Начало Психология Социална психология Аз 10 стратегии за преодоляване на необходимостта от одобрение

10 стратегии за преодоляване на необходимостта от одобрение

10 стратегии за преодоляване на необходимостта от одобрение - изображение

Ако желанието да бъдете харесвани от околните, се превръща във все по-голяма пречка да живеете пълноценно, следвайте тези 10 съвсем леки за изпълнение техники, предложени от специалиста по когнитивна терапия Робърт Лийхи.

Идентифицирайте проблемните ситуации

В кои ситуации нуждата ви от одобрение е най-голяма? Това може да е ситуация, в която учтиво молите някого да промени поведението си или да поправи грешката си – вместо да сте уверен в правотата си, вие започвате да се безпокоите дали съответният човек ще продължи да ви харесва…

Опитайте се да прецените добрите и лошите страни на нуждата от одобрение

Разгледайте детайлно конкретна ситуация. На първо място отговорете на въпроса с какво ви навреди силното желание непременно да получите чуждото одобрение. Например: не сте успели да бъдете честни докрай или да задоволите своите собствени нужди, или сте позволили да се възползват от вас. А може би си мислите, че ако винаги се стремите към одобрението на хората около вас, всички ще ви харесват… Как мислите, работи ли това?

Идентифицирайте негативните мисли, които ви хрумват автоматично

Лесно е да ги разпознаете, те може да са от типа:„Ако не направя това, тя ще остане с впечатлението, че съм несправедлив“, „Той няма да ме хареса”, „Той си мисли, че съм много досаден”, „Толкова е неприятно, когато някой не ме харесва” или „Не понасям спорове”.

Отговорете си на въпроса какво означават тези мисли за вас, например:

- „Ако той не ме харесва, значи грешката е в мен, значи, че аз не съм прав…”

- „Щом не ме харесват, значи съм лош човек”.

- „Всички ще говорят за мен и ще остана без приятели”.

Именно тук се крият корените на вашата нужда от одобрение.

Изследвайте мислите си – търсете доказателствата и логиката

Действително ли сте лош човек и непременно ли сте в грешка, ако някой не е съгласен с вас? Възможно ли е просто да имате различна информация, различни идеи и интерпретации? Възможно ли е вие да сте прави или всички участници в дадената ситуация да са прави за себе си? Ако се страхувате, че някой може да ви се обиди, когато изразявате различно от неговото мнение, припомнете си случаите, в които сте били напълно откровени с някого, но въпреки това той е останал ваш приятел.

Следвайте стратегията за двойния стандарт

Разстройвате ли се винаги, когато някой не е съгласен с вас? Как постъпвате с този човек – не му говорите дълго време или може би го отписвате завинаги? Замислете се какво бихте посъветвали приятел, ако някой не е съгласен с казаното от него? Дали ще заключите, че той е лош човек? И изобщо възможно ли е просто заради различна гледна точка да направим толкова крайно заключение? А сега се опитайте да отговорите на въпроса защо сте толерантни към другите, но не и към себе си. Постарайте се да мислите за себе си така, както бихте подкрепили своя най-добър приятел.

Как да постъпите, ако някой действително не ви харесва?

Да предположим, че вие уверено и със самочувствие сте защитили собственото си мнение пред някого и сега той не ви харесва. Извадете го от играта, дори да държите на него, тоест, ако животът ви може да продължи по същия начин и без него (имате своя любим човек, децата си, семейството си, колеги и т.н), няма начин проблемът да е толкова фатален! Ако можете да правите всичко, което сте правили преди, тогава има ли значение дали някой не харесва това, което казвате, или изобщо вас като човек?

Помислете за това как бихте се чувствали след 2,3 месеца

Нормално е да се разстройваме за неща, които ни се случват в настоящето, без да осъзнаваме, че всички наши емоции подлежат на промяна. Помислете, опитайте си да припомните подобни моменти и ще се уверите в това. Много вероятно е да сте преживели нещо, например преди три месеца, но вече изобщо да не се сещате за него. И това е толкова нормално – през това време сте имали други преживявания, които са се натрупали и са ви помогнали да се отърсите от преживяното.

И другите търпят неодобрение, факт

Познавате ли човек, който е харесван от всички? Всъщност по-голямата част от хората, дори най-харесваните, имат по някой в обкръжението си, който изобщо не ги харесва. Но те очевидно продължават да оцеляват и дори да процъфтяват! Е, тогава защо вие да сте единственият човек, който трябва да получава универсално одобрение?

Упражнявайте се

Преодолейте страха и безпокойството си, като упражнявате поведението, което ви притеснява. Пример:

Ако ви тревожи неодобрението и страхът, че няма да бъдете харесан, че няма да се представите добре, влезте в някой магазин и поискайте 50 процента намаление за нещо, което не смятате да купувате. Бъдете сигурни, че продавачът ще ви гледа, сякаш не сте с всичкия си, но вие му отговорете спокойно: „Мислех се, че ще мога да се споразумея с вас за по-ниска цена”. Урокът от това предизвикателство е да усетите, че дори целенасоченото събиране на безобидно неодобрение не променя абсолютно нищо, само ще свикнете да отстоявате позицията си.

Намерете златната среда

Необходимостта ни от одобрението на околните е част от това, че все пак сме хора и не искаме да живеем враждебно, неуважително и егоистично. Но можем да бъдем дипломатично уверени, чувствителни към другите и в същото време да си позволим да правим неща, които другите хора няма да харесат. Да умеем да приемаме, че невинаги ще бъдем одобрявани и харесвани е единственият начин да живеем пълноценно и в съответствие със своите собствени принципи.

Не забравяйте мъдрите думи: „Каквото и да правиш, някои хора просто няма да те харесват”. Повтаряйте си ги по-често, те ще ви помогнат да се освободите от необходимостта всички да ви харесват на всяка цена.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: woman.excite.co

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛайфстайл