Начало Психология Социална психология За психологията Астрология и психология — защо хората вярват, че звездите им говорят

Астрология и психология — защо хората вярват, че звездите им говорят

Астрология и психология — защо хората вярват, че звездите им говорят - изображение

Защо хората вярват в астрологията?

Отговорът на въпроса се крие в същата област, в която хората вярват в почти всяко суеверие. Астрологията предлага редица неща, които много хора смятат за силно желателни: информация и увереност за бъдещето, начин да бъдат освободени от сегашното си положение и бъдещи решения, както и начин да се чувстват свързани с целия Космос.

Астрологията, както и още много модерни вярвания, става все по-влиятелна сред обикновените хора, защото дава на хората шанс да вярват, че нищо не е случайно и ги разтоварва от личната отговорност.

От тази гледна точка всичко, което се случва с нас, дори най-малкото или на пръв поглед най-незначително събитие, се случва по някаква конкретна причина. Астрологията твърди, че дава поне част от отговорите, защо хубавите или лоши неща се случват и понякога има претенции дори да предсказва случващото се. Така тя се стреми да помогне на хората да разберат живота и света около себе си… през нейната призма.

В известен смисъл астрологията работи. Както се практикува днес, тя може да действа доста добре. В края на краищата повечето от тези, които поръчват хороскоп, се чувстват доволни и се усещат по-подготвени за бъдещето. Това обаче не значи, че астрологията е предвидила бъдещето им, а че посещението при астролог или прочитането на хороскоп е донесло вътрешно удовлетворение на индивида.

Нека помислим за това, което се случва докато сме при астролога, който гледа съсредоточено данните ни и професионално изчислява положения на планетите, като обяснява, как клиентът е пряко свързан с целия космос.

На подобна консултация получаваме информация за мистериозните сили на Вселената, които са по-големи от всичко, което познаваме и оформят дори най-интимните аспекти на нашата съдба. Почти винаги в хороскопа са казани няколко ласкави неща за нашия характер и живот и това естествено ни прави доволни, защото създава чувството, че някой се интересува от нас. В забързаното съвременно общество човешките същества имат нужда да се чувстват по-свързани както с други човешки същества, така и с Вселената.

Всеки хороскоп се опитва да даде съвети за бъдещето. Още през 1968 г. Даниел Коен пише в Чикаго Трибюн:

"Ядрото на популярността на астрологията произтича от факта, че тя може да предложи нещо, което не може да даде астрономията или някоя друга наука — увереност. В несигурно време, когато религията, моралът и етиката се развенчават така често, че човек едва ги забелязва, сякаш са изчезнали, астрологът има визия за свят, управляван от сили, които работят с точността на швейцарски часовник.

Освен това астрологията възвеличава. Вместо човек да се чувства като обикновен роб в ръцете на различни враждебни сили, вярващият (в астрономията) се ободрява от връзката си с Космоса…

Анализът на мъгливите явления, с които астролозите се занимават, изобщо не може да се счита за доказателство, потвърждаващо тежестта на астрологията като наука. Но кой може да възрази срещу ласкателно описание на собствената си личност? Един астролог ми каза, че под твърдия си външен вид съм чувствителен човек. Как трябва да отговоря на подобно изявление? Мога ли да кажа: "Не, наистина съм твърд човек"?

Това, което имаме, е личен съвет и лично внимание от любезна авторитетна фигура. Планетите? Те всъщност нямат нищо общо с това — планетите са просто извинение за срещата с авторитетния астролог.

Всичкото говорене за ретроградни небесни тела и навлизане в определени квадранти служи за превръщането на астролога в експертна и авторитетна фигура, като по този начин повишава качеството на срещата. В действителност, графиките и хороскопът са само димна завеса, за да се отклони вниманието от това, което всъщност се случва - така нареченото „студено четене“. Това е стар карнавален трик, използван с голям успех в наши дни не само от астролози, но и от медиуми, псевдо-лечители и дори търговци.

Нито един от тези доводи не означава, че съветите на астролозите са лоши. Точно както прави някоя врачка, въпреки че съветът обикновено е доста общ и неясен, често е по-добър от липсата на съвет. Някои хора просто се нуждаят от друг човек, който да ги съветва и да проявява известна загриженост за проблемите им. От друга страна астролозите обявяващи, че „бракът ще се разпадне“ или „звездите вещаят крах на бизнеса ви“, могат да ви дадат катастрофални съвети.

За съжаление няма начин да направим разлика между двете.“

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: thoughtco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПсихологияСнимкиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиТестовеАнкети