Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да различим социална тревожност от срамежливост

Как да различим социална тревожност от срамежливост

Как да различим социална тревожност от срамежливост - изображение

Голяма част от хората са срещали социалната тревожност не само като термин, а и в ежедневието, защото някой техен близък страда от нея. Те са наясно какви притеснения изпитват страдащите в социална среда. Срамежливостта познават всички и може би не знаят какви са разликите между двете понятия. Може да се каже, че основното различие е във факта, че срамежливостта се проявява като неудобство и объркване само в нови ситуации с нови хора. Социалната тревожност е доста по-тежко състояние, проявяващо се дори в позната среда или с познато обкръжение. Разграничаването всъщност произлиза от факта, че социалната тревожност силно влошава качеството на живота. Срамежливостта е свързана само със страх и дискомфорт от социалните ситуации, докато специфичната тревожност засяга дори физиологичните, поведенчески и когнитивни характеристики на личността. Не е необичайно да се появи дори паника от идеята, че страдащия може да бъде съден или оценяван от другите. Психолозите са наясно, че плавното преливане на срамежливостта в социална тревожност, но се опитват да обособят къде се намира границата между тях. Ключовите разлики все пак могат да се подчертаят.


Какво е срамежливост

Срамежливостта се появява, когато лицето се изправя пред нови места, хора, дейности и ситуации. То започва да се притеснява, какво мислят другите за него и изведнъж социалното му взаимодействие се оказва възпрепятствано. Поведението на тези хора се управлява от страха, който пък е впрегнат от егото, оцветяващо всички дейности в живота в различни краски. Те се опитват да избягват възможно най-много социални изяви, стараят се да не изразяват мнение, мислейки, че ще ги подложат на критика и негативни оценки.

срамежливост


Срамежливостта е донякъде естествен опит за самозащита на ума. Може да е ярка част от темперамента. В подобен случаи хората се безпокоят и се чувстват изключително неудобно в повечето социални ситуации. Но също така може и да е следствие от негативно преживяване в ранна детска възраст. Хората, преживели емоционално неглижиране или травма, може да се окажат завладени от нея, без дори да съзнават причината й.

Какво представлява социалната тревожност

Социалното безпокойство, от друга страна, е много по-тежко от срамежливостта. То може да се определи като причина за усещане на екстремния уплах, който човек изпитва в социалните си взаимодействия. Той самият е избуял от страх от отхвърляне и ужас от чуждото осъждане. Върви в комплект с много ниско самочувствие и високи нива на самоосъзнаване в почти всяка дейност, която занимава личността в ежедневието. Страдащите не се притесняват само от нови ситуации, а и от всяко взаимодействие с околните, основно със съмнението „дали са достатъчно добри“.

Социалното безпокойство се проявява в две форми:
• Развитие на социалната тревожност;
• Хронична социална тревожност.

Хронична социална тревожност


Първата форма на социално тревожно развитие е по-скоро естествена. Децата изпитват това, когато се сблъскат с нови ситуации и хора (като при срамежливостта). Но малчуганите се превръщат във възрастни, добиват адаптивност и израстват състоянието. Когато подобни проблеми се появят повторно, в зрелостта, може да се каже, че човекът страда от хронична социална тревожност. Високата интензивност на подобни състояния се диагностицира като тревожно разстройство. Такова състояние предполага не само силен страх, но и опити за избягване на ситуацията, като може да се каже, че определени ситуации са спусъци, причиняващи висока тревожност. Публично изявление, сценични изпълнения, критика над действията или личността, хранене на обществени места, изпити и заседания, все моменти, даващи на останалите възможност да идентифицират и оценят личността. Страдащите от социална тревожност, поставени в подобни ситуации, се чувстват не само притеснени – те изпитват физическо неразположение, гадене, замайване, тремор на крайниците и тялото, изпотяване дори проблеми с дишането. Това най-ясно описва как социалната тревожност стига доста по-далеч от срамежливостта.


Накратко може да се каже, че срамежливостта е лека форма на страх, която е обусловена както от темперамента на личността така и от ситуациите, средата и опита. Докато социалната тревожност е силно безпокойство, с ясни физически отклици, което нарушава нормалното съществуване на човека и снижава качеството на живота му. Срамежливостта се преодолява с повече обществени изяви, докато социалната тревожност изисква работа с терапевт или консултант.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: differencebetween.com
Снимки: salud180.com; usinadacultura.com; kosicednes.sk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСпортСнимкиЛеченияТестовеБотаника