред познание му подсказва, че това не би било добре за него. Вместо това си намира спокойно място и ляга, без да прави нищо. Различните от човека живи същества инстинктивно знаят, че това е най-добрият начин да се изцелят. Те нямат нужда от лекар, аптека и фармацевт… Някога и ние, човешките същества, сме притежавали такава мъдрост, но сме изгубили връзка с нея. Вече не знаем как да си почиваме. Не позволяваме на тялото да се отпусне, да освободи напрежението и да се изцели…

24. Хората трудно се освобождават от страданията си. Заради страх от неизвестното, те предпочитат да живеят със страданията, които са им познати.

25. Хората убиват и биват убивани, защото се придържат твърдо към собствените си вярвания и идеологии. Последствията от убеждението, че единствената истина е нашата истина, са насилие и страдание.

26. Погледнете цветята, пеперудите, дърветата и децата с очите на състраданието. Състраданието ще промени живота ви и ще го направи прекрасен.

27. Хората се занимават прекалено много с негативизма, с това, което не е наред. Защо не се опитате да видите положителните неща, просто да докосвате тези неща и да наблюдавате как разцъфват?

28. Да си красив означава да си себе си. Не е нужно другите да те приемат. Ти трябва да се приемеш.

29. Мнозина се бъхтят в живота без ясно съзнание и намерение. Начертаваме курс и трамбоваме напред, без да спрем и да се запитаме дали този път удовлетворява най-важните ни цели. Причината отчасти се крие в схващането, че щастието не възможно тук и сега. Мислим, че трябва да се борим сега, за да бъдем щастливи в бъдеще. Отлагаме щастието си и се опитваме да стигнем до това бъдеще и условията за щастието, които сега ни липсват.

30. Ако вдишате и върнете ума си у дома в тялото, можете веднага да разпознаете множеството предпоставки за щастие, които вече имате…

31. Мнозина вярват, че могат да бъдат щастливи, ако разполагат с голяма власт, слава, богатство и наслади за сетивата. Но ако се огледаме, ще видим много хора, които имат тези неща в изобилие, а не са щастливи.

32. Ако не отделим време да спрем, да се приберем у дома при себе си и да вникнем дълбоко, може да не узнаем какво ни носи истинско щастие. Може би полагаме много усилия в някоя област, но най-дълбокият ни стремеж е да работим в друга сфера или да помагаме на хората по друг начин.

33. Ако изгубите работата си, страхът и тревожността, разбира се, са нормална реакция. Вярно е, че в повечето случаи липсата на работа е страдание, при това съпроводено от реална опасност, ако нямате какво да ядете или не можете да си позволите необходимото ви лекарство. Няма нужда обаче да утежнявате това страдание, като въртите в ума си истории, които са много по-лоши от действителността. Някои хора в такава ситуация си мислят: „Не ме бива за това” или „Никога няма да си намеря друга работа”, или „Разочаровах семейството си”. Важно е да помните, че всичко е преходно. Страданието може да възникне – и да намери решение – при всеки, във всеки момент.

34. Погледнете човека, когото обичате; ако е обзет от тревога, можете да му помогнете да се измъкне от нея. „Скъпа, виждаш ли залеза?”, „Скъпи, виждаш ли наближаващата пролет?” Това е осъзнатост. Така осъзнаваме случващото се в момента. Условията за щастие са винаги не само в мен, но и навсякъде около мен.

35. За да направим супа, ни трябват вода, зеленчуци, тофу – по малко от всичко. Можете да приготвите вкусна супа само с няколко прости съставки, не ви е нужно нищо екстравагантно. Малката доза щастие е като супата. С няколко съставки, отворен ум и находчивост, можем да създадем миг на щастие за себе си и човека до нас. Можем да почерпим и другите. Ако знаем как да създаваме мигове на щастие, не само ние ще им се наслаждаваме, но можем и да ги удвоим, като ги споделим с някого. Това е изкуството на щастието: да вкусваш с наслада малките щастия на ежедневието.

36. Предлагам ви да вземете лист хартия и да запишете всички предпоставки за щастие, с които разполагате в момента. Една страница може да не ви стигне. И две може да не ви стигнат. Три или четири страници може също да са малко. Разпознаем ли всички тези елементи, лесно ще сътворим щастие.

Към първа част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: developgoodhabits.com, „Без кал няма лотоси” – Тик Нят Хан
Снимка: hollywoodreporter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиНовини