Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Тези две основни черти от характера определят успеха на един брак

Тези две основни черти от характера определят успеха на един брак

Тези две основни черти от характера определят успеха на един брак - изображение

Само три от всеки десет двойки успяват да изградят здрави и щастливи бракове. Тази статистика е доста плашеща, не мислите ли? А още по-тревожна е тенденцията, очертана на базата на социологически проучвания, според които от 1970 година насам женените двойки се развеждат с безпрецедентни темпове.

Причината за сриващите се основи на брачната институция и на увеличаващия се брой нещастни любовни връзки е обект на все повече психологически изследвания, целящи да определят кои са съставките на здравословните и трайни отношения.

Един от основните изводи от проучванията, е че безспорно дълготрайните и силни връзки, подобно на всички хубави неща в живота, изискват непрестанни усилия и от двете страни. Веднага обаче отбелязваме, че изненадващо тези усилия далеч не са толкова страшни, колкото си мислите, тоест тайната на силните връзки е всъщност съвсем проста (защо ли обаче представлява такава трудност – заслужава си да помислим над това, но първо прочетете за какво става въпрос).

Скорошно изследване показа, че съществуват две основни черти на характера, които определят щастливите връзки – добрина и щедрост - черти, които всеки човек трябва да може да проявява.

Продължилите повече от 10 години изследвания на психолозите Джон и Джули Готман, откриват, че добротата "споява двойките" и заедно с емоционалната стабилност, тази черта на характера е изключително важен фактор за успешния брак.

Има доказателства, че колкото повече доброта получаваме или наблюдаваме, толкова повече ние самите ставаме добри и мили, а това неминуемо води до възходящи спирали от любов и великодушие във връзката. Можем да разглеждаме добротата по два начина - като вродено качество – или я имам, или я нямам. Но добротата може се разгледа и като "мускул". При някои хора този "мускул" е естествено по-силен, но при всички той може да заякне с повече упражнения.

"Ако вашият партньор има нужда от помощта ви, но вие сте уморени, стресирани или разсеяни, това е моментът, в който в действие трябва да влезе щедрият дух, тоест на молбата, вие трябва да откликнете с отзивчивост. В подобен момент е много по-лесно да се извърнем от партньора и да се съсредоточим върху телефона, книгата или да измърморим нещо, но пренебрегването на тези малки моменти на емоционална свръзка бавно и сигурно разяжда отношенията. Пренебрегването на нуждите на другия създава дистанция между партньорите и подхранва негодуванието", обяснява Джули Готман.

Разбира се, най-трудният момент да проявим добрина към половинката си, е по време на спор. Но именно в подобен момент е от голямо значение да бъдем мили и добри. Ако дадем свобода на агресията и гнева, ще нанесем непоправими щети върху връзката си.

"Естествено, добрината не означава, че трябва да преглътнете яда си. Но имате избор – може да хвърляте копия по партньора си, а може и просто да му обясните защо сте ядосани и наранени. Ето това е милият и добър път, изберете него, ако желаете да градите, а не да разрушавате", съветва Джули Готман. 

Още съвети от проф. Джон Готман и съпругата му Джули вижте тук >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниЛюбопитноАнкетиСоциални грижиТестовеЗдравни съвети