Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 10 съвета за предотвратяване на изневяра

10 съвета за предотвратяване на изневяра

10 съвета за предотвратяване на изневяра - изображение

Тайната на здравата и пълноценна връзка с любимия човек е съвсем проста – единственото, което не трябва да спираме да правим, е да се грижим за нея. А понякога това включва и незабавни действия от наша страна, когато усетим, че защитните стени на рая, който сме градили с години, са застрашени.

Съветите на психолога Бартън Голдсмит ще ви помогнат да заздравите отношенията в семейството си и да запазите щастието. 

Уверете се, че комуникацията между вас е на ниво

Ако любовният ви живот не работи, говорете. Ако имате проблем да говорите за нещата, които ви тревожат, ще имате проблем и да направите нещо, за да се справите с тях. Същото важи и за интимните ви отношения - ако имате проблем със секса, имайте кураж да започнете разговор за това, което ви тежи, колкото и неловко да се чувствате. Ако не знаете как да се справите с проблема си, потърсете професионална помощ.

Уверете се, че любовта между вас е на първи план

Това означава, че всичко останало - проблеми със сметки, проблеми с работата, трудности при отглеждането на децата – не пречи на основното, заради което сте заедно, а именно на любовта, която изпитвате един към друг и на желанието ви да споделяте живота си. Преразгледайте отношенията си и направете всичко възможно да върнете нежността и любовта в съвместния си живот.

Винаги се дръжте по подходящ начин, когато сте в компанията на противоположния пол

Не флиртувайте и не разказвайте мръсни вицове, съветва психологът Бартън Голдсмит. Не забравяйте, че алкохолът ни лишава от всякакви задръжки и може да ни накара да правим или кажем неща, за които после да съжаляваме.

Над 50% от двойките, търсещи помощта на семеен терапевт, са в криза на отношенията заради изневяра. От друга страна, изневярата е водеща причина за разводите в световен мащаб. Изследване от 2017 г. показва, че по-голямата част от неверните съпрузи посочват несъответствието в емоционалните и сексуалните нужди като основна причина за изневярата им. Според психолозите неудовлетворението от връзката е крайъгълният камък на нещастието на двойката - то води след себе си нарушена комуникация, все по-отчуждено отношение един към друг, неприятен съвместен живот и съответно търсене на емоционална близост и щастие извън дома.

Ако постоянно мислите за изневяра, не се колебайте да потърсите психологическа помощ

Намерете лицензиран терапевт, специалист по сексуални въпроси, с когото да се консултирате. Разберете какъв е проблемът ви и направете всичко възможно да го разрешите.

Обогатете сексуалния си живот

Ако вашият партньор иска да опитате нещо ново, поне помислете за идеята. Ако се престрашите да правите нещата по-различно, може да откриете, че ви харесва, а това определено ще се отрази благотворно на отношенията ви.

Планирайте време за интимност

В началото на всеки месец си определяйте дати за романтични нощи и уикенди, планирайте пътуване, вечеря, разходка – така ще запазите магията между вас. Просто за нищо на света не позволявайте да се превърнете в най-обикновени съквартиранти. 

Избягвайте всякакви ситуации, в които се налага да останете насаме с бившия си партньор, който все още ви привлича

Ако се чувствате привлечени от някого, ваше е задължението – като любящ и отговорен партньор - да върнете погледа си отново във вярната посока. Бартън Голдсмит напомня, че в живота винаги ще има хора, които ни привличат, но в целия процес на порастване и помъдряване ние трябва да научим, че не можем да рискуваме любовта за каквато и да било „химическа реакция”, случваща се в мозъците ни.

Не общувайте твърде много с хора, които изневеряват на половинките си

Както при децата, така и при възрастните важи съветът: „Избирай приятелите си внимателно”… Ако вашият партньор знае, че приятелите ви изневеряват и смятат това за нормално, е съвсем естествено да го тревожи мисълта, че и вие може да правите същото.

Казвайте си често: „Обичам те”

Погледнете в очите любимия си човек и му кажете, че го обичате. Ако мислите, че сте изгубили това чувство, кажете на партньора си, че искате да си го върнете. Ако и двамата работите за това да върнете любовта си, ако вложите сърцето си в тази мисия, бъдете сигурни, че ще се случи, нещо повече – ще бъдете много по-дълбоко свързани отпреди.

Отнасяйте се с партньора си като с най-специалния човек на света

Основната съставка в рецептата за любовта за цял живот е умението ни да накараме партньора си да се чувства специален. Когато се чувстваме обичани и специални, е малко вероятно да търсим това усещане другаде.

Изневярата не е нещо, от което трябва да се притеснявате или страхувате, когато вие и вашият партньор сте отдадени един на друг, работите заедно, за да поддържате здрава връзката си и сте наясно с мечтите и желанията на другия.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychologytoday.com
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияТестове