Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 5 изненадващи начина да разберете, че ви лъжат — част 1

5 изненадващи начина да разберете, че ви лъжат — част 1

5 изненадващи начина да разберете, че ви лъжат — част 1 - изображение

Повечето хора не обичат да лъжат и мразят да бъдат лъгани. Това създава силно желание да разбирате кога някой се опитва да ви преметне. Всъщност има много начини да разберете дали някой лъже или не, а ние ще ви издадем част от най-издайническите показатели за това.

Неприятно взиране

Един от най-ярките признаци на това, че някой се опитва да ви подхлъзне, е, че се втренчва във вас интензивно. Запомнете – интензивно, а не с внимание. Д-р Лилиън Глас пише в книгата си "Езикът на тялото на лъжците", че те имат навика да се втренчват, докато изричат неистини. Въпреки това, истинските социопати правят всичко възможно, за да избегнат подобни действия. Това са специална порода лъжци, която усеща, че поддържането на очен контакт е начин да "контролира и манипулира" другите и умело го използва. Само най-добрите измамници го владеят до съвършенство.
Тази форма на „контрол чрез втренчване“ може да се сравни само с ефективността на хипнозата. Най-добрият начин за избягване на подобни манипулации е да отбегнете погледа на лъжеца. Да, не е уважително, но ако ви лъжат са си го заслужили!

Накъде гледат

Според агента на ФБР Марк Боутън, има няколко обяснения спрямо точката, в която някой гледа, докато отговаря на вашите въпроси. Ако водещата ръка на събеседника е дясната (като при 90% от хората), лъжецът предпочита да поглежда вдясно, когато лъже и ще пропуска, когато не го прави. Боутън вярва, че това се случва, защото дясната половина на мозъка контролира въображението и хората я ползват, докато създават история. Според него, освен когато лъжат, хората се извиват вдясно и когато премълчават нещо или крият тайни. Агентът казва, че ако имат намерение да ви заблудят за усещания или миризми, то вероятно ще погледнат надолу и надясно.

За левичарите Боутън казва, че изглежда те сменят посоката на погледа си и насочват взор в ляво, докато лъжат. За това е добре да знаете коя ръка е доминантна, преди да разпитвате някого.

Криене на устата и лицето

По някаква причина, когато хората лъжат, те проявяват склонност да покриват устата си. Това е странно, защото в известен смисъл привличат вниманието към самото място, от което се изливат лъжите, но точно това правят. Според Глас, когато възрастните покриват устата си, това означава, че не "разкриват всичко" и буквално "отрязват комуникацията".

Те се опитват да скрият нещо, скривайки устата си. Така че, когато разговаряте с някого и виждате, че ръката му отива към устните, просто го пресечете и го попитайте дали не ви послъгва.

Странни движения на главата

Ако човек е твърде далеч и очите, и устата му се оказват трудни за наблюдение, не се притеснявайте. И цялата глава издава лъжите. Когато човек разклати глава, докато говори, не можете да разчитате на това, което казва. Получите ли този сигнал, потърсете и другите.

Погледнете краката им

Ако всичко това не е достатъчно, може би ще искате да хвърлите поглед към стъпалата на събеседника, за да разберете дали се опитва да ви преметне. Според редакцията на „Psychology Today" лъжците са склонни да насочват краката си към вратата или най-близкия изход, когато им се налага да изричат заплетена лъжа. Това означава физическо и психологическо желание да се измъкнат от ситуацията и да се скрият. Понякога се случва, защото предпочитат да избягат, вместо да ви излъжат.

Езикът на тялото понякога говори повече от думите, излизащи от устата.

 

Повече по темата можете да прочетете ето ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: grunge.com
Снимка: keywordsuggest.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеНовиниСнимкиИсторияСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиСпортРецептиЛюбопитно