Начало Психология Социална психология Аз Как да бъдем по-организирани и продуктивни - 9 практични съвета – част 1

Как да бъдем по-организирани и продуктивни - 9 практични съвета – част 1

Как да бъдем по-организирани и продуктивни - 9 практични съвета – част 1 - изображение

Случва се с всички нас – денят свършва и ни е трудно да повярваме, че времето е минало толкова бързо, а не сме успели да завършим дори половината от задачите, които сме планирали. Понякога се чудим защо толкова дълго време правим нещо, което не би трябвало да отнема повече от два часа и недоумяваме защо не можем да контролираме графика си. Отговорът е много прост: губим време.

Главната причина да губим времето си е лошото планиране, а към това добавяме и многобройните фактори, които ни разсейват. Всичко, което ви трябва, е съставянето на план за действие, за чието стриктно следване ще ви помогнат следните стратегии:

Подобрете уменията си да организирате времето си

Да бъдеш организиран изисква много усилия, особено ако не е нещо, което е вкоренено във вашия начин на съществуване. Но си струва. Обърнете внимание на хората, които ви впечатляват със своята организираност. Какви са техните навици? Какво правят различно? Ще ви помогнем с няколко примера:

  • Хората, които умеят да организират времето си, така че да им стига за планираните задачи, стават рано. Дисциплината е много важна, когато искате да постигнете целите си. Ранното ставане е първият навик, който трябва да си създадете, защото това ще ви даде на разположение цял един ден, който да оползотворите пълноценно.
  • Хранят се здравословно, пазаруват умно – всичко с това с идеята, че добрата храна е от жизненоважно значение за ежедневната ефективност.
  • Спортуват, защото знаят, че активността подобрява физическото и умственото здраве, а това се отразява и на продуктивността.
  •  Не отлагат задачите си за после или за следващия ден.
  • Подредени са – навикът да поддържате ред в нещата си ви спестява времето да ги търсите.
  • Планират почивките си през деня и ги спазват, което засилва мотивацията и продуктивността, намалява стреса и тревожността.

Вижте още няколко стратегии, които ще ви помогнат да планирате по-добре времето си:

Бъдете точни

Точността е противоотровата, която ви е нужна, за да противодействате на разхищаването на ценното си време. Ако закъснеете за среща или работа, вие вече започвате да губите време, защото поставяте началото на хаос и поредица от действия, които ще доведат до объркване на голяма част от деня ви.
Точността не е важна само при започването на дадена дейност, тя е важна и за нейното приключване, което означава, че трябва да сте концентрирани не само при старта на определена задача, но и при нейното завършване, а също и при прекъсванията за почивка.

Определянето на приоритетите е от ключово значение

Уточняването на приоритетите е ключов фактор, когато искате да избегнете загуба на време. Има няколко различни начина да направите това. Единият от начините е да приотизирате най-неотложната задача и да оставите маловажните ангажименти за по-късно. По този начин, в края на деня, ако не сте успели да се справите с всичко, то поне ще ви успокоява мисълта, че сте свършили най-важното нещо.

Друг ефективен начин да определите приоритетите си е да разделите задачите на сложни и прости и да ги разпределите в различни часове от деня.

Напредвайте стъпка по стъпка

Този съвет е особено полезен за хората, които имат сериозен проблем с организирането. Разделете всяка задача на няколко стъпки, отмятайки всяка една от тях при завършването. Това също ще ви даде положителното усещане, че сте продуктивни и владеете времето си.

Най-добрият начин да избегнете загубата на време е да забравите за мултитаскинга, тоест, посветете вниманието си на една-единствена задача. Вероятно често се изкушавате бързо да приключите с няколко ангажимента наведнъж, но сигурно и сами сте се убедили, че така губите много повече време, а от друга страна нивото на стрес заплашително се покачва, защото разделяме вниманието си и увеличаваме броя на неуспехите.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: lifeha.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиАнкетиСоциални грижиСпециалистиПроизводители