Начало Психология Социална психология Аз Ценностното образование е отговорност на всеки от нас

Ценностното образование е отговорност на всеки от нас

Ценностното образование е отговорност на всеки от нас - изображение

Ценностно образование е широко, разтегливо и неправилно дефинирано понятие. Отговорността за него не бива да лежи единствено върху професори и учители. Родителите и обществото като цяло също трябва да бъдат включени в този процес. Въпреки това ние не сме склонни да инвестираме достатъчно в ценностното образование. То някак остава на заден план, докато сме заети да се тревожим за запаметяването на факти и преминаването в следващия клас/курс.

Има нещо много по-важно от това да получим отличен на изпита. Получаването на добри оценки в края на семестъра не бива да бъде крайната цел. Преподаването на уважение, отговорност, обществено и социално съзнание е много по-важно. За съжаление, малцина гледат на ценностното образование като на начин да трансформираме нашето общество.

Ценностното образование е задължително

Защо сме свидетели на толкова много случаи на тормозени деца в гимназията? Кога родителите изгубиха авторитета си пред децата? Защо младите хора не се интересуват от общността? Причината е очевидна. Ние не отдаваме на ценностното образование значението, което заслужава.

Причината за горното може да се корени във факта, че то предполага известно усилие; но повече от всичко — изисква време. Това са неща, които много родители и възпитатели не са склонни да предложат на младежите. Може би сме станали твърде егоистични, а може би не ни е грижа за бъдещето на нашите деца.

"Обучението в равенство и уважение е обучение срещу насилието." — Бенджамин Франклин

Понякога вярваме, че учим децата си на ценности. Нима не им казваме какво да правят и какво да не правят? Нима не им поставяме граници и ограничения? Вероятно го правим. Но повеждаме ли ги със собствения си пример? Безполезно е да кажем на едно дете да си изхвърли боклука в коша, ако самите ние хвърлим нашия на земята по-късно. Нито е много окуражително да караме детето си да се разбира със сестра си, ако самите ние таим гняв към нашата.

Повеждането по пример е най-ценният начин да преподаваме. Ние комуникираме най-важните ценности чрез собствените си думи и действия. Не можем да очакваме децата ни да третират другите като равни, ако ние самите не го правим (първи).

Ценностното образование е съществено и необходимо не само за децата и младежите, но и за възрастните. То е наистина важно, защото ни дава възможност да научим повторно нещата, които не сме научили по най-добрия начин първия път.

Най-важните аспекти на ценностното образование

Нуждаем се от повече от един предмет, който да включва ценностно образование. То трябва да бъде включено във всяка тема. Точно както би било чудесно този тип образование да присъства във всеки дом и в обществото като цяло.

И така, какви са стълбовете на ценностното образование?

  • Да се култивира критично мислене относно консумацията и навиците ни на потребление (наред с всичко останало).
  • Да се изтъкнат равните възможности за всички, независимо от расата, културата, пола, националността или религията.
  • Да се учим как да се грижим за околната среда, как да не й вредим и как да я третираме.
  • Да се говори за толерантността към сексуалността на другия.
  • Да се подпомогне отговорното потребление и да се преподава как да използваме съвестта си като ръководство за вземане на решения.

Това са само някои от нещата, които ценностното образование се опитва да внуши. Горният списък ни дава представа за целите му. Големият въпрос тогава е защо не срещаме това образование в класната стая или в домовете на хората? Може би защото в класната стая учебната програма и графикът са на първо място. У дома — може би защото не можем да научим някой на нещо, на което никога не сме били научени.

"Целта на образованието не е знанието, не фактите, а ценностите." — Уилям С. Бъроуз

За да се преоткрият ценностите, образованието трябва да открехне вратите за нас. Това ни дава редица възможности да се впуснем по-дълбоко в темата и да я споделим с други млади хора.

Често се оплакваме от онези, които не пазят околната среда; оплакваме се от расизъм или нетолерантност към онези с различна сексуална ориентация. Оплакванията обаче не променят нищо. Безполезни са.

Най-добрият подход е да поставим ценностите в списъка с приоритети, защото, в края на краищата, ние оформяме индивиди и им помагаме да растат. Количеството знания не е единственото важно нещо — да бъдем добри хора също е от значение. Важно е също така да сме наясно, че този тип образование е отговорност на всички нас.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: abmgroup.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЗдравни съветиОбразованиеСоциални грижиЛюбопитноНовини