Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Хората, които лесно се смущават, по-бързо печелят доверието на околните

Хората, които лесно се смущават, по-бързо печелят доверието на околните

 Хората, които лесно се смущават, по-бързо печелят доверието на околните - изображение

Въпреки че не е особено приятно да се смущаваш лесно в неудобни ситуации, това има и своите положителни страни – хората са по-склонни да ти се доверят, показва ново изследване. Нещо повече, според психолози хората, които лесно се засрамват, са по-склонни да бъдат верни партньори.

"Смущението е емоционална индикация, че срещу нас е човек, на когото можем да гласуваме доверие", казва водещият автор на изследването д-р Матю Файнберг. По думите му смущението е част от социалната спойка, поощряваща доверието и сътрудничеството в ежедневните ни социални контакти.

"По време на изследването имахме възможност да се убедим, че да се смущаваш лесно в неудобна ситуация е нещо, което ти носи позитиви, а не е недостатък, с който трябва да се борим - разбира се, когато е в нормални граници, не говорим за високите степени на смущение, защото в този случай вече става въпрос за социална тревожност", обяснява д-р Файнберг.

Социалната тревожност е много повече от притеснителност или срамежливост в присъствието на други хора. Тя е осакатяваща и травмираща и може да доведе както до провалени романтични отношения, така и до пропуснати професионални шансове. Страдащите от социална тревожност се сближават много трудно с нови хора. Това е причината да имат по-малко приятели и съответно да лишат живота си от този така необходим източник на подкрепа, утеха и удоволствие, какъвто неизменно са пълноценните социални взаимоотношения.

Вижте някои от типичните признаци на смущението:

  • поглеждане надолу;
  • покриване с ръка на част от лицето;
  • лека усмивка или гримаса.

В рамките на изследването 80 доброволци са заснети на видеозапис, докато споделят неудобни моменти от живота си, сред които:

  • метеоризъм на публични места;
  • да помислиш, че една жена е бременна, само защото е по-пълничка;
  • да дадеш пари на беден човек, решавайки, че е просяк.

В следващия етап на проучването доброволците участвали в игра, тестваща щедростта, анализът на която доказал, че хората, които по-лесно се смущават, освен че по-лесно печелят доверието на околните, са и по-щедри.

"Умереното ниво на смущение е сигурен знак за добродетелност. Хората, които се смущават лесно, много по-бързо стигат до сърцата ни, това обяснява защо толкова лесно печелят доверието ни и ни карат да се чувстваме свързани", допълва д-р Файнберг.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитно