Начало Психология Социална психология За психологията 10-те най-добри цитата от Уилям Джеймс

10-те най-добри цитата от Уилям Джеймс

10-те най-добри цитата от Уилям Джеймс - изображение

Приносът на Уилям Джеймс във философията и психологията дава светлина на много теории и обяснителни модели и в двете дисциплини. Той се смята за баща на американската психология, поради своя прагматичен и функционалистки подход. Цитатите от Уилям Джеймс, които ще прочетете по-долу, обобщават неговата концепция за психологията.

Той е роден в Съединените щати в заможно семейство. Десетилетието на 70-те години е съдбоносна повратна точка в живота му. Джеймс преживява дълбока емоционална криза, жени се и започва да работи като професор в Харвардския университет през 1872 г. От този момент нататък той се посвещава на задълбочено проучване на връзката между съзнанието и емоционалното състояние.

Първата му книга "Принципите на психологията" го превръща в много влиятелен мислител. Тя също е и най-големият му принос в психологическите изследвания. Уилям Джеймс оставя серия от чудесни цитати, които притежават голямо значение и мъдрост.

"Всичко, което можете да задържите здраво във въображението си, може да бъде ваше."

Умът като обект на знанието

Уилям Джеймс основава Харвардската психологична лаборатория, където стартира училище за функционална психология. Този модел се фокусира върху изучаването на ума като функционална и по същество полезна част от тялото.

"Най-голямото откритие на моето поколение е, че човешкото същество може да променя живота си, като променя отношението си".

Той вижда съзнанието като река, непрекъснат поток от мисли, идеи и мисловни образи. Поради тази причина няма нищо в ума, което може да бъде изолирано или съхранено за проучване, като се има предвид, че всичко може да бъде разбрано само в контекст.

"Най-неизменната бариера в природата е между мислите на един човек и тези на другите."

С тези цитати от Уилям Джеймс е ясно, че функционализмът обхваща принципите на поведенческата психология, тъй като той разбира съзнанието като цялостна система, а не като сума от неговите части.

"Вярата създава реалния факт."

Нашите недостъпни мисли

Уилям Джеймс вярва, че нашите собствени убеждения, идеи и мисли принадлежат на всеки един от нас, което ни прави недостъпни за другите. Тази идея за непроницаемостта има осезаемо въздействие върху философската концепция за психологията.

"Всеки път, когато се срещнат двама души, всъщност се срещат шест – човекът, който всеки от тях вижда в себе си, човекът, когото всеки от тях вижда в другия, и всеки от тях такъв, какъвто наистина е."

В известен смисъл това се отнася до признаването на ограничение: признаването, че експерименталната психология никога не може да разбере напълно как работи човешката мисъл. Това предполага, че когато изучаваме човешкия ум, ние всъщност изучаваме абстрактната конструкция "аз".

"Нашият поглед към света наистина се оформя от онова, което решаваме да чуем".

Прагматичен фокус: функцията на ума

Основната идея на този модел е, че истината е тази, която действително функционира. Тук неговата концепция за "истина" се основава на полезността. Тоест, в прагматичен смисъл, това, което е вярно, е полезно. Последствията, отраженията и това, което получаваме от дадено нещо, ни позволява да го категоризираме като истинно или неистинно.

"Няма по-лоша лъжа от истината, погрешно разбрана от онези, които я чуват".

Това е един от най-известните му цитати, които, макар и грандиозен, прави идеите му за истината наистина ясни. За него няма абсолютна истина, а по-скоро гледни точки.

"Няма гледна точка, която да е безусловно универсална."

Следващият цитат говори за начина, по който задаваме собствен смисъл на преживяванията или поведението въз основа на резултатите. Тоест, ние съдим за нещата, след като те вече са факт, а това може да бъде много относителен начин за откриване на смисъл.

Той предлага една от основните психофизиологични теории за емоциите

Тя е известна като теорията на Джеймс-Ланг. Това е така, защото той я предлага едновременно — въпреки че независимо от него — с Карл Ланг през 1884 г.. Тя се основава на идеята, че емоцията е резултат от вътрешното възприемане на физиологичните промени. Това означава, че ние не плачем, защото сме тъжни, ние сме тъжни, защото възприемаме това, че плачем.

"Изглежда сякаш действието последва чувството, но всъщност действието и чувството вървят заедно; и чрез регулиране на действието, което е под пряк контрол на волята, можем да коригираме непряко усещането."

Тази теория е "психофизиологична", защото говори за връзката между телесните промени и възприемането на стимули, които предизвикват емоция.

Тези цитати символизират най-забележителните аспекти в мисълта на Уилям Джеймс; мисли, които според мнозина го правят баща на психологията.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: balancedachievement.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСпециалистиНовиниСпортТестовеИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлт. медицина