Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 3 неща в лицето ви, които привличат подсъзнанието на околните

3 неща в лицето ви, които привличат подсъзнанието на околните

3 неща в лицето ви, които привличат подсъзнанието на околните - изображение

Стандартите на красотата варират до известна степен в зависимост от културата на района, в който човек пребивава. Личните вкусове също се различават. Въпреки това през последните няколко десетилетия еволюционните психолози са идентифицирали няколко привлекателни елемента, които са универсални и благодарение на масовите комуникационни и медийни средства  и се разпространяват усилено по света, така че не могат да бъдат изместени от местен модел. Физическите характеристики, които смятаме за привлекателни, са знаци за репродуктивните способности на личността. В края на краищата, сексът е свързан с това, че нашите гени се пренасят в следващото поколение, така че има смисъл, да желаем свързване с хора, които могат да ни помогнат да постигнем заложената в гените ни цел за възпроизвеждане по еволюционно най-адекватния начин.


В рамките на културните различния все пак влиза желателният образ на мъжкия и женски пол. Несъзнателно това се превръща в шаблон, по който оценяваме привлекателността на хората и избираме начина си на общуване с тях. За желателен партньор от мъжки пол се счита такъв, който е над възрастта на дамата (защото това говори, че е по-опитен и може да осигури повече ресурси за евентуално отглеждане на деца) и има рамене по-широки от талията, защото на подсъзнателно ниво те се свързват със способност за понасяне на тежки товари и физическа издръжливост. Предпочитаните жени са по-млади от евентуалния партньор и с бедра по-широки от талията, защото и двете означават способност за износване на деца. По статистически данни и съвсем логично, друго от желателните качества е добро здраве. Но как оценяваме здравето на потенциалния партньор?

Канадските психолози Даниел Ре И Нилолас Рул са го казали красноречиво - здравето на човек е изписано на лицето му.
Изследователите посочват три особености на лицето, които са считани от подсъзнанието ни за надеждни показатели за здравето. Дори и необучените наблюдатели могат лесно да открият тези неща, което показва, че хората имат вроден механизъм за оценка на здравето на околните. Две от тези характеристики включват цвят на лицето, а третият е свързан с мастните депа. Първата особеност на лицето, която сигнализира за здравето, е зачервяване на кожата. Кръвта наситена с кислород е яркочервена и се вижда притока й, докато преминава през капилярите на лицето. Бедната на кислород кръв има синкав оттенък и оставя кожата с различен, блед цвят. Много болестни състояния, вариращи от дефицит на желязо до респираторни заболявания, имат негативно въздействие върху нивата на кислород в кръвта, а дори и краткосрочни заболявания като настинки или грип могат да оставят цвета на лицето ви нездрав. Изборът на начин на живот също оказва влияние върху зачервяването на кожата. Изследователите отбелязват, че увеличаването (едва с един час седмично) на активното движение води до забележима разлика в зачервяването на кожата. Червеният цвят изглежда има особена важност както за хората, така и за приматите. Способността да се различава червеното от зеленото е необичайна сред бозайниците, но е типична особеност на визуалните системи на приматите. (Проблем с отличаването на червено и зелено е най-честата форма на далтонизъм при хората.)

Еволюционните психолози разискват горещо относно предимството на човешкия род да вижда червения цвят. Някои от тях смятат, че тази способност помага на приматите да разграничат узрели от неузрели плодове. Други предполагат, че мъжките я използват, за да разпознават сексуалната възприемчивост при женските, чиито гениталии стават по-ярки от кръвоналиването.

В края на краищата, може да искате да стоите далеч от някой, който е болен, а оцветяването по лицата на хората е едно от първите неща, които предупреждават подсъзнанието ви. А ако сте „амбициозен бета мъжкар“, то липсата на „здрав цвят“ по лицето на „водача“ ще сигнализира, че сега е вашият шанс.


Другият цвят, който сигнализира за добро здраве е жълтото. Много плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди, които могат да донесат жълтеникаво-оранжеви нюанси на кожата. Каротеноидите са антиоксиданти, подпомагащи функционирането на имунната система. Болестните състояния изчерпват каротеноидите в организма и оставят кожата нездраво бледа. В научните изследвания хората оценяват лицата със слаб жълтеникав оттенък като по-привлекателни от бледите лица. Освен полезно храненето със зеленчуци се оказва и начин да станете по-привлекателни. Изследователите са открили, че червено и жълто се откриват от човешкото око в епидермиса въпреки нивата на меланин в нея. Меланинът е тъмният пигмент, отговорен за различните нюанси на кафявото оцветяване на кожата, така нареченият ни тен. Това е и пигментът при хора с добро здраве, които "почернявяат" от излагане на слънце.

Както при всичко и тук прекалените неща оказват негативи. Учените предупреждават, че за несъзнателната част от човешкия ум прекалено силни нюанси на жълто и червено са признаци на влошено здраве. За това хората с лице озарено от притока на артериална кръв са оценени като привлекателни, а тези със слънчево изгаряне - не.
Последният фактор за здравето на лицето е как са разположени мазнините или мастните депа, които очите откриват. Индексът на телесна маса е стандартният метод за определяне дали човек е с тегло в норма и се изчислява като съотношение на височина към тегло. Въпреки това, както казват изследователите, ИТМ не винаги е точна оценка на телесните мазнини. По-специално, хората със значителни количества мускулна маса се оценяват като такива с наднормено тегло, въпреки че нивата на телесните им мазнини са доста ниски. Тъй като мастните депа в лицето обикновено отразяват мастните депа в останалата част от тялото, изследователите твърдят, че визуалната инспекция на лицето е по-надеждна за подсъзнанието, отколкото индексът на телесна маса.

В края на краищата дори нетренираните наблюдатели могат да разграничат лица, които изглеждат здрави от нездравите на базата на тези три критерия. Част от нашата интуиция е бързо да оценим здравословното състояние на всеки човек, с когото се срещаме. Осъзнаването, че стандартните козметични процедури и грим не могат да ни донесат завинаги желаната привлекателност не трябва да ни отчайва — напротив! То може да ни осигури добър мотив за здравословен начин на живот, така че едновременно да се чувстваме по-добре и да се сдобием с външните качества, които подсъзнанието на околните предпочита. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка:ultherapysydney.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...СпортАлт. медицинаБотаникаПатологияНовиниСоциални грижиКлинични пътекиПроизводителиИзследванияСпециалистиОрганизацииНормативни актовеЛечения