Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Типът личности, които са по-ефективни, когато са в лошо настроение

Типът личности, които са по-ефективни, когато са в лошо настроение

Типът личности, които са по-ефективни, когато са в лошо настроение - изображение

Лошото настроение може да помогне на някои хора да мислят по-ефективно, показват резултати от ново проучване.

Чувството, че „не ти е ден” или че „сякаш всички са срещу теб” може да даде тласък на продуктивността на някои хора, да подобри умението им за концентрация, планиране и степенуване на задачите по важност. И обратно, доброто настроение понякога може да намали ефективността.

"Резултатите от изследването ни показват, че има хора, за които лошото настроение всъщност е мощен мотиватор за усъвършенстване на мисловните умения, които са от първостепенна важност във всекидневния живот", обяснява Тара Макауи, съавтор на проучването.

Според изследователите всичко зависи от емоционалната реактивност. Някои хора са силно реактивни: настроенията се променят бързо при най-малката провокация.

По време на изследването е установено, че хората с висока реактивност имат по-добри резултати при изпълнение на задачи, когато са в лошо настроение.

Това може да се дължи на факта, че по-емоционално реактивните хора са свикнали да се справят с лошите настроения, така че те са по-малко разсейващи за тях.

За хората с ниска емоционална реактивност обаче лошото настроение е разсейващо и води до трудна концентрация и лошо представяне.

В проучването са участвали 95 души, на които са направени тестове за емоционална реактивност и различни тестове на продуктивността.

Данните от изследването показват още, че върху способността на хората да се концентрират и да използват паметта си ефективно оказва влияние само лошото настроение. Доброто настроение няма подобен ефект.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: techrepublic.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпециалистиПроизводители